Dagens overblik: Konservative nedtoner den grønne dagsorden frem mod valget

NYHEDSOVERBLIK: Konservative vil ikke bruge deres kræfter på den grønne dagsorden i tiden hen mod folketingsvalget. Og Kristian Jensen er sur på en amerikansk tv-vært. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Selvom Konservative ofte gerne bryster sig af at være den grønne stemme i blå blok, skal vælgerne ikke forvente særlig mange grønne toner fra de konservative politikere frem mod det kommende folketingsvalg.

Det skriver Berlingske, der har interviewet partiformand Søren Pape Poulsen.

Her nedtoner han nu partiets grønne dagsorden, som han ikke mener, vil hjælpe partiet til et bedre valgresultat.

"Vi har en tro på, at vores holdninger til miljø og klima sidder godt fast i de borgerlige vælgere, for hvem det er vigtigt. Dér skal vi ikke bruge vores kræfter. For andre borgerlige vælgere er det her bestemt ikke et 'top-of-mind'-emne," siger han til Berlingske og tilføjer:

"Det er ikke stort nok til, at det her parti vokser sig større. Og det er min opgave, at partiet gør netop det, hvis vi skal have et mere borgerligt samfund."

Konservative vil i stedet fokusere særligt på lavere skat, sundhed og familieliv samt lov og orden, fortæller Søren Pape.

Rød bekymring
Udmeldingen fra Søren Pape Poulsen vækker bekymring hos Socialdemokratiet ifølge Jyllands-Posten. Partiets klimaordfører Jens Joel mener, at den nye prioritering sker på "det værst tænkelige tidspunkt", idet regeringen står overfor at præsentere et klimaudspil.

"Vores opfordring til De Konservative er, at de skal overveje det her en gang mere. Der er masser i blå blok, der kæmper for skattelettelser, men der er ikke rigtig nogen, der tager klimadagsordenen," siger han ifølge Jyllands-Posten.

Hos Venstre ser den politiske ordfører, Britt Bager, anderledes på Konservatives fokusskift. Hun mener, at det er udtryk for, at der er enighed i blå blok om, at klima er vigtigt.

"Når De Konservative ikke har det med som et hovedområde frem mod valget, kan det været et tegn på, at alle partier er enige om, at det her er et område, der er i fokus. De Konservative må vurdere, hvilke mærkesager de vil fokusere på frem mod næste valg, og om klima og miljø lige ligger på De Konservatives top-fire eller -fem eller -seks er ikke afgørende. Det er et område, regeringen har fokus på," siger Britt Bager.

Kristian Jensen i clinch med amerikansk tv-vært
Mandag eftermiddag gik finansminister Kristian Jensen til tasterne på Twitter. Det skete i kølvandet på et indslag på den amerikanske tv-kanal Fox Business, der er USA's mest sete erhvervskanal. Her gik tv-værten Trish Regan til angreb på Danmark, som hun sammenlignede med Venezuela.

Værten sagde blandt andet, at danskerne ikke havde lyst til at arbejde, og at det gratis danske uddannelsessystem betyder, at danskerne ikke har incitament til at færdiggøre deres uddannelse.

Det blev for meget for Kristian Jensen, der besluttede sig for at irettesætte Trish Regan på Twitter.

Udflytning hjælper ikke: Uddannelser rammes hårdt af besparelser
Med oprettelsen af ti nye uddannelsesstationer ville regeringen give de videregående uddannelser i provinsen et "ekstraordinært rygstød".

Sådan sagde daværende uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i januar, kort tid efter at regeringen havde præsenteret sin seneste plan for udflytning af arbejdspladser.

Men nu sår en ny analyse fra tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tvivl om, hvorvidt regeringen samlet set egentlig løfter uddannelserne i udkanten.

Det skriver Ugebrevet A4.

Ifølge analysen betyder regeringens omprioriteringsbidrag på to procent årligt, at provinsens uddannelser bliver ramt af sparekniven, selv efter at de har modtaget den ekstra støtte til de nye uddannelsesstationer. 

Der er nemlig afsat 160 millioner kroner fra 2018 til 2021 til de nye uddannelsespladser, men alene i 2021 skal de videregående uddannelser spare 711 millioner kroner, hvoraf de fleste nedskæringer vil ske i provinsen.

Dagens podcast
Altinget lancerede mandag eftermiddag sin podcast Altinget Ajour, der er en ny daglig podcast om politik. Den vil hver dag have fokus på en aktuel sag, som en af Altingets mange fagredaktører folder ud i selskab med podcastens vært.

Det allerførste afsnit handler om vælgerprofiler, hvor værten Esben Schjørring og journalisten Anders Redder ser nærmere på den analyse, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget, i den første udgave af vores nye daglige podcast.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 14: Den officielle start på dette års Copenhagen Pride Week. Ministeren for ligestilling, nordisk samarbejde og fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), åbner årets menneskerettighedsprogram i debatteltet på Regnbuepladsen.
  • Klokken 15: Ældreminister Thyra Frank (LA) skal en tur i den varme stol i den nye politiske sæsons allerførste samråd. Det er indkaldt af SF, der vil have ministeren til at redegøre for, hvor omfattende problemet med underbemanding er på landets plejecentre.
  • Klokken 18:30: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) bruger aftenen på at holde et borgermøde i Ribe. Mødet handler om en ny elforbindelse fra Endrup, nær Esbjerg, til den dansk-tyske grænse.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00