Dagens overblik: Mette Frederiksen præsenterer ændringer i regeringen

Statsminister Mette Frederiksen (S) går til dronningen klokken 11 og præsenterer ændringer i regeringen. Skatteministeren kendte til undersøgelse om udledning for hybridbiler. Og Kollerup skal sløjfe erhvervsstøtte for 3,5 milliarder, men vil endnu ikke pege på hvordan. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets overblik over dagens vigtigste nyheder i dansk politik efter en højdramatisk aften på Christiansborg.

Her valgte Enhedslisten efter et længerevarende møde i gruppen at trække støtten til transportminister Benny Engelbrecht (S), som kort tid efter meddelte sin afgang til statsminister Mette Frederiksen (S).

Benny Engelbrecht tog dermed konsekvensen af, at han under forhandlingerne af regeringens store infrastrukturplan ikke videregav tal for CO2-udledningen for en stribe store anlægsprojekter.

Statsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at Mette Frederiksen går til dronningen klokken 11 og præsenterer ændringer i regeringen. Kun Benny Engelbrecht modtages i afskedsaudiens på Amalienborg klokken 12.30.

Dermed tyder det på, at Mette Frederiksen lægger op til en mindre rokade. 

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, ville Engelbrechts farvel ellers være en nærliggende lejlighed for Mette Frederiksen til at ryste ministerposen en sidste gang før et valg. Læs mere om hans analyse her.

Bødskov kendte til undersøgelse om udledning for hybridbiler

Fredag bringer Dagbladet Information også en historie om en ministers udmelding om CO2-udledning.

Her drejer det sig om skatteminister Morten Bødskov (S), som kaldte pluginhybridbiler grønne, selvom han havde kendskab til en dansk undersøgelse, der viste det modsatte.

Ministeren har flere gange affejet internationale undersøgelser, som peger på, at kombinerede el- og benzinbiler udleder to til fire gange mere end forventet.

Han henviste til, at undersøgelsen ikke nødvendigvis kunne anvendes i dansk kontekst, da der manglede tal for danske ”opladningsmønstre”.

Derfor kunne tallene heller ikke bruges til at så tvivl om, hvorvidt en skatterabat på gennemsnitligt 108.700 kroner for hybridbiler er berettiget, mente ministeren. 

Men samtidig havde Morten Bødskov kendskab til en dansk undersøgelse fra Vejdirektoratet, der nåede frem til samme konklusion, skriver Information på baggrund af en aktindsigt.

I en skriftlig kommentar forklarer skatteministeren, at undersøgelser om hybridbiler når frem til vidt forskellige resultater.

”Det er på den baggrund, at Skatteministeriet har besluttet at lave en ny og meget stor undersøgelse, så vi kan få et solidt grundlag for debatten om plug-in-bilernes bidrag til den grønne omstilling,” skriver han til avisen.

Regeringen håber på indsigt i tech-giganters viden om algoritmers påvirkning af unges trivsel

Som en del af et nyt medieudspil vil regeringen bede tech-giganter som Facebook og Google om indsigt i, hvordan deres algoritmer påvirker børn og unges trivsel.

SF og R vil gå endnu længere, mens Facebook anklager regeringen for hadsk tale i beskrivelsen af virksomheden, skriver Altinget.

”Vi synes regeringen skal tage skridtet fuldt ud og ikke bare kræve indsigt, men også indflydelse på algoritmerne,” siger Radikales kulturordfører Zenia Stampe.

Hvor meget Facebook vil dele ud af viden om algoritmerne afhænger dog af, hvad regeringen ønsker at vide noget om, lyder det fra virksomheden Meta, der står bag Facebook og Instagram.

”Det ville være fint, at vi kommer lidt tættere på hinanden. Det kunne være godt at få fortalt regeringen, hvad teknikken er, og hvad den kan i dag. Regeringen har en masse misforståelser om, hvordan vores virksomhed fungerer," siger Martin Ruby, politisk chef for Meta i Norden.

Interview med kulturministeren om nyt medieforlig
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenterede torsdag regeringens længe ventede medieudspil på et pressemøde hos Sjællandske Medier.

Udspillet indeholdt forslag til en streamingafgift på techgiganter, en omfordeling af mediestøtten fra store landsdækkende nyhedsmedier til lokale og regionale medier, og en egentlig medieombudsmand efter svensk forbillede.

Derudover skal de presseetiske regler opdateres, og bestyrelsen i DR skal ikke længere være politisk udpeger, lød det.

Altinget mødte efterfølgende ministeren og spurgte ind til de mest centrale dele af udspillet. Du kan læse hele interviewet her.

Kollerup skal sløjfe erhvervsstøtte for 3,5 milliarder, men vil endnu ikke pege på hvordan

Regeringen og aftalepartierne bag den seneste reformaftale har en bunden opgave med at skære erhvervsstøtte for 3,5 milliarder kroner.

Men erhvervsministeren vil ikke garantere, at spareplanen er klar før næste folketingsvalg, skriver Altinget.

Erhvervsministeren vil nemlig ikke pege på, hvilke af de omkring 200 støtteordninger han ønsker saneret, før en endnu ikke nedsat gruppe af eksperter er kommet med sine anbefalinger. 

"Jeg har ikke lyst til at være den, der politisk kortslutter ekspertgruppens arbejde ved at pege på ordninger fra start. Nu skal den nedsættes og i gang med arbejdet. Så får vi en politisk diskussion efterfølgende,” siger han.

Overborgmester efter Intervare-fyring: "Vi har trukket en streg i sandet"

Torsdag aften droppede et politisk flertal det Nemlig.com-ejede firma
Intervare A/S som kommunal leverandør i København.

Og overborgmester Sophie Hæstorp Andersen afviser i Altinget beskyldninger af, at virksomheden skulle have været udsat for forskelsbehandling. 

Partiet stemte sammen med SF og Enhedslisten for at ophæve Intervares kontraktt.

"Intervare er blevet bedt om at leve op til præcis de samme krav som alle andre leverandører. Det har de forsøgt at undgå, og derfor har vi ikke andet valg end at stoppe samarbejdet, siger Sophie Hæstorp Andersen til Altinget. 

Det sker i dag: 

  • Klokken 9:00 Varetægtsfængsling af spionchef Lars Findsen udløber
  • Klokken 11:00 Statsministeren går til dronningen og præsenterer ændringer i regeringen
  • Klokken 12:30: Benny Engelbrecht modtages i afskedsaudiens på Amalienborg 
Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00