Dagens overblik: Ny aftale sender alle skoleelever tilbage, genåbner fitnesscentre og afskaffer 30-minutters-reglen

Folketingets partier er blevet enige om den næste fase af genåbningen. Det betyder blandt andet, at alle skoleelever fra torsdag kan vende tilbage til fysisk undervisning. Men den nye aftale lover samtidig ikke godt for sommerens festivaler. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik, hvor vi er vågnet op til en aftale om yderligere genåbning af samfundet.

Alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige er nemlig natten til tirsdag blevet enige om, hvad der skal åbnes i næste fase af genåbningen, som træder i kraft på torsdag.

Blandt andet vil skoleeleverne i 5. til 8. klasse samt afgangselever i både grundskolen og på ungdomsuddannelserne torsdag kunne vende helt tilbage til skolebænken.

Derudover indebærer aftalen også, at fitnesscentrene kan genåbne, at serveringsteder kan holde åbent for private arrangementer som for eksempel bryllupper og konfirmationer efter klokken 23, og at kravet om bordbestilling 30 minutter før ankomst afskaffes.

Få overblik over, hvad der åbner igen på torsdag:

  • Konferencer og andre møder med et erhvervsmæssigt eller fagligt formål kan have op til 1.000 deltagere, hvis de sidder i to sektioner med 500 i hver, og de primært er siddende. Der er krav om brug af coronapas.
  • Spillesteder, teatre, biografer og lignende kan have op til 2.000 gæster, men de skal ligeledes sidde i sektioner á 500. De skal generelt følge samme restriktioner, som var gældende inden vinterens nedlukning. Der er ligeledes krav om brug af coronapas.
  • Indendørs idræt for personer over 18 år genåbnes såfremt, der er tale om ikkekontaktsport. Der indføres et forsamlingsloft, som følger forsamlingsforbuddet, og der krav om coronapas. Al idræt åbnes for aldersgrupperne under 18 år og over 70 år.
  • Fitnesscentre kan genåbne med krav om brug af coronapas.
  • Afgangseleverne i grundskolerne og på ungdoms- og voksenuddannelserne, alle erhvervsskoleeleverne og alle elever i 5. til 8. klasse kan vende fuldt tilbage til fysisk undervisning.
  • Kravet om forudgående bordbestilling mindst 30 minutter før ankomst på et serveringssted afskaffes.
  • Serveringssteder og lejede festlokaler kan holde åbnet efter klokken 23, hvis der er tale om private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden. Det gælder blandt andet bryllupper og konfirmationer. Der må derudover serveres alkohol fra klokken 22 til klokken 5. Der vil stadig være krav om brug af coronapas.

Læs hele aftalen her.

Ny aftale vinker farvel til sommerens festivaller
Den nye aftale skitserer også, hvornår der kan genåbnes for arrangementer med stående gæster. Fra 21. maj vil der blive åbnet for stående koncerter og festivaller med op til 2.000 gæster.

Maksgrænsen på 2.000 vil gælde frem til 1. august, hvor der er lagt op til en ny grænse på 5.000 personer. Dermed er der ikke lagt op til de store danske festivaller kan afvikles som normalt. Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Etisk Råd: Til- og fravalg af vacciner er ikke frivilligt med coronapas
I forbindelse med endnu en vaccine blevet taget ud af det danske vaccineprogram er et flertal af partierne blevet enige om, at der skal etableres en frivillig tilvalgsordning, hvor danskerne får mulighed for at få vaccinerne fra Johnson & Johnson eller Astrazeneca. Det skriver Altinget.

Men ifølge Etisk Råds formand Anne-Marie Gerdes vil det valg ikke være reelt frit. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

”Der er jo den gulerod, at man kan få et coronapas, hvis man er vaccineret. Så kunne man godt forestille sig, at man kunne være mere forhippet på at vælge vaccinen til og se bort fra bivirkninger og ulemper,” siger hun til Ritzau.

Ekspertgruppe: Hjælpepakker bør ophøre per 1. juli
Hjælpepakkerne, som er blevet iværksat under coronakrisen, bør udløbe 1. juli. Sådan lyder anbefalingen fra den økonomiske ekspertgruppe, som regeringen har nedsat. Det skriver Altinget.

Ekspertgruppen har mandag fremlagt en rapport, hvori der er anbefalinger til, hvordan hjælpepakkerne skal udfases.

Økonomerne foreslår, at flertallet af de eksisterende hjælpepakker skal stoppes 1. juli, men de anbefaler samtidig, at der etableres nye ordninger, som kan understøtte særligt udsatte virksomheder, ligesom hjælpen til tvangslukket virksomheder også bør fortsættes.

Det sker i dag

  • I aften er det 76 år siden, at danskerne modtog frihedsbudskabet om, at tyskerne i Danmark havde overgivet sig. Befrielsen markeres flere steder i landet med blandt andet kranselægning.
  • Klokken 14.00: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om lovforslaget om forbud mod deltagelse i nattelivet, tryghedsskabende opholdsforbud, udvidet adgang til beslaglæggelse af værdigenstande og udvisning af udlændinge dømt for vanvidskørsel.
  • Klokken 15.00: Åbent samråd med udlændinge- og integrationsministeren Mattias Tesfaye(S) om der kan oprettes modtagecentre udenfor Europa.
  • Klokken 16.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er i dag kaldt i samråd om elever, der har fået frataget deres opholdstilladelse.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00