Dagens overblik: Ny direktør ved seruminstituttet advarer mod coronajul

NYHEDSOVERBLIK: I dag begynder den nye direktør for Statens Serum Institut. Nye restriktioner kan være på vej i hovedstadsområdet. Og opkald fra Justitsministeriets embedsmænd til journalister om udtrykket "ulovlig ordre" vækker debat. Få morgenoverblikket tirsdag.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så er vi klar med en lyngennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik denne morgen 1. december.

I dag tiltræder den nye direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum. Og han indleder julemåneden med at advare om, at julen kan få coronaepidemien til at løbe løbsk, hvis vi ikke passer på.

"Juletiden kan meget vel være den største udfordring, vi endnu har stået over for i coronaepidemien," siger han i et interview med TV 2.

Den nye direktør anbefaler, at man dropper de mange julearrangementer, man normalt ville gå til, og at man kun holder jul med de allervigtigste.

Restriktioner kan være på vej
Flere medier, blandt andre TV 2 og Berlingske, erfarer, at regeringen mandag har orienteret Folketingets sundhedsordførere om, at der kan være nye restriktioner på vej i hovedstadsområdet. Her er smitten nemlig fortsat højere end i resten af landet.

Regeringen har ikke meldt noget officielt ud endnu.

Følg udviklingen i smittede og indlagte i oversigten her, hvor du også kan se, hvordan smitten udvikler sig i de enkelte kommuner.

Seruminstituttet delte danskeres blodprøver
Den nye direktør for seruminstituttet møder ind til håndtering af endnu en mulig møgsag for instituttet.

DR fortæller nemlig, at Statens Serum Institut gennem mere end seks år - fra 2012 til 2018 - har videregivet danskeres blodprøver til danske forskere uden at søge tilladelse hos Datatilsynet, som loven kræver. Prøverne kommer fra Danmarks Nationale Biobank.

Som Altinget tidligere har beskrevet, fik Statens Serum Institut sidste år kritik for at sende hundreder af blodprøver fra gravide kvinder til USA uden at overholde datareglerne.  

Læs mere om den nye sag her.

Må en embedsmand gå i rette med journalister?
I mediernes omtale af minkskandalen har flere kaldt det for en "ulovlig ordre", da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november offentliggjorde regeringens beslutning om, at alle danske mink skulle aflives.

Men det er ikke en korrekt betegnelse, mener Justitsministeriet. Og derfor er flere journalister blevet ringet op af embedsmænd fra ministeriet, der ønsker udtrykket rettet.

Flere af medierne kritiserer ifølge Jyllands-Posten embedsværkets offensive tilgang. Også juraprofessor fra Syddansk Universitet Frederik Waage kalder det "problematisk".

"Det er et beklageligt nybrud, for embedsmændene forventes at fremstå saglige og upartiske og også uafhængige af ministeren," siger han til avisen.

Juraprofessor ved Aalborg Universitet Sten Bønsing ser dog ikke umiddelbart noget problem.

"Det er vel, hvad man må leve med," siger han. Ifølge Bønsing er den korrekte formulering om Mette Frederiksens udtalelse, at der ikke var hjemmel i loven til at kræve alle mink slået ihjel.

Finanslov skal snart lande
Datoen 1. december er altid et sikkert tegn på, at det snerper til for politikerne, når det gælder om at lande de sidste vigtige aftaler inden årets udgang.

Og i år er der særligt mange brikker, der skal falde på plads på nærmest samme tid. Regeringen skal nemlig have styr på flere forskellige forhandlingsforløb, som gerne til sidst skal ende med en finanslov for næste år.

Få overblik over det hele i Altingets oversigt her:

Læs også
 

Mink blev gravet ned før miljøvurdering
En del af de tusindvis af døde mink, som er blevet aflivet og gravet ned, skal nu muligvis graves op igen.

Det var nemlig først, da renderne var gravet, og nogle af minkene allerede var i jorden, at Miljøstyrelsen lavede en vurdering af, hvilken risiko massegravene medfører for miljøet. Det skriver Jyllands-Posten.

Forløbet møder kritik fra flere sider, blandt andet på Christiansborg, hvor miljøordfører Mai Villadsen (EL) kalder det "totalt tåbeligt".

Det sker i dag

  • Klokken 10: EU-landenes økonomi- og finansministre mødes i Rådet for Økonomi og Finans, der også kaldes Økofinrådet.

  • Klokken 11: Listen over udsatte boligområder offentliggøres.

  • Klokken 13: Møde i folketingssalen

  • Klokken 14: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal i samråd om, hvordan regeringen vil inddrage Folketingets partier, covid-19-følgegruppen og borgere i kommende beslutninger om covid-19-indsatsen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ullum

Adm. direktør, Statens Serum Institut, professor
cand.med. (Københavns Uni. 1994), ph.d. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00