Dagens overblik: Mette Frederiksen afviser ikke tanken om grønlandsk selvstændighed

POLITISK OVERBLIK: Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, åbner for en mulig opløsning af rigsfællesskabet. Fagbevægelsen har trænet 30 unge medlemmer, der skal vinde OK18-kampen på de sociale medier. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske overblik.

Vi starter med en historie i Weekendavisen.

Her afviser den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, ikke idéen om grønlandsk selvstændighed.

"Udgangspunktet er Grundloven og Selvstyreloven, men der er ikke noget statisk i politik, så præcis hvordan det skal se ud om ti eller tyve år, det kan jeg jo ikke lægge mig fast på nu," siger Mette Frederiksen og tilføjer:

"Jeg tror på tætte relationer og masser af dialog, og så må vi finde vores vej i det. Jeg forstår fuldstændig ønsket om en selvstændig nation."

Selvom det ikke er en klar støtte til dem i Grønland, der ønsker selvstændighed nu og her, er det alligevel en overraskende udtalelse, der åbner for større fleksibilitet i forhandlingerne mellem Danmark og Grønland. Det siger grønlandsekspert Ulrik Gram Pad til avisen.

Fagbevægelsen har trænet frontkæmpere
Den offentlige mening om overenskomstforhandlingerne kan have betydning for, hvordan forhandlingerne falder ud. Derfor har fagbevægelsen trænet 30 unge medlemmer, der skal føre an på de sociale medier for at vinde kampen om offentlighedens opbakning.

Det skriver DR Nyheder.

De 30 unge er blevet trænet til opgaven af professionelle kommunikationsfolk, og nu er de sluppet fri til at påvirke den offentlige debat på de sociale medier.

"Grundlæggende handler en konflikt om at vinde den offentlige sympati. Og når det er folk selv, der blander sig, så har det altså en ægthed og en troværdighed, som vi andre måske ikke har i samme udstrækning," siger Jens-Jørgen Krogh, der er informationschef i FOA, til DR.

Et af deres initiativer er blandt andet Facebookgruppen 'Bak op om de offentlige ansatte', der blev oprettet torsdag og allerede har 150.000 medlemmer.

Første borgerforslag bliver stemt ned
I dag skal Folketinget behandle danmarkshistoriens første borgerforslag. Det handler om at afskaffe det såkaldte uddannelsesloft, men allerede inden det er nået til behandling, har et flertal i Folketinget meddelt, at de vil stemme imod forslaget.

Det er landets elev- og studenterforeninger, der står bag forslaget, og her skuffer det formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost, at politikerne afviser det på forhånd. Især efter mere end 53.000 har skrevet under på forslaget.

"Jeg ser frem til at høre, hvad politikerne har at sige. Jeg håber, det har vakt opsigt, og at politikerne tager det til efterretning, at 50.000 ser det her som en folkelig sag," siger hun ifølge Berlingske.

Finansministeriet får ny finanslovchef
Der er fundet en ny mand til at svinge taktstokken i de årlige forhandlinger om finansloven. Finansministeriet har ansat en ny afdelingschef for de offentlige finanser, der blandt andet er ansvarlig for de årlige finanslove.

Det skriver Altinget.

Det bliver den tidligere udgiftspolitiske chef i Finansministeriet Kent Harnisch, der skal bistå Kristian Jensen (V) og fremtidens øvrige finansministre med at lande en finanslov.

Kent Harnisch afløser Stig Henneberg, der forlod stillingen for at blive partner i konsulentfirmaet Struensee & Co. Stig Henneberg var en af de fem topledere, som forlod Finansministeriet i løbet af blot et halvt år, hvoraf tre af dem var inden for blot en uge i januar.

Læs også

Magtpartierne er ikke på retur
Selvom der er sat en prop i nedturen i meningsmålingerne for de fire magtpartier – Socialdemokratiet, Radikale, Konservative og Venstre – er der ikke tale om et snarligt comeback.

Det skriver Altinget.

Det vil kræve noget ekstraordinært, hvis de fire partier inden for de næste par år skal nå tilbage til et niveau ligesom det, de havde i sluthalvfemserne og midten af nullerne, siger to valgforskere til Altinget.

Læs hele historien her.

Kristian Jensen maner til ro om Kattegatbro
Det vakte opmærksomhed, da transportminister Ole Birk Olesen (LA) onsdag aften bekendtgjorde, at regeringen vil se nærmere på mulighederne for at bygge en kattegatforbindelse.

I Altinget får planerne blandt andet kritik af Alternativet og en trafikforsker for at gøre det sværere at nå klimamålene fra Paris-aftalen.

Nu maner finansminister Kristian Jensen (V) ifølge Jyllands-Posten til besindighed. Han vil endnu ikke udtale sig om, hvorvidt det er realistisk, at der kommer en kattegatforbindelse. 

"Jeg maner lige til besindighed. Der er for det første et stykke vej, før vi har et klart beslutningsgrundlag," siger Kristian Jensen ifølge Jyllands-Posten og tilføjer:

"Og for det andet er der en prioriteringsdiskussion af, hvad man vælger at prioritere af de mange områder, hvor det presser sig på, at der bliver investeret i infrastruktur."

Dagens tweet
Statsminister Lars Løkke Rasmussen gik til tasterne i går og kommenterede på Facebookgrundlæggeren Mark Zuckerbergs undskyldning i forbindelse med skandalen om Facebooks misbrug af data.

Det sker i dag

  • EU's stats-og regeringschefer afslutter i dag topmødet i Bruxelles. Mødet begyndte i går og har blandt andet handlet om Brexit.
  • Folketinget skal tage stilling til det første borgerforslag, som forsøger at afskaffe uddannelsesloftet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00