Dagens overblik: Mette Frederiksen annoncerer delvis nedlukning op til jul

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil klokken 12 præsentere nye coronarestriktioner. Antallet af tvangsbortadoptioner stiger. Og analytikere bider mærke i, hvor udramatiske årets finanslovsforhandlinger har været. Få morgenoverblikket her.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til det hurtige overblik over de politiske nyheder mandag morgen.

Det handler mest om corona og finanslov.

For både statsminister Mette Frederiksen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) annoncerede søndag på sociale medier, at regeringen i dag vil sætte gang i en delvis nedlukning af landet. Det skal bremse den stadig stigende smitte, så den ikke kommer helt ud af kontrol i julen, hvor mange mennesker samles fra alle dele af landet.

Restriktionerne vil blive præsenteret på et pressemøde mandag klokken 12.

Læs også

Der er tale om en "geografisk, målrettet, delvis nedlukning" i Aarhus, Odense, København og en række kommuner på Sjælland og i hovedstadsområdet, hvor smitten er mest udbredt.
"Vi skal have bedre styr på smitten, inden det bliver selve juleaften," siger Mette Frederiksen.

Har talt med partierne
Regeringen har i løbet af weekenden haft kontakt med de øvrige partier i Folketinget om de kommende tiltag.

S-regeringen er ellers tidligere blevet kritiseret for ikke at inddrage partierne i beslutninger om restriktioner, men denne gang er partierne altså som minimum blevet orienteret dagen før.

Søndag formiddag mødtes alle partiers sundhedsordførere med sundhedsminister Magnus Heunicke, og de mødes igen her til morgen. Bagefter skal Heunicke mødes virtuelt med borgmestre fra de 37 berørte kommuner og regionrådsformændene fra regionerne Hovedstaden og Sjælland, skriver TV 2.

Det vigtigste om finansloven
Det var også i weekenden, at regeringen landede den endelige aftale om næste års finanslov med sine støttepartier og Alternativet. 

Det blev en gavefinanslov, som ikke umiddelbart indeholder nogen særlige besparelser. Og det er overordnet set fornuftigt i en tid, hvor økonomien er presset, siger en økonom til Ritzau.

Der er forskellige dele af aftalen.

Analyser af finanslovsaftalen
Der bliver analyseret flittigt på aftalen om finansloven i medierne denne morgen, og den fylder også avisernes ledere.

Her på Altinget bider politisk kommentator Erik Holstein mærke i, at forhandlingerne har været de mest udramatiske i årevis. Og at regeringens manøvredygtighed ser ud til at være betydelig trods minkskandalen. Måske har de borgerliges kritik ligefrem rystet rød blok sammen, skriver han. Og så hæfter han sig ved, at Venstres kritik af finansloven er afdæmpet.

“Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen erklærede sig nogenlunde tilfreds med aftalen, selvom Venstre slet ikke har været med i forhandlingerne. Det er ret usædvanligt, men Ellemann har ikke de store valgmuligheder,” skriver Holstein og peger på, at selv Dansk Industri har været ude og rose aftalen. 

Læs hele analysen her.

"Det går overraskende godt" for regeringen
Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, mindes ikke et ligeså roligt finanslovsforløb i de ti år, hun har arbejdet på Christiansborg. Man må konstatere, at "det går overraskende godt" for den lille ét-parti-regering, som har fundet en stabil konstruktion med sine støttepartier, siger hun i analysen her.

Men den økonomiske kurs, som regeringen og dens støttepartier bevæger sig på, kan give dem problemer på længere sigt. Det skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen i sin analyse. Han vurderer, at rød blok "kaster vrag" på den økonomiske politik, der indtil nu har medvirket til at gøre dansk økonomi ”bomstærk”.

Flere bortadopteres med tvang
Sidste år benyttede Mette Frederiksen det meste af sin nytårstale til at tale om udsatte børn og behovet for at bortadoptere flere - om nødvendigt med tvang. Og selv om der ikke er sket noget konkret politisk siden da, er antallet af sager, hvor børn bliver bortadopteret mod deres forældres vilje, steget.

Det skriver Berlingske.

I 2016 blev ét barn tvangsbortadopteret, mens det gjaldt 21 sidste år. 

"Kommunerne har fået at vide, at der skal være flere, og det sætter sig i systemet – bevidst og ubevidst," siger lektor ved Aarhus Universitet Caroline Adolphsen til avisen.

Det sker i dag

  • Klokken 8.15: Regeringen har indkaldt sundhedsordførerne i Folketinget til orientering om coronasituationen i Danmark. Også søndag var der møde for ordførerne. 

  • Klokken 12: Pressemøde i Statsministeriet om delvis nedlukning af landet på grund af stigende coronasmitte.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00