Dagens overblik: Kristian Jensen afblæser Venstres planer om nulvækst

OVERBLIK: Venstres finansminister, Kristian Jense, afblæser partiets ambitioner om nulvækst i den offentlige sektor. De næste ti år skal væksten i den offentlige sektor stige gradvist, lyder det fra Venstres næstformand. Få hele dagens nyhedsoverblik her.

Venstres finansminister Kristian Jensen siger i et stort interview med Jyllands-Posten, at den offentlige sektor over de næste ti år skal opleve gradvis vækst.
Venstres finansminister Kristian Jensen siger i et stort interview med Jyllands-Posten, at den offentlige sektor over de næste ti år skal opleve gradvis vækst.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Goddag og velkommen til mandagens overblik, hvor vi lægger ud med en kursændring. 

Den står Venstres næstformand og finansminister Kristian Jensen for. I et længere interview med Jyllands-Posten meddeler finansministeren nemlig, at det ikke længere er ambitionen med nulvækst i den offentlige sektor. Nu er det i stedet okay, hvis væksten i den offentlige sektor over de næste ti år stiger gradvist, lyder udmeldingen.

"Jeg kan godt se, at befolkningen udvikler sig i de kommende år, og se, at der er et ønske om at følge med udviklingen på sundhedsområdet. Og jeg kan se, at der er behov for, at vi sikrer tryghed. Vi kan ikke negligere krav om stigende udgifter til politi og forsvar," lyder begrundelsen i interviewet med Jyllands-Posten.

Med udmeldingen gør Kristian Jensen op med Venstres tidligere ambitioner fra 2012 om, at Venstre i regeringen ville stå for et offentligt udgiftsstop. En udmelding, der senere blev justeret til en realvækst på 0,3 procent, som det fremgår af VLAK-regeringsgrundlaget fra 2015, skriver Jyllands Posten.

Udmeldingen vækker ikke ligefrem jubel hos hverken Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, eller landsformanden i Venstres Ungdom, Jakob Sabroe. 

"Det er ærgerligt, at et liberalt, borgerligt parti er af den opfattelse, at en af verdens største offentlige sektorer ikke kan blive mindre," lyder det fra Joachim B. Olsen til avisen.

Landsformanden for Venstres Ungdom er mere bramfri i sin kritik af udmeldingen og kalder det en "falliterklæring".

"Når man er erklæret liberal, bør løsningen ikke være, at den halvdel bare skal blive ved med at vokse. Løsningen må være, at man giver noget af det personlige ansvar tilbage til dem, der faktisk godt kan klare sig selv. Og så behøver man jo ikke have vækst i den offentlige sektor for at opfylde de kernebehov, der er," lyder kritikken fra Jakob Sabroe.

Flygtninge falder fra på IGU'en
Vi iler videre til en nyhed om Integrationsuddannelsen, den såkaldte IGU, der oplever et markant frafald.

Således dropper mere end hver tredje flygtning ud af uddannelsen før tid eller påbegynder aldrig uddannelsen, fremgår det af en ny opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, skriver Jyllands-Posten.

Frafaldet på Integrationsuddannelsen skyldes blandt andet økonomi, skriver avisen. Sådan lyder forklaringen blandt andet hos arbejdsmarkedschef i Nordfyns Kommune, Søren Nielsen, hvor 13 ud af 15 IGU-forløb er blevet afbrudt før tid. Her oplever de, at rådighedsbeløbet for nogle flygtninge på IGU-forløbet kan ende med at blive lavere end integrationsydelsen – og det hæmmer motivationen, lyder forklaringen.

I Jammerbugt Kommune, som er den kommune, hvor der er oprettet flest IGU-job, er de begyndt at opfordre virksomhederne til at betale flygtningene i IGU-job en højere løn, så flygtningene på den måde kan se en mening med at blive i jobbet.

"Det kan de fleste godt se fornuften i, så vi oplever en stor velvilje," siger Morten Klessen (S), der er formand for beskæftigelsesudvalget i Jammerbugt Kommune.

Flertal: Yderligere beføjelser til politiet i kamp mod internetkriminalitet
På en forholdsvis stille nyhedsmandag runder vi også lige en historie fra weekenden. Her kunne DR nemlig berette, at et flertal på Christiansborg er klar til at give politiet yderligere beføjelser i kampen for at komme salg af hælervarer på nettet til livs.

Helt konkret skal det være muligt for politiet at benytte sig af agenter, der ved at udgive sig for at være interesserede købere af eksempelvis hælervarer skal opspore de kriminelle. Det mener Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

P.t. er det sådan, at politiet kun må benytte sig af muligheden for at bruge agenter, hvis forbrydelsen, der efterforskes, kan straffes med over seks år. Og det er den begrænsning, som blandt andet Venstre vil gøre op med.

"Enten sætter vi seksårsgrænsen ned, så vi fanger de forbrydelser, vi gerne vil have fat i, eller også så gør vi det, at vi undtager nogle forskellige forbrydelser," lyder forslaget fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Forslaget møder kritik fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

"Det lyder som en let løsning, men problemet er, at de risikerer at ende med at opfordre til mere kriminalitet, end de kan forhindre," siger hun.

Ifølge DR er Justitsministeriet lige nu i gang med at undersøge mulighederne for udvidede beføjelser til politiet i jagten på hælerne. Et konkret udspil præsenteres efter sommerferien, oplyser Preben Bang Henriksen til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Sabroe

Fhv. landsformand, Venstres Ungdom
stud.merc.(IB)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00