Dagens overblik: Kommuner er ikke klar til beskytte danskernes følsomme oplysninger

POLITISK OVERBLIK: Mindst 41 af landets kommuner er ikke klar til efterleve den nye persondatalov fra EU, der træder i kraft fredag. Løkke advarer Grønland, mens Sophie Løhde (V) forsvarer Moderniseringsstyrelsen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste overblik.

Du har nok ikke undgået at bemærke, at en del virksomheder og myndigheder har ændret deres datapolitik i kølvandet på den nye persondataforordning fra EU. Den går under forkortelsen GDPR, og den træder i kraft fra dags dato.

Men nogle af dem, der opbevarer nogle af danskernes mest følsomme oplysninger, er endnu ikke i stand til efterleve de nye regler om bedre beskyttelse af personlige data.

Det drejer sig om landets kommuner, hvor mindst 41 kommuner ikke er klar til loven.

Det skriver DR Nyheder, der har lavet en rundspørge blandt de 98 kommuner.

86 har svaret, og heraf er der 41 kommuner, der vurderer, at de ikke er klar, mens fem svarer, at de ikke ved, om de er klar.

En af de kommuner, der endnu ikke kan leve op til de nye regler, er Varde. Her vurderer kommunaldirektør Mogens Pedersen, at det formentlig vil tage et halvt til et helt år at blive klar.

"Det er lidt specielt at svare nej til sådan et spørgsmål, for en offentlig myndighed skal selvfølgelig overholde love og regler ligesom alle andre. Man skal bare have forståelse for, at der er tale om et meget omfattende lovkompleks, og for Varde Kommune har det ikke været muligt at nå det," siger Mogens Pedersen.

Løkke advarer Grønland
Grønland skal ikke på egen hånd beslutte, om det er danske, vestlige eller kinesiske entreprenører, der skal stå for byggeriet af en større lufthavn på Grønland.

Sådan lyder det bestemte budskab fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til det grønlandske selvstyre i kølvandet på, at den statsejede kinesiske entreprenørgigant China Communications Construction Company er blevet udvalgt som et af de seks firmaer, der kandiderer til at få byggeopgaven.

Det skriver Politiken.

Her advarer statsministeren Grønland mod at vælge kinesiske entreprenører og understreger, at Danmark skal have medindflydelse på beslutningen.

"Investeringer i lufthavnsprojekter i den størrelsesorden, der arbejdes med, rejser naturligvis nogle spørgsmål og kan – afhængigt af finansiering og valg af eksterne samarbejdspartnere – have udenrigspolitiske perspektiver, som regeringen vil drøfte med landsstyret," siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

København vil have roadpricing
For fremtiden kan bilisterne blive nødsaget til at tage pungen frem, hvis de vil køre på vejene i København. Et flertal af partierne i Københavns Borgerrepræsentation er nemlig villige til at se på mulighederne for indføre såkaldt roadpricing i hovedstaden.

Det skriver Berlingske.

Både Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale bakker op om et forslag fra Alternativet om at indføre vejafgifter for de bilister, der vil benytte de københavnske veje. Dermed kan der være et brev på vej til Folketinget, som skal imødekomme ønsket, hvis det skal blive en realitet.

"Dette er et første skridt og et vigtigt signal at sende til den nuværende regering og den næste. At København som hovedstad stiller sig forrest og er klar på at finde en ny vej," siger Alternativets Niko Grünfeld, der er forslagsstiller og kultur- og fritidsborgmester.

Niko Grünfeld har endnu ikke lagt sig fast på en nøjagtig model eller et prisniveau for vejafgifterne.

Dagens måling: Blå blok haler ind
Hvis der var valg i dag, ville rød blok stadig stå til at genvinde magten, men forspringet til blå blok er skrumpet ind.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her står den røde blok bestående af Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet stadig til at få et flertal med 50,5 procent af stemmerne. Men blå blok haler ind. Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige kan tilsammen mønstre 48,2 procent opbakning.

Den lille afstand mellem blokkene er interessant, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det har svinget gennem valgperioden, og først på året så det ud til, at Mette Frederiksen havde opbygget et forspring, der var umuligt at indhente,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det forspring, der er nu, er ikke nok til at garantere en valgsejr.”

Læs også

Minister langer ud efter regionerne: I svigter psykisk syge patienter
Regionerne prioriterer ikke de psykisk syge patienter højt nok. Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der sender en skarp kritik efter regionerne for ikke at afsætte nok midler til psykiatrien.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Vi kan jo se, at enhver krone, som psykiatrien har fået tilført de seneste ti år, stammer fra konkrete beslutninger, som er truffet af regering og Folketing. Ikke af regionerne," siger Ellen Trane Nørby til Jyllands-Posten.

Hun henviser til Sundhedsministeriets nye beregninger, der viser, at det årlige løft på godt en milliard kroner udelukkende kommer fra de statslige satspuljemidler.

Sophie Hæstorp, der er formand for Region Hovedstaden og Danske Regioners psykiatriudvalg, afviser kritikken og kalder den forfejlet.

"De senere år har budt på en historisk lav vækst i sundhedsvæsenet, og hovedparten af pengene er gået til stigende medicinudgifter. Der har ikke været penge til et løft for hverken fysiske sygdomme eller psykiatrien," siger Sophie Hæstorp til Jyllands-Posten.

Løhde forsvarer Moderniseringsstyrelsen
Innovationsminister Sophie Løhde (V) går til forsvar for Moderniseringsstyrelsen, der fik en del kritik i forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger. Det var ikke fair, mener hun.

Det skriver Avisen.dk.

"Vi skal vise tillid til medarbejderne, siger man, for derefter at angribe Moderniseringsstyrelsen og dermed medarbejderne. Det er ikke fair, og det er ikke fint," erklærede Sophie Løhde torsdag ifølge Avisen.dk under en debat i Folketinget.

Det var SF, der havde fremsat et spørgsmål om arbejdsmiljøet på statslige arbejdspladser. Her har partiet tidligere kritiseret Moderniseringsstyrelsen for at være en stopklods for godt arbejdsmiljø.

Det sker i dag

  • EU's nye persondataforordning GDPR træder i kraft. Den vil ændre afgørende ved reglerne om personlige data på internettet. For eksempel får borgerne retten til at blive "glemt", det vil sige, at man kan slette personlige data fra internettet.
  • Dansk Erhverv benytter anledningen til at holde en konference om den nye lov. Det foregår på Københavns Universitet.
  • Fra klokken 10 er der møde i folketingssalen, og her vil statsministeren være at finde. Løkke skal nemlig deltage i en forespørgselsdebat om rigsfællesskabet.
  • Så skal lærerne også til de digitale stemmeurner. I dag indledes urafstemningen blandt lærerne om den OK18-aftale, som lærerformand Anders Bondo Christensen forhandlede hjem, hvor det ikke lykkedes at få en aftale om nye arbejdstidsregler. Resultatet forventes at blive offentliggjort 4. juni, og hvis det bliver et nej, skal lærerne ud i konflikt.
  • I Irland går borgerne til folkeafstemning om at lempe den meget strenge abortlovgivning.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00