Dagens overblik: Nato’s ledere varsler oprustning af alliancen, og flere russere søger asyl i Danmark

Kommuner er klar til at modtage endnu flere flygtninge. Tobaksforbud kan kræve ændringer af EU-regler. Fagbevægelsen kræver milliarder til ny varmecheck. Flere russere søger asyl i Danmark. Og Nato’s ledere er enige om at opruste alliancen. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til ugens sidste gennemgang af de vigtigste nyheder i dansk og europæisk politik.

Vi begynder med at følge op på Nato’s ekstraordinære topmøde i Bruxelles torsdag, hvor også den amerikanske præsident, Joe Biden, deltog.

Her konstaterede de vestlige regeringsledere, at Ruslands angreb på Ukraine har revitaliseret Nato-samarbejdet.

Og de blev enige om at udarbejde en fælles erklæring om langsigtet oprustning af alliancen for at imødegå ”den alvorligste trussel i årtier.”

”Putin regnede med, at Nato ville blive splittet,” sagde USA’s præsident, Joe Biden, torsdag aften.

”Mine samtaler med ham i december og januar viste, at han ikke troede på dette sammenhold. Men Putin får præcis det modsatte af, hvad han ønskede ved at gå ind i Ukraine,” sagde Biden.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, adresserede sine egne tidligere udtalelser om Nato som værende ”hjernedød”, men tilføjede at Nato ”netop fået et elektrochok”.

”Det elektrochok består i, at konflikterne er kommet tilbage til Natos grænser, fordi Rusland har skabt denne krig. Ikke mod et af vores medlemmer, men mod en nabo,” sagde Macron.

På baggrund af krigen i Ukraine blev det også besluttet, at Jens Stoltenberg fortsætter som generalsekretær i Nato frem til efteråret 2023, hvor hans periode ellers skulle være udløbet.  

Læs Altingets artikel om Nato-topmødet af Europa-analytiker Thomas Lauritzen her.

Læs også

Mette F: "Jeg er bange for, at vi slet ikke har set det værste”

Også statsminister Mette Frederiksen (S) deltog i topmødet. På et efterfølgende pressemøde understregede hun, at regeringslederne i Nato er "reelt bekymrede" for, at mere ødelæggende våben kan tages i brug i Ukraine.

"Der er våben, som har et omfang og en karakter, som er meget, meget ødelæggende. Vi er reelt bekymrede for, at det kan tages i brug i Ukraine," sagde hun torsdag og tilføjede:

"Situationen har nu været alvorlig i en måned, og den bliver værre og værre. Jeg er bange for, at vi slet ikke har set det værste endnu."

Læs mere hos Altinget her.

Flere russere søger asyl i Danmark
I Politiken kan man fredag læse, at flere russere har søgt asyl i Danmark, efter Rusland har indledt et militært angreb på nabolandet Ukraine.

I marts alene har 25 russere søgt om asyl i Danmark. Hele sidste år lød antallet af ansøgninger på 17, viser tal fra Udlændingestyrelsen ifølge avisen.

Ruslands Præsident, Vladimir Putin, har for nylig gjort det klart, at der vil blive slået hårdt ned på kritikkere af landets ageren i Ukraine.

”Alle folk, og især det russiske folk, kan altid adskille ægte landsmænd fra afskum og forrædere. De vil spytte dem ud som et lille insekt, der tilfældigvis flyver ind i deres mund,” sagde han for få dage siden på et tv-transmitteret regeringsmøde.

Nu efterlyser både Venstre, Radikale Venstre og Enhedslisten initiativer for at sikre, at også russere kan beskyttes i Danmark.

”Der er brug for en debat om, hvordan russere beskyttes. Som russer kan det være svært at bevise, at man er tilstrækkelig forfulgt og har behov for beskyttelse, når der hverken er krig eller borgerkrig i Rusland,” siger Radikales Kathrine Olldag til Politiken.

Kommuner er klar til at modtage endnu flere flygtninge

I sidste uge gjorde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) det klart, at man må forvente, at der kommer ”markant” flere flygtninge til Danmark, end de 20.000 regeringen i første omgang meldte ud.

Men Udsigten til en historisk høj tilstrømning af fordrevne fra Ukraine skræmmer ikke i første omgang en række af de borgmestre, som står til at skulle modtage forholdsmæssigt mange, skriver Altinget.

Rebild Kommune er sammen med flere andre nordjyske kommuner blandt dem, skal modtage forholdsmæssigt flest flygtninge fra Ukraine.

”Det sker ikke med et fingerknips, at der lige pludselig står mange hundrede her hos os. Så vi skal nok blive klar i takt med, tingene udvikler sig. Det er jeg ret sikker på,” siger Jesper Greth (V), der er borgmester i Rebild Kommune.

Tobaksforbud kan kræve ændringer af EU-regler

Det er fortsat uvist, om regeringens ønske om et tobaksforbud for unge født efter 2010 kan realiseres inden for EU-lovgivningen.

“En sådan lovgivning vil skulle udformes inden for rammerne af EU-retten, herunder reglerne om varernes frie bevægelighed og tobaksvaredirektivet. Der er derfor behov for en dialog om spørgsmålet i EU-regi,” skriver Sundhedsministeriet i en mail til Altinget.

Men forslaget kan ende med at sætte gang i diskussioner, der kan bane vejen for lignende forbud i andre lande.

Det vurderer Céline Brassart Olsen, der er forsker og Ph.d. ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

”Ser man på historikken for tobakslovgivningen i EU, så er mange lovændringer sket som et resultat af, at et eller flere lande har vedtaget dristige tiltag på nationalt niveau,” siger hun.  

Fagbevægelsen kræver milliarder til ny varmecheck

Står det til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), bør der afsættes mindst 2,5 milliarder kroner til at hjælpe boligejere ramt af de stigende energipriser, skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Ifølge FH’s formand, Lizette Risgaard, skal pengene blandt andet gå til en mærkbar forøgelse af varmehjælpen.

”Priserne er steget markant, og usikkerheden er stor derude. Rigtig mange familier bliver ramt urimelig hårdt lige nu, særligt dem med lavest indkomst, hvor udgifterne til blandt andet opvarmning, el og mad fylder en langt større del af deres budget,” siger Risgaard til mediet.

Det er kun halvanden måned siden, at regeringen landede en aftale om at sende én milliard kroner til de hårdest ramte boligejere, som er afhængige af gas til opvarmning.

Men fredag tages der hul på forhandlinger om endnu en økonomisk håndsrækning til boligejerne.

Det sker i dag:

  • Klokken 8:45: EU præsenterer ny lov om regulering af techgiganter
  • EU drøfter Ruslands aggression for anden dag i træk
  • Joe Biden besøger Polens præsident
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00