Dagens overblik: Mette Frederiksen forventer voldsom kritik, og Lars Findsen er dybt krænket

Forløbet omkring minksagen fortjener hård kritik, siger statsminister Mette Frederiksen. Det var en dyb krænkelse af ham og hans nærmeste, at private oplysninger blev delt med politikere, siger FE-chefen Lars Findsen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Vi er nu halvvejs gennem ugen, og det er blevet tid til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

I dag starter vi med et brev fra den sigtede FE-chef Lars Findsen, som han sendte til Ritzau tirsdag eftermiddag. Heri fortæller han, at det er dybt krænkende, at private oplysninger om ham er blevet delt i den fortrolige orientering af udvalgte politikere. Det skriver Berlingske på baggrund af brevet.

Brevet kommer i kølvandet på oplysningerne om, at sigtelsen mod Lars Findsen består af aflytning af hans hjem og sommerhus – og af private samtaler med hans nærmeste.

”Jeg kunne finde på mange flere ord at sige om dét, der foregår, men vil her begrænse mig til at sige, at jeg opfatter det som en dyb krænkelse på både mine nærmeste og mig selv,« skriver han i brevet, som kan læses i sin helhed her

Statsminister forventer hård kritik i minkrapport

Dagen før Mink-kommissionen afleverer sin rapport til Folketingets granskningsudvalg giver statsminister Mette Frederiksen (S) sin version af forløbet i et interview med Berlingske.

Et forløb som fortjener hård kritik og bør ændre en regerings måde at handle i fremtidige kriser, fortæller statsministeren. Derfor forventer hun også en ”voldsom” kritik, når rapporten bliver offentliggjort.

”Når noget er kritisabelt, og når der er begået fejl, som at der ikke var lovhjemmel, forventer jeg selvfølgelig kritik fra kommissionen, og jeg forventer også en voldsom kritik. Det er en naturlig konsekvens af et kritisabelt forløb, som regeringen beklager,” siger hun til Berlingske.

Men der er dog ikke grundlag for at rejse en rigsretssag, mener statsministeren, som også erklærer fortsat tillid til sine embedsmænd.

Statsministeren kan ikke kommentere direkte på selve rapportens indhold, som er blevet delt med de omtalte – heriblandt Statsministeriet. Læs hele Berlingskes interview her.

Ny aftale: Tyrkiet dropper veto mod svensk og finsk Nato-medlemskab

Tyrkiet blokerer nu ikke længere for, at de to tidligere neutrale lande Sverige og Finland kan blive optaget i forsvarsalliancen.

Tirsdag aften kulminerede flere ugers forhandlinger mellem de tre lande med en aftale, som betyder, at Tyrkiet ikke længere nedlægger veto mod optagelsen. Det skriver Politico.eu

”I Nato har vi altid vist, at uanset vores forskelle kan vi altid sætte os sammen, finde fælles fodslag og løse ethvert problem,” sagde Nato’s generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag aften ifølge Politico.eu.

SAS-strejke er afblæst indtil videre

Der er endnu ikke en aftale mellem SAS og selskabets piloter om en ny overenskomst. Men SAS-flyene er i luften onsdag, da piloterne har udskudt deres strejkevarsel med 72 timer.
 
Det skriver Ritzau ifølge avisen Danmark

Der var oprindelig frist ved midnat natten til onsdag for at nå til enighed, men de to parter blev i stedet enige om, at piloterne udskød strejken. Dermed kan de forhandle i yderligere tre dage.

Truslen om strejke kommer lige oveni sommerferietrafikken, hvor flere passagerer er i fare for at få aflyst deres fly, hvis SAS og piloterne ikke når til enighed i den svenske forligsinstitution.

Det sker i morgen

Klokken 11.00: Mink-kommissionen afleverer sin beretning til Folketingets granskningsudvalg. Derefter vil rapporten blive offentliggjort klokken 13.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00