Dagens overblik: Pape er klar til regering med DF og Skipper vil være statsminister

POLITISK OVERBLIK: Konservative kan sagtens sidde i regering med DF, siger formanden. Enhedslisten melder sig ind i kampen om Statsministeriet, og Uffe Elbæk har endnu en plan. Få overblik over de politiske nyheder torsdag morgen her.

Det fortsætter med at strømme ud med politiske udspil og meldinger om regeringsdannelse fra Folketingets partier efter sommerferien.

K-formand Søren Pape Poulsen siger i dag til flere medier, at han er klar til at gå i regering med DF, hvis valgresultatet taler for det.

"Jeg ser i hvert fald ikke noget problem i at sidde i regering med Dansk Folkeparti. Om de så vil sidde med os, ved jeg ikke," siger den konservative leder til DR.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har tidligere sagt klart, at partiet gerne vil i regering, men at det skal være uden Liberal Alliance.

Skipper vil være statsminister
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er klar til at pege på sig selv som statsminister, hvis Enhedslisten sammen med andre røde partier får et flertal efter det næste folketingsvalg.

"Hvis for eksempel Enhedslisten, SF og Alternativet tilsammen bliver større end Socialdemokraterne, så går vi efter at kunne danne regering – også gerne med Enhedslisten i spidsen. Derefter vil det være op til en konkret diskussion med partierne, hvordan det skal foregå," siger Skipper til JP efter at have bragt en kronik i avisen.

Hun understreger dog, at Enhedslisten ikke trækker sine mandater ud af ligningen, ligesom Alternativet har sagt, de vil gøre. Skipper vil altså hellere pege på Mette Frederiksen som statsminister, hvis det er det, der kan samles flertal for, end at trække sig ud og give flertallet til den borgerlige side.

Ny plan fra Elbæk: Borgerting og forbud mod dobbeltmandater
En anden statsministerkandidat - nemlig lederen af Alternativet, Uffe Elbæk - fremlægger nu endnu en plan. Denne gang med en række demokratiske principper for, hvordan han vil lede Danmark og udvikle demokratiet, hvis hans parti samler et flertal bag sig.

Med 17 konkrete initiativer vil Alternativet styrke demokratiet. For eksempel skal der oprettes et borgerting, og der skal være forbud mod dobbeltmandater for danske politikere.

Uffe Elbæk ser nemlig med bekymring, at der er et stigende pres på menneskerettigheder, konventioner og de demokratiske institutioner, siger han til Berlingske.

K vil have flere betjente og pædagoger
I dag holder de konservative sommergruppemøde i Silkeborg, og i den forbindelse er partiet også ude med to konkrete forslag:

  • Flere pædagoger i daginstitutionerne i ydertimerne.
    Børne- og socialminister Mai Mercado foreslår at indføre en særlig tryghedsdækning, så en ansat ikke må være alene ved åbnings- eller lukketid, hvis antallet af børn overstiger fem. Det vil "sikre mere ro hos børnefamilier, fordi de ikke vil behøve det her kapløb med tiden," siger ministeren til Berlingske.
  • Politistyrken skal øges med yderligere 600 betjente. "For et lov- og orden-parti er det helt centralt. Det er rigtig, rigtig vigtigt for os, at vi får styrket politiet, for der er mange opgaver til dem," siger Søren Pape Poulsen til DR.

DF med nyt krav: Flyt Filmskolen ud af København
Danske filmfolk er for københavnerindspiste og beskæftiger sig for lidt med det liv, der leves uden for hovedstaden.

Det mener Dansk Folkeparti, som derfor har et kontant krav med til de kommende politiske forhandlinger om en ny filmaftale: Den Danske Filmskole og Det Danske Filminstitut skal flyttes fra København til provinsen. Det skriver avisen Danmark.

"Vi vil have en bedre geografisk balance, og vi vil have flere film, der appellerer til et bredt publikum," siger Alex Ahrendtsen (DF) til avisen.

Nærmere bestemt foreslår kulturordføreren, som er valgt på Fyn, at flytte skolen til Odense og instituttet til Svendborg.

Det sker i dag

  • 11.30: Dronningen holder pressemøde i forbindelse med den franske præsident Emmanuel Macrons statsbesøg i Danmark den 28. og 29. august. Han er inviteret af dronningen.
  • 14.00: Det Konservative Folkeparti holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde. Det finder sted i Silkeborg torsdag og fredag. Partiformand Søren Pape Poulsen vil på pressemødet se frem mod den kommende valgkamp og kommentere den aktuelle politiske situation.

Forrige artikel Pernille Skipper melder sig ind i kampen om Statsministeriet Pernille Skipper melder sig ind i kampen om Statsministeriet Næste artikel Hård kritik af regeringens nye stresspanel: Populistisk og useriøst Hård kritik af regeringens nye stresspanel: Populistisk og useriøst
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.