Dagens overblik: Juncker foreslår 10.000 grænsevagter, og Løkkes søn er valgt som kandidat

POLITISK OVERBLIK: Formanden for EU-Kommissionen vil bruge dagens store tale til at tale om bevæbnede vagter ved EU's grænser. Lars Løkkes søn er klar til europaparlamentsvalg, og Mette Frederiksen har fået et nyt potentielt problem. Få morgenoverblikket.

Foto: Virginia Mayo/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så er vi klar med onsdagens hurtige rids over de vigtigste politiske nyheder.

Som om S-formand Mette Frederiksen ikke havde udfordringer nok med Alternativet og Radikale, som ikke nødvendigvis vil pege på hende som statsminister, melder endnu én sig i koret. For selv om det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammonds parti hjemme i Grønland har dannet koalition med det socialdemokratiske parti Siumut, kan Mette Frederiksen ikke nødvendigvis regne med Hammonds mandat. Det siger hun til Altinget:

"Det vil ikke være klogt at starte med at pege på, om det skal være en rød eller en blå statsminister. Forhandlingerne skal være afgørende for det grønlandske folk. Vi skal gå efter indflydelse og ikke på forhånd indsnævre vores muligheder," lyder det.

Aleqa Hammond står til at kunne miste sin plads i Folketinget ved næste valg, men hun har tidligere vist, at hun med en skarp Danmarks-kritisk politik og retorik kan trække mange personlige stemmer på tværs af partiskel i Grønland. Grønland står til at levere to røde mandater til Folketinget, mens det ser helt åbent ud på Færøerne.

Kommissionsformand foreslår 10.000 grænsevagter
I dag er en af de større dage i EU-politik, for det er dagen, hvor formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker gør status og holder sin årlige State of the European Union-tale – EU’s svar på statsministerens åbningstale i Folketinget.

Flere medier fortæller i dag, at Juncker vil tale om konkrete forslag til, hvordan man kan bremse migrantstrømmene mod Europa. Blandt andet foreslår kommissionen - som Altinget fortalte i maj - at etablere en bevæbnet EU-grænsepatrulje på 10.000 mand, som skal beskytte EU's ydre og indre grænser.

Patruljen skal ifølge forslaget oprettes i 2020. Den skal holde øje med nye ankomster til Europa, standse ulovlig færden mellem EU-lande og fremskynde hjemsendelser af migranter, som ikke har ret til asyl i Europa.

Du kan se og høre Junckers tale her på Altinget klokken 9 onsdag.

Løkkes søn valgt som kandidat til Europa-parlamentet
Ved valget til Europa-Parlamentet i maj måned næste år kan man stemme på Løkke Rasmussen. For statsminister Lars Løkke Rasmussens søn, Bergur Løkke Rasmussen, er blevet enstemmigt valgt som kandidat på et opstillingsmøde blandt Venstres medlemmer i Storkreds København, oplyser Venstre i Storkøbenhavn til Ritzau ifølge blandt andre Berlingske.

Bergur Løkke Rasmussen vil arbejde for, at EU kommer til at stå tættere sammen i en tid, ”hvor vi har en noget speciel præsident i USA”.

Den unge Løkke erkender, at hans familierelationer kan være en fordel.

”Jeg har lettere ved at komme til orde. Når det sker, håber jeg, at folk så vil lytte til, hvad jeg mener om EU og Europa-Parlamentet, siger han.

Flere end ventet kan blive sendt ud af boligen efter ghettoaftale
Da regeringen, Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti tidligere på året indgik aftale om indsats for udsatte boligområder, viste regeringens tal, at omkring 11.000 borgere ville blive sendt ud af deres bolig som følge af aftalen.

Men tallet kan blive højere, og det møder nu kritik fra flere boligforeninger, skriver Berlingske.

I forbindelse med ghettoaftalen blev 16 udsatte boligområder udpeget som "hårde ghettoer". De skal reducere antallet af familieboliger til 40 procent inden for 12 år. Det kan ske ved, at lejligheder bliver revet ned, solgt eller omdannet.

Hvis boligområder står på regeringens ghettoliste i fire år, kan flere ryge i den kategori, og der er ikke i aftalen taget højde for, at flere kan nå at komme med på listen.

”Hvor skal alle de mennesker bo?” spørger direktør i Danmarks Almene Boliger Bent Madsen.

Politisk kamp om de stressede danskere
Husk også dagens afsnit af Altingets podcast Ajour, som på mindre end et kvarter gør dig klogere på et aktuelt politisk emne. I dag handler det om den politiske kamp om de stressede danskere.

Regeringen har nedsat et ekspertudvalg, der skal se på bekæmpelse af stress. Det kulminerer i de næste uger og måneder, hvor regeringen vil fremlægge sit forslag til en arbejdsmiljøreform.

Politikerne vil gerne gøre noget, men hvad kan de gøre? Hvad vil fagbevægelsen gerne have gjort? Og hvad siger arbejdsgiverne?

Redaktør på Altinget: arbejdsmarked Søren Friis er i podcaststudiet.

Læs også

Det sker i dag

9.00 EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker holder sin årlige tale i Europa-Parlamentet om EU's tilstand. 
10.00 Løkke åbner kæmpe globus i København. Statsministeren taler ved åbningen af Climate Planet – en globus på størrelse med et femetagers hus - i København. I globen vises satellittransmissioner af Jorden, som den ser ud fra rummet.
10.30 Nationalbanken præsenterer udsigten for dansk økonomi ved et pressemøde.
13.00 Vestager kommenterer Junckers tale. Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, holder et kort pressemøde i Strasbourg om kommissionsformand Jean-Claude Junckers årlige tale.

Rettelse 12.9.18 klokken 8.35: Det fremgik tidligere af artiklens overskrift, at kommissionsformanden foreslår 10.000 bevæbnede grænsevagter. Det er dog ikke sikkert, at alle 10.000 skal være bevæbnede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bergur Larsson Løkke Rasmussen

MEP og regionsrådsmedlem (M), Region Hovedstaden, kaptajn, Forsvaret
cand.merc. i finance and strategic management (CBS), kaptajn-R, Den Kongelige Livgarde

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00