Dagens overblik: Kommuner skal belønnes for job, eksamener og gode karakterer til indvandrere

POLITISK OVERBLIK: Kommunerne skal straffes eller belønnes efter, hvor gode de er til at få indvandrere og efterkommere i job og uddannelse. Og udflytning af De Økonomiske Råd vækker international kritik. Her er dit overblik over morgenens nyheder.

Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Kristine Korsgaard

Det drypper stadig med nyheder forud for regeringens ghettoudspil på denne dybfrosne morgen.

Vi lægger derfor ud med at se på, hvad der senest er sendt ud i medierne fra udspillet, som først præsenteres samlet i morgen, torsdag.

Politiken har historien om, at kommunerne skal straffes eller belønnes alt efter, hvor gode de er til at få indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund igennem uddannelse og i job.

"Vi vil gerne have, at kommunerne leverer nogle bedre resultater i forhold til at løfte integrationsindsatsen," siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Beløn kommuner for at få indvandrere i job
Regeringen vil øremærke en milliard kroner om året i den kommunale økonomi til dette formål, men ifølge DR bliver det ikke nye penge, men penge betalt af de kommuner, som ikke leverer resultater.

Regeringen vil belønne kommunerne kontant for hver ekstra ikkevestlig indvandrer og efterkommer, der kommer i beskæftigelse, består afgangsprøven i 9. klasse, scorer et højere karaktergennemsnit end landsgennemsnittet for målgruppen, eller færdiggør en gymnasial eller erhvervsfaglig ungdomsuddannelse.

KL er skeptisk over for, om forslaget vil flytte noget.

"Vi har allerede rigtig stærke økonomiske incitamenter," siger formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget Thomas Kastrup-Larsen (S) til Politiken.

Gymnasier skal kunne vælge elever ud
Et andet initiativ i regeringens kommende ghettoudspil går ud på at fordele unge indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund mere jævnt på gymnasierne.

Det fortæller undervisningsminister Merete Riisager (LA) til Berlingske.

Forslaget giver gymnasierektorerne mere indflydelse på, hvilke elever de ønsker på deres skole. Alle gymnasier skal eksempelvis kunne være profilgymnasier med ret til at optage op til 25 procent af eleverne efter egne kriterier.

I praksis kan det få den konsekvens, at de populære gymnasier støvsuger de bedste elever, lyder kritikken fra formand for Danske Gymnasier Birgitte Vedersø.

”Det er ikke så kønt,” siger hun.

Træk folk i kontanthjælp, hvis de flytter til ghetto
Endelig erfarer TV 2, at regeringen torsdag vil foreslå at trække folk i kontanthjælp, hvis de flytter til et udsat boligområde.

Samtidig må kommunerne i fremtiden ikke henvise hverken kontanthjælpsmodtagere eller personer, der modtager integrationsydelse, til en bolig i de områder.

Den administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, har ikke set forslaget, men umiddelbart mener han, at boligselskaberne i dag allerede har mulighed for at undgå at få for mange kontanthjælpsmodtagere ind.

Udflytning af økonomisk råd vækker international kritik
Regeringens beslutning om at udflytte De Økonomiske Råd (DØR) til Horsens har været stærkt kritiseret herhjemme. Nu bliver den det også i udlandet.

Det skriver Politiken.

De finanspolitiske vagthunde i andre EU-lande, Network of EU Independent Fiscal Institutions, skriver i en fællesudtalelse:

”Vi er dybt bekymrede over de seneste nyheder om den danske regerings beslutning om at flytte De Økonomiske Råd væk fra københavnsområdet.”

Netværkets sekretariatschef, Michal Horváth, uddyber over for avisen, at organisationen blander sig ”af hensyn til den danske befolkning, fordi den har brug for en kvalitetsinstitution, som dobbelttjekker det, som regeringen gør,” siger han.

Han uddyber, at organisationen også vil undgå, at udflytningen inspirerer andre EU-landes regeringer, med mere gedulgte intentioner, om at svække deres finanspolitiske vagthund ved at tvangsflytte den.

Langt færre danskere end nordmænd går ind for ulandsbistand
Og så til historien om, at seks ud af ti danskere er tilhængere af, at Danmark giver udviklingsbistand. Det er langt lavere end i 2010 og endnu længere fra niveauet i Norge, hvor næsten ni ud af ti går ind for bistand.

Det skriver Altinget på baggrund af en ny holdningsundersøgelse fra Wilke for Udenrigsministeriet.

”Vi er enige med danskerne i, at der skal være ordentlig velfærd, inden vi hjælper ude i verden," siger Venstres udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen.

En voksende gruppe mener, at Danmark giver for lidt i ulandsbistand.

Læs også

OK18: Så mange vil strejke i hver faggruppe ved eventuel konflikt
Vi slutter med en status på OK18. For tirsdag eftermiddag brød forhandlingerne mellem de regionale arbejdsgivere og ansatte sammen.

Det var forventet, fordi forhandlingerne på det statslige og det kommunale område er brudt sammen, og alle forventer, at de tre områder vil følges nogenlunde ad.

Dermed er en mulig storkonflikt rykket nærmere, men først har forligskvinde Mette Christensen hele marts og derefter to gange to uger til at få en aftale på plads.

Skulle det komme til konflikt, så kan du hos TV 2 få et overblik over, hvor mange de forskellige faggrupper planlægger at sende i strejke. Samlet forventes 80.000-160.000 ansatte ud af de cirka 800.000 offentligt ansatte at skulle strejke.

Det vil blandt andet omfatte 5.500 pædagoger, 5.000 lærere og 6.750 sygeplejersker.

Det sker i dag
I dag er der deadline for at varsle lockout eller strejke, hvis den skal træde i kraft 1. april. Og netop 1. april udløber de nuværende overenskomster for statsligt, regionalt og kommunalt ansatte.

Klokken 14.00 skal børne- og socialminister Mai Mercado (K) i samråd om, at voldsramte kvinder afvises på landets krisecentre på grund af pladsmangel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00