Dagens overblik: Nye veje på vej, svensk statsminister går af, og Støjbergs advokat skal vidne

Regeringen præsenterer ny infrastrukturplan. Den svenske statsminister går af. Undersøgelse slår fast, at minkmutation svækker vaccine og Inger Støjbergs advokat skal vidne i rigsretten.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik fra Altinget på den første dag i manges sommerferie.

I dag kommer vi langt omkring. Vi lægger ud med nyt om transport, som måske især vil interessere bil-pendlerne. Det alt overskyggende i dag er nemlig den store infrastrukturplan, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om.

Men vi skal også et smut over Øresund, hvor den svenske statsminister tager konsekvensen af et mistillidsvotum og går af, og vi runder rigsretssagen mod Inger Støjberg. Endnu en gang er der også nyt om minkmutationen af coronavirus.

Veje og togforbindelser for milliarder

En ny infrastrukturplan, som alle Folketingets partier er helt eller delvis med i, blev præsenteret i dag klokken 10 med alle partierne repræsenteret ved pressemødet.

Aftalen lægger op til, at der skal bruges 64 milliarder kroner på veje, 86 milliarder kroner skal gå til jernbaner og kollektiv trafik, mens 11 milliarder er afsat til forskellige puljer. 55 milliarder kroner vedrører projekter, der allerede er sat i gang, skriver Berlingske.

Enhedslisten og Alternativet står udenfor en del af aftalen. Få overblikket over aftalen her.

Den svenske statsminister træder tilbage  

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, træder tilbage. Det oplyser han selv på et pressemøde.

For en uge siden stemte et flertal i Riksdagen for et mistillidsvotum mod Löfven og hans topartiregering, bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet. 

Men det betyder ikke, at svenskerne nu skal til stemmeurnerne. For Löfven træder tilbage uden at udskrive nyvalg. Han sætter i stedet gang i den svenske pendant til dronningerunden.
 
Det er nu op til formanden for det svenske parlament, Riksdagen, at finde en ny regering og statsminister, som ikke har et flertal imod sig i parlamentet.

Læs nyheden og se pressemødet her på Altinget.

Mistanke om svækkelse af vaccine var berettiget

En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at frygten for, at mink mutationen cluster 5 kunne mindske coronavaccinens effekt, var berettiget.

Det nye studie fra SSI konkluderer, at cluster 5 varianten af corona gav "en vis signifikant øget grad af antistof-resistens".

Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Det skyldes kombinationen af de mutationer, som cluster 5-varianten havde.

SSI anbefaler, efter smitten blandt mink, der endte med aflivning af alle danske mink, at coronatilfælde især blandt produktionsdyr bliver overvåget, så eventuelle nye varianter kan blive undersøgt.

Det er blandt andet vigtigt at se på, om smittede bliver mere syge, og om eventuelle nye varianter spreder sig nemmere.

Støjbergs advokat skal vidne i rigsretssag

I weekenden kom det frem, at en af Inger Støjbergs advokater, Jonas Christoffersen skal vidne i rigsretssagen mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister. Det skriver TV2.

Det er på grund af hans tid som direktør for Institut for Menneskerettigheder, at Jonas Christoffersen vil blive inddraget i rigsretssagen.

Rigsretten skal afgøre, om Inger Støjberg handlede imod lovgivningen, da hun tilbage i 2016 beordrede asylpar, hvor den ene part var under 18 år, adskilt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00