Dagens overblik: Lange OK18-forhandlinger endte uden resultat

POLITISK OVERBLIK: Efter næsten 17 timers forhandlinger forlod arbejdsmarkedets parter Forligsinsitutionen klokken halv tre i nat uden at være kommet tættere på en aftale. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har samlet lettet skatten med 14,6 milliarder, men det er svært at få øje på effekterne. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen tilbage efter påskeferien.

Mens de fleste danskere har haft fri i anledning af påsken, har repræsentanterne for de offentlige arbejdsgivere og ansatte haft travlt med OK18-forhandlingerne i Forligsinstitutionen.

Men på trods af de lange forhandlinger henover påsken, er parterne ifølge TV 2 endnu ikke kommet tættere på en aftale. Lørdag forhandlede KL's Michael Ziegler med lærerformanden Anders Bondo forgæves i 14 timer om lærernes arbejdstid.

Og efter næsten 17 timers forhandlinger mandag forlod forhandlingsparterne på det kommunale område Forligsinstitutionen klokken 02:30 uden enighed.

"Jeg havde bestemt håbet, at vi havde klaret det i dag. Men det har vi så ikke gjort. Så nu tror jeg, at det er en god ide, at forligsmanden (Mette Christensen red.) har sagt, at vi alle sammen går hjem og sover lidt, så vi er friske i morgen," siger Anders Bondo til TV 2.

Michael Ziegler tilføjer til TV 2, at forhandlingerne går "trægt" i øjeblikket.

Det er lønspørgsmålet, der stadig splitter parterne ved forhandlingsbordet, hvor der uden succes blev forsøgt med flere forskellige regnemodeller i løbet af mandagens lange forhandlinger. Klokken 13 tirsdag fortsætter parterne forsøget om at forhandle sig frem til en aftale.

Læs også

Regeringen har lettet skatten med 14,6 milliarder
Siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) overtog regeringensmagten i 2015, er det lykkes for ham og regeringen at lette skatten med 14,6 milliarder.

Det skriver Børsen, der har fået lavet en opgørelse af den liberale tænketank Cepos.

Ifølge cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, er der tale om "pænt store skattelettelser", især når det bliver sammenlignet med den ene milliard, som Helle Thorning-Schmidt lettede skatten med i sin regeringstid.

Dog bliver der sat spørgsmålstegn ved effekten af skattelettelserne. Regeringens ambitioner med lettelsen af skattebilletten er blandt andet at øge arbejdsudbuddet. Her peger både overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer og Mads Lundby Hansen på, at effekten ikke er særlig synlig.

Dansk støtte til Yemen
Regeringen sender 70 millioner kroner til humanitær hjælp i Yemen, hvor der i de seneste tre år har raset en borgerkrig.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er næsten umuligt at begribe omfanget af lidelserne i Yemen. Sultende mødre prøver at redde deres sultende børn, mens borgerkrigen stadig raser, og krigens parter ofte lægger hindringer i vejen for, at nødhjælpen kan komme frem til dem, der har mest brug for den. Jeg er glad for, at vi fra dansk side bidrager med nye 70 millioner kroner, så vi igen kan sende hjælp til den udsatte civilbefolkning i Yemen," siger udviklingsminister Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse.

Det danske bidrag fordeles således, at 35 millioner går til FN's Fødevareprograms indsatser, der skal afhjælpe hungersnød, mens 35 millioner går til FN’s Humanitære Landefond i Yemen, der støtter og koordinerer livreddende nødhjælpsindsatser.

Tre historier fra påsken

  • Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil give mulighed for, at producenter kan give de produkter, de ikke kan få solgt, gratis videre til hjemløse eller andre værdigt trængende. Som reglerne er i dag skal eksempelvis en slikproducent betale en afgift på 25 kroner per kilo, hvis de vil have mulighed for at give produktet videre. Det er den regel, som Karsten Lauritzen barsler med at få fjernet, og han overvejer også, at det skal gælde for tobaks- og ølproducenter. Læs hele historien hos Politiken.
  • Pædofile skal have frataget sit pas. Sådan lyder et forslag for Dansk Folkeparti, der vil forhindre at pædofildømte rejser ud i verdenen og misbruger børn. Det skriver DR. "Danske statsborgere skal ikke rejse verden rundt for at begå seksuelle overgreb på børn. Vi skal beskytte børn. Så som en del af straffen for at begå et pædofilt overgreb skal vi tage passet fra dem i mindst 10 år," siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen til DR.
  • Den grønlandske politiker og løsgænger i Folketinget Aleqa Hammond har ifølge TV 2 meldt sig ind i den grønlandske valgkamp. Hun blev ekskluderet fra sit tidligere parti Siumut i 2016 efter en sag om misbrug af Folketingets kreditkort. Men nu stiller hun op for et nyt parti Nunatta Qitornai.

Det sker i dag
14:30 Sundheds- og Ældreudvalget har kaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om Rigsrevisionens beretning om salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion. Samrådet drejer sig om den kritik, der har været af salget.

16:00 Bagefter fortsætter Ellen Trane Nørby med endnu et samråd, der handler om Medicinrådet og prioritering af sygehusmedicin i dag. Hun skal redegøre for, om regeringen synes, at de syv vedtagede principper for prioritering inden for sygehusmedicin er overholdt i forhold til børn med muskelsvind.

Uden for Borgen holder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i dag borgermøde om det kommende vildsvinehegn. Hegnet skal forhindre afrikansk svinepest i at nå frem til Danmark og skal sættes op langs den dansk-tyske grænse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00