Dagens overblik: LA-lokalformænd klar til ny partileder

POLITISK OVERBLIK: Kritikken af Anders Samuelsen tager til, og nu siger partiformanden undskyld med versaler. DF foretrækker regering med V og S. Her er morgenens nyhedsoverblik.

"Partiet blev grundlagt på fire mærkesager. Ingenting er kommet igennem," siger lokalformand for Liberal Alliance i Fredensborg, Mia Due Christensen, til Jyllands-Posten. Hun vil have partiformand Anders Samuelsen skiftet ud. 
"Partiet blev grundlagt på fire mærkesager. Ingenting er kommet igennem," siger lokalformand for Liberal Alliance i Fredensborg, Mia Due Christensen, til Jyllands-Posten. Hun vil have partiformand Anders Samuelsen skiftet ud. Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Kristine Korsgaard

Tomme trusler og jublende tweets over historiske skattelettelser, som alligevel ikke kommer, er for meget for en del af Liberal Alliances bagland.

Vi indleder dette overblik over dagens vigtigste politiske nyheder med historien om, at en række lokalformænd nu taler åbent om at skifte partiformanden ud.

For eksempel mener LA's lokalformand i Fredensborg, at Anders Samuelsen har ageret ”taktisk uklogt”:

”Jeg synes, man bør overveje, om man har sat det rigtige hold til at lede partiet frem mod et kommende valg,” siger Mia Due Christensen til Jyllands-Posten

Jeg forstår da godt, hvis man undrer sig over, hvad Muhammed har at gøre med dansk energiforsyning. Men muhammedkrisen var faktisk det, som for alvor gjorde udslaget for mig.

Anders Fogh Rasmussen
Tidligere statsminister, V

Kritikken kommer efter, at regeringen tirsdag meldte ud, at planen om ambitiøse skattelettelser er droppet.

Anders Samuelsen: Jeg bøjer nakken
Partiformand Samuelsen forsøgte onsdag aften at komme kritikken tidligt i møde ved at lægge et opsigtsvækkende opslag på Facebook.

Mit mål er, at Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet er i stand til at arbejde sammen

Kristian Thulesen Dahl
Partiformand, DF

”UNDSKYLD! Det er 100% og ene og alene mit ansvar,” skriver Anders Samuelsen.

”Det har ganske enkelt ikke været værdigt – og jeg beklager dybt over for jer alle. Uden forbehold. Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet,” lyder den uforbeholdne undskyldning.

Se hele det lange opslag her.

Før Støjberg-samråd: Kun tre fik humanitært ophold
Mens der i 2007 var 223 personer, som fik humanitært ophold, der særligt gives til meget alvorligt fysisk og psykisk syge udlændinge, var tallet i 2016 og 2017 kun tre om året. Det fortæller DR.

Tallene kommer frem på dagen, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd i sagen om, hvorfor ministeriet først reagerede mere end et år efter en principiel dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Dommen handler om udvisning af alvorligt syge mennesker, og Danmark kan i mellemtiden have udvist syge personer i strid med loven.

Ifølge professor i forvaltningsret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet viser tallene, at vi ”ikke har levet op til de forpligtelser, Danmark har efter menneskerettighedskonventionen”.

Læs også

Fogh: Muhammedkrisen gjorde mig grøn
”Jeg forstår da godt, hvis man undrer sig over, hvad Muhammed har at gøre med dansk energiforsyning. Men muhammedkrisen var faktisk det, som for alvor gjorde udslaget for mig.”

Den overraskende kobling kommer fra tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i Altingets januarmagasin med tema om klima og energi.

Som statsminister blev han hårdt kritiseret for sin miljøpolitik og måtte kort inde i regeringsperioden slå fast, at ”ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø” havde fået det ringere af VK-regeringens miljøpolitik.

Men få år efter skiftede han kurs og talte om en ”ny grøn økonomi” som vores tids ”store månelandingsprojekt”.

Læs forklaringen på, hvordan Muhammedkrisen gjorde Fogh grøn her.

Enhedslisten skifter kurs: Nej til penge fra eftervederlag
Bestyrelsen i Enhedslisten København vil ikke tage imod partiskatten fra partiets tidligere miljø- og teknikborgmester i København Morten Kabells eftervederlag. Det skriver flere medier.

Det kom lokalbestyrelsen frem til på et møde efter flere ugers uro om eftervederlaget.

”Vi mener ikke, at politikere skal stilles bedre end resten af befolkningen eller have særlige privilegier,” siger Eva Milsted Enoksen fra bestyrelsen i hovedstaden til DR.

Derfor vil bestyrelsen også stille et ændringsforslag til generalforsamlingen i marts, så partiet ikke længere modtager partiskat fra afgående borgmestres eftervederlag.

DF foretrækker regering med V og S
Mens de seneste mange ugers tumult i blå blok har udstillet samarbejdsproblemerne, drømmer Dansk Folkeparti om en helt anden konstellation.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) taler i talkshowet Lippert på TV2 News om sin drømmeregering, hvor der ikke er plads til Liberal Alliance.

”Mit mål er, at Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet er i stand til at arbejde sammen. Og hvor man ikke sidder med det sidste, afgørende mandat hos Liberal Alliance eller Alternativet,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Altinget har analyseret den mulighed, læs analysen her.

Det sker i dag

12.00 Støjberg i samråd
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd i sagen om, hvorfor det tog ministeriet mere end et år at rette ind efter en principiel dom om udvisning af alvorligt syge mennesker. 

11.30 Aftale med Grønland om oprydning
Danmark og Grønland indgår i dag en aftale om oprydning i Grønland efter tidligere amerikansk militærs tilstedeværelse. Det er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen, som underskriver aftalen og holder pressemøde.

13.00 Pape i samråd om hashsalget på Christiania
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal redegøre for, hvad han vil gøre for at bekæmpe hashsalg på Christiania.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00