Dagens overblik: I dag afgøres Mette Gjerskovs skæbne

POLITISK OVERBLIK: Socialdemokratisk eksminister ser ud til at undgå at blive væltet, men ”intet er afgjort endnu”, lyder det. Og så er der nyt fra OK18. Få dagens overblik her.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Mandag aften bliver det på en generalforsamling afgjort, om den socialdemokratiske eksminister Mette Gjerskov fortsat er folketingskandidat i Roskilde-kredsen. Eller om hun bliver væltet af partifællen Niels Jespersen, der for en uge siden pludselig meldte sig som modkandidat.

Gjerskovs chancer for genvalg ser dog lysere ud, efter hun med stemmerne 75 mod 24 blev indstillet som folketingskandidat af partiforeningen i Roskilde.

Og selvom Mette Gjerskov på Facebook fortæller, at hun er helt rørt over opbakningen, understreger hun, at den ikke er hjemme endnu.

”Jeg kan bestemt ikke regne med, at det går på samme måde på mandag, som det gjorde i dag. Generalforsamlinger er noget af det mest spændende, du kan deltage i,” siger Mette Gjerskov til Politiken.

I sidste uge kunne Politiken fortælle, at der er spekulationer om, hvorvidt partitoppen har en finger med i spillet om at vippe Gjerskov af pinden, fordi hun flere gange er gået imod partilinjen. For eksempel i udlændingepolitikken.

Det afviser modkandidat Niels Jespersen dog over for Altinget.

”Jeg er flere gange blevet bedt om at stille op andre steder, men jeg har sagt nej, fordi jeg ikke kunne se mig selv der. Da jeg blev spurgt af flere fra Roskilde, sagde jeg ja, for jeg kender borgmesteren fra min ungdom, jeg kan lide den måde, hun formår at samle folk om Socialdemokratiet på, og jeg kan se mig selv som en god repræsentant for Roskilde,” sagde Niels Jespersen fredag.

Læs også

FOA-formand: Regioner sløser med lockout-varsler
FOA-formand Dennis Kristensen langer ud efter regionerne, som han ikke mener er præcise nok i sine lockout-varsler. Det skriver Avisen.dk.

Danske Regioner har undtaget psykiatrien fra konflikt, men ifølge Dennis Kristensen har regionerne ikke uddybet, hvad det betyder for de FOA-medlemmer, der arbejdsmæssigt kommer i forbindelse med psykiatrien uden direkte at være ansat på et psykiatrisk hospital. Det gælder for eksempel portører og rengøringsfolk, der servicerer psykiatriske afdelinger på landets hospitaler.

”Vi skal kunne sige til hver enkelt medlem, om de skal møde eller ej. Det skal vi kunne gøre meget præcist, for hvis medlemmer gør det forkerte, så kan arbejdsgiveren jo rejse sag om fravær uden gyldig grund, og i sidste ende kan de rejse sag mod os for at iværksætte en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse,” siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Regionernes topforhandler Anders Kühnau fortæller, at man gør alt, hvad man overhovedet kan, for at præcisere efter de ønsker, som de faglige organisationer har.

Socialt frikort koster millioner i bureaukrati
Det sociale frikort til hjemløse og socialt udsatte borgere vil koste millioner i administration og en ny it-løsning. Det skriver Jyllands-Posten.

Folketinget skal førstebehandle lovforslaget tirsdag, der vil betyde, at socialt udsatte årligt kan tjene op til 20.000 kroner skattefrit uden at blive trukket i sociale ydelser.

Af lovforslaget fremgår det, at 31 millioner kroner af de afsatte 45 millioner kroner vil blive brugt på sagsbehandling, klagebehandling, evaluering, formidling og en it-løsning. Sidstnævnte ventes i sig selv at koste 14 millioner kroner.

Ifølge Hjemløses Landsorganisation, SAND, er det skandaløst, at der bruges så mange penge på administration, når ordningen skulle have været ubureaukratisk. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) siger dog, at fokus har været på, at administrationen ikke skal æde for meget af de afsatte midler.

Putin vinder russisk præsidentvalg stort
Vladimir Putin er klar til en fjerde periode som Ruslands præsident, og ifølge de foreløbige resultater har han fået cirka 75 procent af de afgivne stemmer.

Putin selv sagde i sin sejrstale, at der venter Rusland succes:

”Jeg ser tillid og håb, vort folks håb om at vi vil arbejde lige hårdt og ansvarligt og med endnu større resultater,” sagde Putin.

Valgresultatet kommer ikke som nogen overraskelse, lyder det fra flere danske politikere, som DR har talt med.

”Putin vil se det som frit lejde til at fortsætte den aggressive kurs, som han har ført de seneste år,” siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til DR.

3 HURTIGE FRA WEEKENDEN

1. Regeringen beskyldes for kampfly-fusk
Da Folketinget skulle træffe en beslutning om indkøb af nye kampfly, gav Forsvarsministeriet ikke alle oplysninger. Ifølge Jyllands-Posten undlod ministeriet i en central rapport at medtage støjdata fra 41 boliger, som embedsmænd tidligere havde udpeget som de mest støjplagede i området tæt på Flyvestation Skrydstrup.

Ministeriet beregnede i stedet støjen fra punkter, der lå op til 14 kilometer fra flyvestationen. Og det kritiseres af både eksperter og politikere.

2. EL: Ulven skal mødes med åbne arme
Enhedslistens miljø- og landbrugslandfører, Maria Reumert Gjerding, gik lørdag i et debatindlæg på Altinget til kamp for ulven i den danske natur. Det handler om at give plads til, at naturen kan blive ”magisk og forunderlig” igen, mener Maria Reumert Gjerding:

”Endelig er en af vores hjemmehørende smukke rovdyr genindvandret, og automatreaktionen er, at den skal skydes,” skriver hun.

3. Fogh: Europa er selv skyld i migrantstrømmen
Europas politiske elite svigtede Libyen og lagde grunden til migrant-strømmen, der nu truer dem. Sådan sagde Nato's tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen søndag til Politiken.

”Libyen er i dag et springbræt for illegal immigration til Europa, herunder også terrorisme. Jeg havde forventet, at det internationale samfund dengang ville stå klar til at hjælpe de nye magthavere. Det var en klar fejl, at der ikke kom en form for fredsbevarende styrke, og det betaler alle nu prisen for. Der har Europa som nabo et særligt ansvar,” siger Anders Fogh Rasmussen.

Det sker i dag
- Margrethe Vestager lægger vejen forbi Danmark for at mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Kampvalg i Socialdemokratiet i Roskilde-kredsen: På en generalforsamling skal det besluttes, om Mette Gjerskov (S) fortsat skal være folketingskandidat, eller om det skal være modkandidaten Niels Jespersen (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00