Dagens overblik: OK18 - Corydon er stolt af udskældt doktrin

POLITISK OVERBLIK: Bjarne Corydon forklarer, hvorfor han indførte stram styring med udgifterne til blandt andet de offentligt ansattes løn. Og så er en kontroversiel dansk imam inviteret til kaffe hos den franske præsident. Få overblik over dagens nyheder i dansk politik.

Foto: Finansministeriet
Kristine Korsgaard

"Man skal huske, at penge, der ikke bliver brugt så effektivt som muligt, går direkte fra noget andet. Fra kræftbehandlinger, fra skoleelever. Der findes ikke et pengetræ".

Det siger tidligere finansminister Bjarne Corydon til DR.

Vi indleder dagens overblik i denne påskeuge med interviewet med Corydon, som har fået en nøglerolle i de besværede overenskomstforhandlinger mellem de offentligt ansatte og deres arbejdsgivere. Og det, selv om han i dag er chefredaktør på Børsen og slet ikke deltager i spillet om en aftale.

Det er især spørgsmålet om løn, der splitter. Men for fagbevægelsen er det også et opgør med den stramme styring af de offentlige udgifter, som Bjarne Corydon indførte i 2011.

Han oprettede Moderniseringsstyrelsen til at holde udgifterne til blandt andet løn i kort snor.

Det bliver kaldt for Corydon-doktrinen, og "det har jeg det godt med," siger Bjarne Corydon, som oprettede den udskældte styrelse "for samfundets skyld".

"Det handler om et velfærdssamfund, der ikke klatter med fællesskabets midler," forklarer han.

Læs interviewet her.

Dennis K: Jeg kan ikke se et mæglingsforslag for mig
Også Politiken har et interessant OK18-interview i dag.

Formand for FOA og næstformand i forhandlingsfællesskabet for de kommunalt og regionalt ansatte, Dennis Kristensen, er til forhandlinger i forligsinstitutionen i dag.

Men for ham at se bliver det nærmest umuligt for forligsmanden at fremlægge et bud på kompromis.

"Som verden ser ud lige nu, kan jeg ikke se et mæglingsforslag for mig," siger Dennis Kristensen.

I interviewet beskylder han kommunerne for at have brugt en ufin taktik i forhandlingerne. Og han udpeger lønspørgsmålet som nøglen til en aftale – ikke frokostpausen og lærernes arbejdstid, som er de to andre knaster.

Læs det her.

Regeringen vil have kommuner til at sænke skatten
Så skal vi til omfordelingen af penge mellem rige og fattige kommuner. For nu er der en ny konflikt om, hvordan systemet skal laves om – både partierne på Christiansborg og kommunerne selv er konstant i heftig kamp med hinanden om, hvordan pengene skal fordeles.

I dag fortæller Jyllands-Posten, at regeringen vil belønne de kommuner, der sætter skatten ned, og straffe dem, der sætter den op. Det skal foregå i en overgangsperiode på tre år.

På den måde kan kommuner, der står til at vinde på det nye system, bruge de nye penge på at sænke skatten. De kommuner, der står til at tabe penge, kan få et tilskud i det første år, men hvis de sætter skatten op, bortfalder tilskuddet.

Mange borgmestre er stærkt utilfredse.

"Det er skandaløst, at regeringen har lagt sådan en skattefinte ind i udspillet", siger for eksempel Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens.

Sms'er afslører kontakt mellem Slagelse-politikere og fyret embedsmand
Og så er der nyt fra balladeramte Slagelse.

For Altinget og DR er kommet i besiddelse af sms'er og e-mails, som viser, at John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) var i tæt dialog med den embedsmand, som i efteråret forsøgte at presse kommunaldirektøren til at sige op.

De to politikere, som i dag er Slagelses borgmester og viceborgmester, har ellers flere gange benægtet, at de havde løbende kontakt til embedsmanden, som siden blev fyret for illoyalitet.

Eksempelvis skriver embedsmanden til Villum Christensen: "Er det bedst for Slagelse Kommune, at vi giver borgmesteren et halmstrå, han kan trække sig op ved, eller kører vi bare på? Det her er kun mellem dig og mig."

Villum Christensen svarer: "Jeg tror ikke, der bliver noget godt for Slagelse ved at redde en uduelig borgmester ... kh Villum."

En forvaltningsretsekspert vurderer over for DR, at politikernes korrespondance med embedsmanden er i strid med reglerne.

Khankan til morgenkaffe hos Macron
Det er en af hovedpersonerne i den højspændte politiske sag om Exitcirklen, der her til morgen har været til kaffe hos selveste den franske præsident.

Emmanuel Macron havde inviteret den danske imam Sherin Khankan på besøg for at tale om blandt andet "islamisk feminisme" og for at få hendes bud på balancegangen mellem religion og politik. Det fortæller DR.

Præsidenten mener, at hun som Skandinaviens første kvindelige imam en af dem, der kan give brugbare indspark i forhold til de mange religions- og kultursammenstød i Frankrig.

"Jeg forsøger via min aktivisme at vise, at religion godt kan bidrage progressivt til et samfund," siger Sherin Khankan, som flere gange har afvist beskyldninger om at gå ind for sharialovgivning.

Tre fra weekenden
Flere politikere i Venstre vil have et opgør med regeringens brug af ordet "ghetto". "Det er et stigmatiserende ord, og derfor havde jeg langt hellere set, at vi havde fundet på en anden betegnelse," siger for eksempel retsordfører Preben Bang Henriksen (V). Læs historien i Berlingske.

Enhedslisten og Socialdemokraterne vil have svar fra statsministeren efter ny sag om Løkkefonden. BT har afdækket, at Lars Løkke Rasmussen (V) imødekom et ønske fra en af Løkkefondens donorer om at deltage i en ceremoni. Nu vil oppositionen bede om Løkkes forklaring i næste spørgetid på onsdag, skriver Berlingske.

Der er også en anden minister, der skal svare på spørgsmål fra Enhedslisten. Pelle Dragsted (EL) vil nemlig gerne vide fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), om Danmark spillede en rolle, da den catalanske ekspræsident Carles Puigdemont søndag blev anholdt tæt ved den danske grænse. Læs det hos TV 2.

Det sker i dag
Repræsentanterne for kommunernes ansatte og deres arbejdsgivere mødes til forhandlinger i forligsinstitutionen. Strejken for offentligt ansatte er varslet til 4. april, mens arbejdsgivernes lockout kan begynde 10. april. Det er også muligt, at weekend og helligdage tages i brug til forhandlinger.

Der er præsidentvalg i Egypten.

EU og Tyrkiet holder topmøde.

Og ekspræsident Carles Puigdemont fra Catalonien forventes at blive stillet for en dommer i Tyskland, efter at han blev anholdt i landet søndag.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00