Dagens overblik: Kommunerne skal betale for regeringens mål om flere anbragte børn

NYHEDSOVERBLIK: Kommunerne skal betale for statsminister Mette Frederiksens ambition om at anbringe flere udsatte børn. Og så skal Folketinget stemme om et forbud mod bæreposer. Få dit politiske nyhedsoverblik her.

BØRNENES STATSMINISTER: Mette Frederiksens ønske om at anbringe flere udsatte børn skal kommunerne selv finde penge til.
BØRNENES STATSMINISTER: Mette Frederiksens ønske om at anbringe flere udsatte børn skal kommunerne selv finde penge til.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

I Mette Frederiksens (S) nytårstale gjorde statsministeren det til en topprioritet, at der skulle anbringes flere udsatte børn. Men der er ikke afsat flere penge til det i regeringens forslag.

Det viser et svar fra Social- og Indenrigsministeriet til Jyllands-Posten.

For selvom regeringen vil give et højere tilskud til kommunerne ved tunge børnesager og anbringelser af flere søskende, betales regningen af kommunerne selv ved "et tilsvarende mindre bloktilskud", hvilket er det beløb, som staten hvert år betaler kommunerne.

Og den manøvre møder kritik blandt landets borgmestre.

"Det er som at fodre hunden med dens egen hale, når regeringen vil tage penge fra kommunerne for at give dem til kommunerne," siger Københavns socialborgmester, Mia Nygaard (R), til Jyllands-Posten.

Ingen statsborgerskab til børn af fremmedkrigere
En anden - og måske endnu mere omdiskuteret gruppe af børn - er også genstand for et lovforslag, der i dag skal behandles i Folketinget.

Det drejer sig om børn af danske forældre, der fødes i områder, hvor en terrororganisation er part i en væbnet konflikt. De skal nemlig ikke længere automatisk kunne blive danske statsborgere, lyder forslaget, som den socialdemokratiske regering med støtte fra partier i blå blok får vedtaget.

Dog er der en undtagelse, som betyder, at børn, der står til at blive statsløse, stadig kan blive danske statsborgere ved fødslen.

Lovforslaget træder efter planen i kraft 1. februar, skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Køb af konsulentydelser får kritik
Et andet højt prioriteret løfte fra den socialdemokratiske regering har været at skære i udgifterne til konsulenter i det offentlige.

Men en række aktindsigter, som Altinget har søgt i ministeriernes konsulentindkøb, viser, at der fortsat bliver brugt store beløb til formålet.

Blandt andet er der i Forsvarsministeriet blevet brugt 250.000 kroner på en opdatering af koncernens fælles kommunikationspolitik, mens der i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er brugt en million kroner på udvikling af "klimatips til hverdagsmad".

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, kalder regeringen prioritering for “topmålet af hykleri”.

“Det passer ikke med den virkelighed, Socialdemokratiet prøvede at skabe i valgkampen. De bruger penge på ting, som de lovede ikke at bruge penge på," siger han til Altinget.

Læs også

Forbud mod gratis bæreposer
Altinget kan til gengæld – helt uden hjælp fra konsulentbureauer – give dig et gratis klimatip til hverdagen: Tag din egen bærepose eller rygsæk med i Brugsen, når du handler ind.

Meget tyder nemlig på, at det bliver forbudt for dagligvareforretninger at forkæle sine kunder med gratis bæreposer.

Forslaget, der er stillet af miljøminister Lea Wermelin (S), skal til afstemning i Folketinget i dag, og alle partier på nær Liberal Alliance og Nye Borgerlige har udtalt, at de vil stemme for forslaget.

Bliver forslaget vedtaget, skal forretninger fremover kræve mindst fire kroner for en bærepose.

Partier mister medlemmer
I går eftermiddags kunne Demokratikommissionen, der blev nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) for halvandet år siden, præsentere sit arbejde.

Kommissionen anbefaler alt fra at give 16-årige stemmeret, sikre transparens om politiske donationer til at beskatte tech-giganter som Google og Facebook for at styrke demokratiet.

Anbefalingerne har i dag affødt lederartikler i både Information og Kristeligt Dagblad. Sidstnævnte har også en længere artikel, som tager fat på udviklingen i de politiske partiers medlemstal.

Det er ifølge en række forskere en stærk problematisk udvikling:

”Det her bør virkelig give rynker i panden hos nogle af partierne. De bør være langt mere opmærksomme på at få flere medlemmer med. Demokratiet lider, hvis ikke vi har en bred skare af partimedlemmer,” siger Peter Nedergaard, professor i statskundskab på Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

DR-chef fralægger sig ansvar for besparelser
Inden alt for længe ventes kulturminister Joy Mogensen (S) at invitere Folketingets partier til forhandlinger om et nyt medieforlig.

Det betyder også, at DR's økonomi, der blev reduceret med 20 procent under den seneste regering, igen er til forhandling. DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, har i den forbindelse givet interview til Altinget Kultur, hvor hun også ser tilbage på de seneste par år, hvor historiens største DR-besparelse skete på hendes vagt.

Hun mener dog ikke, at hun på nogen måde kunne have vendt den politiske stemning.

"Den politiske debat var langt mere værdipolitisk, end den var mediefaglig. Det har vi ikke før været vant til. Men jeg tror ikke, at vi med en anden form for lobbyisme eller nogle flere kaffesamtaler kunne få politikerne til at mene noget andet," siger Maria Rørbye Rønn. 

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Østre Landsret fortsætter med straffesagen mod tidligere PET-chef Jakob Scharf, som er tiltalt for at have overtrådt sin tavshedspligt i bogen 'Syv år for PET'. Sagen fortsætter 28.-30. januar.
  • Klokken 14.00: Torsdag holder Dansk Folkeparti sammen med en række erhvervsorganisationer klimakonference på Christiansborg.
  • Klokken 15.00: EU-Parlamentets forfatningsudvalg stemmer om EU's udtrædelsesaftale med Storbritannien. Det er en udvalgsafstemning, før selve udtrædelsesafstemningen afholdes i plenarsamlingen 29. januar.
  • Klokken 19.00: Rigsretssagen mod USA's præsident, Donald Trump, ventes at fortsætte i dag i Senatet. I dag fremfører Demokraterne deres argumenter i sagen, hvilket begyndte i går og slutter i morgen.
  • I dag skal alle Folketingets forsvarsordførere mødes med forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at fastlægge rammerne for en ekstern advokatundersøgelse af regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00