Dagens overblik: Markant fald i antallet af erhvervsskoleelever siden reform

NYHEDSOVERBLIK: Siden erhvervsskolereformen er der sket et stort fald i antallet af elever på erhvervsuddannelserne. Økonomer opfordrer regeringen til at stramme finanspolitikken. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi starter i Information, der kan fortælle, at der er et markant fald i antallet af erhvervsskoleelever.

Siden erhvervsskolereformen trådte i kraft for tre år siden, er der nemlig 27 procent færre elever, som er startet på en erhvervsuddannelse. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

Formålet med reformen var ellers at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, og derfor vækker tallene bekymring:

"De her tal burde være et wakeupcall for politikerne om, at det, de har besluttet, ikke fungerer i forhold til de ambitioner, vi har," siger seniorforsker i VIVE Peter Koudahl til Information. Han er en del af et omfattende forskningsprojekt for Undervisningsministeriet om virkninger og implementering af reformen.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) oplyser til Information, at regeringen i midten af september vil fremlægge et udspil, der skal få flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse.

Økonomer til regeringen: Spar op
Tiden er kommet til at føre en stram finanspolitik og spare op, lyder det fra en række danske økonomer i Berlingske.

Ifølge økonomerne er det nødvendigt at stramme finanspolitikken, hvis det økonomiske opsving skal fortsætte, uden at virksomhederne bliver for presset af mangel på arbejdskraft.

"Vi har stadig flere virksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft, og vi har set, at lønstigningstakten er begyndt at stige igen. Mere præcist at accelerere," siger Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, til Berlingske og fortsætter:

"Det virker, som om det først er, når vi er på afgrundens rand, at man strammer op. Det burde jo være det modsatte, at man sparer op, når det går godt, så man har noget at bruge af, når det bliver dårlige tider igen."

Dansk gastronomi kommer på finansloven
Regeringens gaveregn i forbindelse med årets finanslovsudspil fortsætter. Nu er tiden kommet til dansk gastronomi, der kan se frem til et løft på 40 millioner kroner over de næste fire år.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Formålet med pengesækken til de danske kokke er at fremme Danmarks position indenfor gourmetverdenen.

"Det er rigtig flot at se, hvad danske kokke har gjort for at sætte Danmark på det gastronomiske verdenskort inden for de seneste 15 år. Det er lykkedes at skabe os en identitet som et land i den gastronomiske superliga," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse og fortsætter.

"Som regering vil vi gerne være med til at anerkende denne indsats, og derfor vil vi gerne styrke indsatsen for at gøre dansk gastronomi mere interessant både i Danmark og i udlandet."

Ifølge ministeren vil det økonomiske rygstød også være med til at skabe arbejdspladser og styrke turismen i Danmark.

Minister på vippen i ny mandatprognose
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) kan komme ud i hård kamp, når han til folketingsvalget kæmper for at vinde en plads i Folketinget.

Det skriver Altinget.

Ifølge en ny mandatprognose udført af professor Kasper Møller Hansen for Altinget står Venstre til at få to mandater i Københavns Storkreds, hvor Ahlers er opstillet. Men der er to markante Venstre-profiler foruden den nye minister, der bejler til de to pladser: De to medlemmer af Folketinget Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 15:00: Udenrigsminister Anders Samuelsen skal i samråd om situationen i Yemen.
  • Klokken 18:30: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen deltager i et sammenskudsgilde på Israels Plads i København.
  • Klokken 19:00: Det svenske medie Aftonbladet afholder partilederdebat i anledning af valget til Riksdagen 9. september.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00