Dagens overblik: Læk viser regeringens plan – vil skåne rige kommuner i spil om udligning

POLITISK OVERBLIK: Regeringens danmarkskort for, hvordan den helst vil fordele millionerne mellem rige og fattige kommuner fremover, er sluppet ud. Og nu stemmer også 68’erne – den rødeste generation nogensinde – på DF. Få et rids af morgenens vigtigste politiske nyheder her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Der har været højlydte protester længe, og nu ser det ud til, at nogle af dem bliver hørt.

Vi begynder dette morgenoverblik med lækket fra forhandlingerne om, hvordan penge fremover skal fordeles internt mellem rige og fattige kommuner. Et spil, som har sat gang i et heftigt slagsmål mellem kommunerne.

Jyllands-Posten har fået fat i regeringens plan, som viser, at man vil tage mindre fra de rige hovedstadskommuner, end regeringens eget ekspertudvalg har anbefalet.

Eksempelvis får Gentofte Kommune barberet mellem 30 og 80 millioner kroner af sin regning, mens den venstreledede kommune Rudersdal går fra et mindre tab i nogle af modellerne til et plus på over 40 millioner kroner. Til gengæld får S-ledede København ikke afbødet regningen.

”Det handler ikke om, hvem der er borgmester, men om tallene. Borgerne i de her kommuner betaler meget i skat og får intet ud af det,” siger finansordfører Joachim B. Olsen (LA).

Se danmarkskortet med tallene for de enkelte kommuner her.

DF har fået fat i 68’erne
Da de var unge, startede de ungdomsoprøret, kritiserede vietnamkrigen og talte for frisind og fred. Nu er en stor del af dem blevet Dansk Folkeparti-vælgere.

Det fremgår af vælgerundersøgelser fra 2001 og 2015, hvor Dansk Folkeparti er vokset fra 9,2 procent til 22,5 procent af stemmerne, skriver Politiken.

”Det er bemærkelsesværdigt, fordi vi netop siger, at 68’erne er den rødeste generation nogensinde, i hvert fald i nyere tid. De var prægede af tidens tolerance, alternative livsformer og oprør, som ekspanderede ind i 70’erne. At så mange af dem nu stemmer Dansk Folkeparti, havde jeg ikke regnet med,” siger lektor Jens Peter Frølund Thomsen, der forsker i politisk socialisering ved Aarhus Universitet.

Regeringen åbner for at gøre flere andelsboliger til ejerboliger
I alt 13.300 andelshavere skal have lov til at omdanne deres boliger til ejerboliger.

Sådan lyder anbefalingen i en rapport, som Berlingske skriver om i dag. Og nu vil erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gå videre med anbefalingen.

”Min indgang til det er, at jeg er på borgerens side, og det betyder frihed til selv at bestemme, hvilken boligform de gerne vil have. Det skal være op til den enkelte selv,” siger han.

Anbefalingen gælder kun for bygninger opført efter 1966, og dem er der få af i København og Aarhus. Det er primært ejere af andelsboliger i Midt- og Sydjylland, der vil få muligheden, hvis det ender med en lovændring.

LA får færre penge ind end nogensinde
Saxo Bank, Mærsk og flere andre økonomiske støtter har droppet Liberal Alliance. De private donationer, som gav partiet mulighed for at opbygge en professionel organisation og kampagne fra begyndelsen, er styrtdykket.

Partiet fik i 2016 det laveste beløb ind, siden partiet blev født i 2008. Det viser partiets regnskab, ifølge Berlingske.

Saxo Bank stoppede for den årlige pengestrøm i 2015, og mens Mærsk støttede partiet i både 2014 og 2015, er de væk på listen over bidragsydere i 2016.

Ifølge forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, er det bemærkelsesværdigt.

”[Mærsk] er jo en virksomhed, som har givet penge ret bredt til ansvarlige partier, der enten går med i regering eller støtter op om en regering, men typisk ikke ude på fløjene. Og de ultimative krav og trusler om at vælte en regering kan jo sagtens have fået lige præcis dem til sige, at det ikke lige er vores kop te," siger han.

Care: Alt for lidt bistand går til at hjælpe kvinder
Og så til kvinder og udvikling. For mindre end én procent af al udviklingsbistand til skrøbelige stater er målrettet ligestilling mellem kønnene, viser en rapport fra udviklingsorganisationen Care.

Og det er et problem, mener ngo’en, der beder om flere penge til at fremme kvinders ligestilling i konflikter og katastrofer.

”Sårbarheden taget i betragtning, er det overraskende få penge, der bliver givet specifikt til det formål. Uligheden mellem behovene og det, der bliver stillet til rådighed, er alt for stor,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen, generalsekretær i Care Danmark til Altinget.

Rapporten viser blandt andet, at 70 procent af kvinder i katastrofer oplever kønsbaseret vold. Men der er ikke flere penge på vej til området, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Se hendes svar i artiklen her.

Bertel Haarder: Husk, at Venstre ikke er et liberalistisk parti
Du skal også lige have et opsigtsvækkende debatindlæg med. For Bertel Haarder forklarer her hos Altinget, hvorfor han har valgt at droppe tidligere idealer om frihed for i stedet at beskytte samfundet mod antidemokratiske kræfter.

Det gjorde han for eksempel med ændringen af friskoleloven, højskoleloven mod Tvinds misbrug af tilskud og senest med imampakken.

”I teorien har de forargede liberale klummeskrivere ret i, at vi svigter vore tidligere annoncerede idealer. Men det var da værre, hvis disse idealer stillede sig i vejen for, at vi kunne blive klogere på, hvad der er vigtigst her i tilværelsen,” skriver han og tilføjer, at Venstre aldrig har været et liberalistisk parti.

”Det er et liberalt-folkeligt parti, der bygger på visse fælles værdier, som gør forskellen,” lyder det.

Læs indlægget her.

Det sker i dag
Klokken 12.00: EU-Kommissionen fremlægger en plan for tiltag mod it-giganter såsom Facebook og Google, så det bliver lettere at beskatte dem.

Og så går hollænderne til kommunalvalg i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00