Dagens overblik: Jeppe Kofod vil sende flere penge til Tyrkiet

NYHEDSOVERBLIK: På trods af Tyrkiets nuværende flygtningekonflikt med EU vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) holde fast i gammel aftale, der kompenserer Tyrkiet økonomisk for flygtningepresset. Og så går S frem i ny meningsmåling. Få dit overblik her.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i Zagreb i disse dage for at diskutere EU's konflikt med Tyrkiet, der har åbnet grænserne til Grækenland. Her ses han med den græske udenrigsminister i forbindelse med et statsbesøg i februar.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i Zagreb i disse dage for at diskutere EU's konflikt med Tyrkiet, der har åbnet grænserne til Grækenland. Her ses han med den græske udenrigsminister i forbindelse med et statsbesøg i februar.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Senere i dag mødes udenrigsminister Jeppe Kofod (S) med sine EU-kolleger i den kroatiske hovedstad, Zagreb, hvor den højspændte konflikt med Tyrkiet skal diskuteres.

Inden for den seneste uge har Tyrkiet åbnet sine grænser til Grækenland og Bulgarien, og ifølge Jeppe Kofod er det ”fuldstændig uacceptabelt”, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, bruger flygtninge og migranter til at presse EU-landene.

Men den omstridte flygtningeaftale, som EU indgik med den tyrkiske regering for fire år siden, lever fortsat, mener udenrigsministeren, der ifølge DR heller ikke har tænkt sig at lukke for den økonomiske støtte til Tyrkiet.

”Aftalen står ved magt, og vi er også klar til at sikre den nødvendige økonomiske hjælp til de syriske flygtninge i Tyrkiet. Det er vigtigt, at de ikke bliver taget som gidsler af Erdogans pression, som, jeg mener, er helt urimelig,” siger udenrigsministeren til DR Nyheder.

Men står det til DF og De Konservative, bør man omgående stoppe med at sende penge til Erdogan.

”Det er i forvejen en meget, meget lukrativ sum penge. Derudover ønsker Erdogan at ændre på vilkårene, så pengene ikke længere går til organisationer, men derimod ind på hans egen konto,” siger europaparlamentariker Pernille Weiss (K) til DR Nyheder, mens Peter Kofoed (DF) samme sted kalder det ”topmålet af fjolleri”, hvis regeringen sender flere penge.

Krav om 500 kvoteflygtninge
I weekenden samles medlemmerne af SF til partiets landsmøde i Kolding, og her ser flygtningespørgsmålet også ud til at blive et varmt emne.

Her til morgen har partiformand Pia Olsen Dyhr meldt et krav ud til regeringen, om at de senest efter påske skal præsentere en køreplan for modtagelsen af 500 kvoteflygtninge.

SF ønsker samtidig, at regeringen hurtigt melder beslutningen til FN, så flygtningene kan nå at ankomme til Danmark inden årets udgang.

"I forståelsespapiret blev vi enige om, at Danmark skulle tilbage til at tage imod kvoteflygtninge, ligesom man gjorde før VLAK-regeringen. Det var omkring 500 om året. Og jeg mener jo, at vi skal leve op til den forpligtelse, vi har givet hinanden i forståelsespapiret," siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau ifølge Berlingske.

SF-analyse
Og måske skal SF lægge et endnu større pres på regeringen. Det mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der som optakt til partiets landsmøde tager pulsen på SF’s position og rolle i det nuværende magthierarki i Altingets podcast, Ajour.

For selvom partiet går til landsmøde med et succesfuldt valg i bagagen, kan partiets strategi om at være en trofast støtte til S ikke holde for altid, mener Holstein.

Lyt til hele podcasten her.

Læs også

S går frem i meningsmåling
Hvis der var valg i dag, ville Socialdemokratiet cementere sin position som landets største parti. Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Ifølge målingen står regeringspartiet til at få 27,7 procent af stemmerne, hvilket er 1,8 procentpoint mere end de 25,9 procent, som partiet høstede ved folketingsvalget i juni sidste år.

Målingen er lavet i perioden 25. februar til 2. marts, hvor Socialdemokratiet ellers har været i kraftig modvind på grund af konfliktprægede forhandlinger om den kommunale udligningsreform.

Alternativet er derimod faretruende tæt på spærregrænsen ifølge samme måling. Læs mere om målingen her i Altinget.

Prehn hæver flygtningebistand til Palæstina
Danmark løfter fra i år sit årlige bidrag til FN’s flygtningeprogram for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) med 35 millioner kroner.

Det kunne udviklingsminister Rasmus Prehn (S) torsdag fortælle under sit besøg på en skole for palæstinensiske flygtningebørn fra Jalazone-lejren nord for Ramallah på Vestbredden.

Løftet betyder, at UNRWA i perioden 2020 til 2023 hvert år vil modtage 105 millioner kroner fra Danmark svarende til en stigning på 50 procent af den tidligere årlige støttesum.

Udviklingsministeren begrunder det blandt andet med, at det er i Danmarks egen interesse at støtte i nærområderne.

”Den nye socialdemokratiske regering lægger rigtig meget vægt på, at vi skal styrke indsatsen i nærområderne. Ræsonnementet er, at det nu engang er billigere at håndtere flygtninge i nærområderne, end hvis de kommer til Europa," siger Rasmus Prehn til Altinget.

Læs hele artiklen her

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Østre Landsret skal afgøre, om en ansat i DB Cargo forvanskede et bevis efter togulykken på Storebælt, hvor otte mennesker mistede livet.
  • Klokken 10.00: EU-landenes sundhedsministre mødes i Bruxelles for at drøfte situationen omkring coronavirus. 
  • Klokken 13.00: Amnesty International holder konference i samarbejde med Dansk Kvindesamfund, Kvinderådet og Enhedslisten om næste skridt i arbejdet for en forbedring af voldtægtsofres retssikkerhed.
  • EU's udenrigsministre mødes 5.-6. marts uformelt i det såkaldte gymnich-format. Mødet finder sted på slottet i Lužnica uden for Zagreb, Kroatiens hovedstad. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00