Dagens overblik: Måske farvel til coronarestriktioner, panik i 3F og et forslag om at kunne sige nej til genoplivning

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Stort godmorgen og velkommen til endnu et overblik over det vigtigste fra dansk politik på en dag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) ventes at bebude et farvel til stort set alle coronarestriktioner.

Vi skal også forbi det seneste nye i sagen om snart forhenværende 3F-formand Per Christensens dobbeltliv, et frontalt angreb fra finansminister Nicolai Wammen (S) og en historie om, hvordan en handlingsplan mod racisme blev en nyhed uden at være det.

Men først begynder vi foran computeren med NemID i hånden.

Nej til genoplivning?

For er du fyldt 60 år, skal du kunne hoppe ind på Sundhed.dk og krydse af, at du ikke vil genoplives, hvis dit hjerte stopper med at slå.

Sådan lyder det i et nyt notat fra Sundhedsministeriet, som Altinget er i besiddelse af.

Notatet er sendt ud til ordførerkredsen bag aftalen ”Det gode ældreliv” fra 2020, der ville give retten til at fravælge genoplivning ved hjertestop for borgere, som bor på plejehjem eller har daglig kontakt med pleje- og sundhedssektoren. Det har dog vist sig vanskeligt. Derfor overvejer regeringen altså i stedet at give rettigheden på baggrund af alder.

Både Lægeforeningen og Etisk Råd mener dog, at alderskriteriet rejser en række nye spørgsmål. Hvilke kan du læse meget mere om lige her, hvor du finder resten af historien.

”De har deponeret deres handlekraft hos Pernille Vermund og Alex Vanopslagh”

De blå partier spænder ben for regeringens nye reformpakke, der skal sikre flere hænder til danske virksomheder. Flere af elementerne er nemlig bundet op i forlig, som de blå partier er med i. Men oppositionen har pure afvist at åbne forligene og præsenterede i stedet tirsdag deres eget bud på en reformaftale.

Benspændet får finansminister Nicolai Wammen til at lange hårdt ud efter særligt Venstre og Konservative i et interview med Berlingske.

Han beskylder de to partileder Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) for at lade deres ambitioner om hver især at blive blå bloks statsministerkandidat for at stå i vejen for forhandlingerne.

Og i samme avis svarer de blå partier igen: Regeringen kan ikke bede oppositionen om at finde penge, uden at de også er med til at bruge dem. Og så skal den vænne sig til, at blå blok står sammen.

”De dårlige nyheder for ham (Nicolai Wammen, red.) er, at sådan vil det også være fremover. De blå partier står sammen, for vi vil ikke lade Socialdemokratiet spille os ud mod hinanden. Vi har stået sammen, fordi vi har været 95 procent enige om, hvad vi ville i de her forhandlinger. Så ville det være tåbeligt at forhandle enkeltvis,” siger Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov (K), til Berlingske.

Du finder interviewet med Wammen her og blå bloks svar her.

Noget for noget

Det har været en hård uge for racister og jødehadere. For hele to handlingsplaner, der skal bekæmpe henholdsvis racisme og antisemitisme, er nemlig blevet præsenteret af regeringen.

Den ene handlingsplan er bare reelt ikke en nyhed. Det skriver Kristeligt Dagblad.

For så vidt avisen har kunnet opklare det, er racisme-handlingsplanen mindst et par måneder gammel, for det blev allerede aftalt og annonceret i finanslovsaftalen i begyndelsen af december.

”At "nyheden" alligevel blev sendt ud mandag, viser, at man på Christiansborg har en fintfølende vægtskål, når det handler om kampen mod religiøse, seksuelle og etniske krænkelser. Lægges der en antisemitisk handlingsplan i den ene skål, må der et antiracistisk lod i den anden. Noget for noget,” skriver Kristeligt Dagblad, og du kan læse hele historien her.

Og hvis du vil vide mere om, hvad en del af antisemitisme-handlingsplanen går ud på, kan du begynde hos os på Altinget. For flere gange har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) understreget, at regeringen ikke vil blande sig i, hvad landets lærere præcis skal undervise i. 

Men med den nye plan gør regeringen imidlertid en undtagelse. Ét af initiativerne i planen er nemlig, at det skal gøres obligatorisk at undervise i Holocaust i folkeskolen og på de gymnasiale uddannelser. Mere om det her.

3F-formands dobbeltliv har udløst vild panik i forbundet

Med afsløringen af et omfattende dobbeltliv måtte Per Christensen tirsdag tage konsekvensen og stoppe som formand i Danmarks største fagforbund, 3F.

Det gik hurtigt, efter at BT og siden også Altinget kunne fortælle om fagbossens løgne og bedrag. Men allerede 22. december sidste år blev 3F’s hovedbestyrelse orienteret om sagen af Per Christensen, og derfor kan det undre, hvorfor der skulle gå en måned, før han gik af.

En del af forklaringen er, at visheden om en sag, som kunne medføre formandens afgang i utide, har udløst vild panik på de indre linjer i 3F, hvor Per Christensen udgør slutstenen i et delikat balanceret magthierarki. Det kan du læse i Altingets store portræt, hvor vi også kommer forbi nogle bud på, hvem der skal være den nye slutsten.

Til en start bliver det dog næstformand Tina Christensen. Det kan du læse mere om her.

Farvel til restriktioner?

Selv om smittetallene er rekordhøje, tyder meget på, at vi inden længe kan lade mundbindene være i tasken og igen drikke en øl på en bar efter klokken 22.00 eller danse vildt til en stor koncert.

Epidemikommissionen anbefaler nemlig at lempe mange af de nuværende restriktioner og ikke længere kategorisere covid-19 som en samfundskritisk sygdom fra 5. februar.

Det ventes, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil følge anbefalingerne og annoncere beslutningen på et pressemøde onsdag. Indtil videre gælder de nuværende restriktioner og anbefalinger til og med 31. januar.

Nyheden har fået en blandet modtagelse. I Jyllands-Posten og hos DR siger flere eksperter, at de gerne så restriktionerne fortsætte et par uger endnu – eller blive mere gradvis udfaset.

Men:

”Selvom vi har høje smittetal, er der ikke mange på intensiv eller i respirator. Og blandt de ældre på plejehjemmene er der ikke mange, der er kritisk syge. Så sundhedsfagligt set jeg ikke de store problemer,” siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i virusinfektioner ved Københavns Universitet, til DR.

Det sker i dag

  • Retsudvalget holder åben høring om mulige ændringer af offentlighedsloven.

  • I Folketingssalen er der spørgetid, hvor regeringens ministre besvarer oversendte spørgsmål fra talerstolen.

  • Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, er indkaldt til et åbent samråd om trawlforbud i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbæltet.

  • I Udenrigsudvalget skal udenrigsminister Jeppe Kofod (S) redegøre for situationen vedrørende fem tilbageværende danske børn i syriske fangelejre.

  • I Uddannelses- og Forskningsudvalget skal uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) redegøre for konsekvenserne af regeringens aftale om udflytning af studiepladser fra de større byer.

  • Folketingets epidemiudvalg holder møde.

  • Regeringen forventes at fremlægge plan for coronarestriktioner. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00