Dagens overblik: Nedslag, analyser og reaktioner efter Støjberg-dom

Der er blevet skrevet politisk danmarkshistorie med en dom mod Inger Støjberg i Rigsretten. Få et overblik over detaljer i dommen samt udvalgte analyser og reaktioner. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets nyhedsoverblik.

Der er blevet skrevet politisk danmarkshistorie med en dom mod Inger Støjberg i Rigsretten.

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister er mandag blevet idømt 60 dages ubetinget fængsel for at have overtrådt loven forsætligt med en instruks om at adskille asylpar uden undtagelser.

Rigsretten blev oprettet i 1849, og det er sjette gang i historien og anden gang i 100 år, at Folketinget har rejst en sag mod en minister. Seneste sag før Instrukssagen var Tamilsagen mod Erik Ninn-Hansen i 1995.

Forstå dommen:

  • Altinget giver et overblik over dommernes hovedargumenter for afgørelsen her.
  • Du kan også se klippet fra selve domsafsigelsen i Rigsretten her.
  • Og i Altinget Ajour analyserer chefredaktør Jakob Nielsen, hvordan dommen kan trække spor ind i fremtiden.
  • ”Det var det eneste scenarie, jeg ikke havde forberedt mig på”, lød det fra Inger Støjberg selv over for den fremmødte presse efter afgørelsen. Læs mere i Altinget her.
  • "Hård dom" og "ikke værdig til at sidde i Folketinget". I denne artikel samler Altinget en stribe af reaktionerne efter dommen.

Tre analyser om afgørelsen: 

  • Den ubetingede fængselsdom har rystet Thulesens masterplan om at gøre Støjberg til sin efterfølger. Det er langt fra sikkert, at Støjberg er færdig i politik, men alliancen Messerschmidt-Kofod er nu i front i kapløbet om DF's formandspost, skriver Altingets Erik Holstein i en analyse her. 
  • I Dagbladet Information er Lars Trier Mogensen mere katagorisk i sin analyse af Støjbergs mulighed for at fortsætte sin politiske karriere. "Politisk set er hun færdig. I hvert fald i indeværende valgperiode", lyder det. Læs mere her. 
  • Dommen mod Inger Støjberg er "ualmindelig klar" og i praksis den hårdeste i historien, skriver Kristeligt Dagblad og konstaterer, at hun på kort sigt har ringe muligheder for at fortsætte i politik. Men genvælges hun, vil Folketinget formentlig ikke fratage hende pladsen, lyder det. 

Lars Løkke fortryder håndtering af Instrukssagen 

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen fortryder sin egen håndtering af sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, som nu er endt med en fængselsdom i Rigsretten.

Det skriver han på Facebook. Lars Løkke Rasmussen tilføjer, at sagen burde være håndteret politisk, mens han selv havde regeringsansvaret. 

"Sagen kunne altså have være endt anderledes. Det har jeg et ansvar for, at den ikke gjorde. Vi burde have initieret nedsættelse af det, der senere blev 'Instrukskommissionen', medens vi endnu havde regeringsansvaret, hvorved sagen formentlig ikke var endt i Rigsretten," skriver han. 

Folketingsudvalg skal drøfte Støjbergs politiske fremtid

Udvalget til Valgs Prøvelse i Folketinget skal vurdere tirsdag eftermiddag vurdere Inger Støjbergs mulighed for at fortsætte som medlem af Folketinget. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

I udvalget vil de 17 medlemmer have en "åben drøftelse" om spørgsmålet, hvorefter det forventes at være Folketinget, der på et senere tidspunkt træffer endelig afgørelse om, hvorvidt Støjberg fortsat kan være medlem af Folketinget. 

Det er udvalgsmedlem Sikandar Siddique fra Frie Grønne, som har taget initiativ til at tage sagen op. 

"Jeg mener, at for tilliden til retsstaten, folkestyret og politikerne og af hensyn til de par, som blev adskilt, må vi nu tage konsekvensen af dommen og få færdigbehandlet denne sag så hurtigt som muligt, så vi værner om retsstaten og de danske værdier," siger han til Ritzau.

To FE-chefer renset i undersøgelse

Nyhedsbilledet byder dog også på andet end den historiske dom Rigsretten. FE-kommissionen konkluderer nemlig, at der kke er grundlag for at rejse kritik og drage chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og tidligere chef Thomas Ahrenkiel til ansvar i FE-sag.

Også tre øvrige FE-medarbejdere, som alle har været tjenestefritaget, renses for at tilbageholde oplysninger fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne. 

"På baggrund af den foretagne undersøgelse finder kommissionen, at der ikke er grundlag for, at det offentlige søger nogen draget til ansvar, herunder Lars Findsen, Thomas Ahrenkiel eller de tre FE-medarbejdere, som alle har været tjenestefritaget," skriver FE-kommissionen i en pressemeddelse. 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besluttede i sensommeren 2020 at iværksætte en undersøgelse samt at sende Lars Findsen og to unavngivne chefer fra efterretningstjenesten hjem. Det skete efter alvorlig kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne, som mente, at FE havde tilbageholdt væsentlige oplysninger. 

Kommissionens afgørelse får nu DF til at lange hårdt ud efter forsvarsministeren i Politiken og kræver, at hun giver medarbejderene en uforbeholden undskyldning. 

"Jeg kan sådan set godt forstå, at ministeren agerer på baggrund af tilsynets rapport, men det, jeg forventer, hun gør nu, det er at give de fem mennesker en uforbeholden undskyldning, fordi de nu har fået deres karrierer ødelagt. Og også en erstatning for uberettiget hjemsendelse", siger Søren Espersen (DF) til Politiken. 

Europa og USA frygter en ny russisk invasion af Ukraine 

De seneste uger har USA advaret EU og Nato om, at angiveligt helt op til 175.000 russiske soldater med kampvogne og artilleri står opmarcheret nær Ruslands grænser til Ukraine. Og frygten for en ny russisk invasion forventes at overskygge flere europæiske topmøder i de kommende dage, skriver Altinget. 

”Det her er uden tvivl den farligste krise i vores forhold til Rusland siden annekteringen af Krim,” siger en diplomat fra et af de større EU-lande med henvisning til den russiske invasion af Ukraines strategisk vigtige Krim-halvø i 2014.

Kreml beskylder på sin side Vesten for optrapning og kræver garantier for, at militæralliancen Nato ikke vil optage Ukraine og Georgien.

Det sker i dag: 

  • Klokken 12: EU-Kommissionen fremlægger energi- og klimatiltag 
  • Klokken 13: Der er spørgetime i salen med statsministeren
  • Klokken 16: Udvalget til Valgs Prøvelse i Folketinget skal drøfte Støjbergs værdighed

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

0:000:00