Dagens overblik: To nye genåbningsaftaler på plads, men stadig bekymring over grænsekontrol

OVERBLIK: Folketingets partier indgår aftaler på stribe om landets genåbning, mens Gentoftes borgmester varsler skattestigninger, og Postnord sandsynligvis skal have flere penge.

Partiledere lytter til statsministeren præsentere aftalen om fase to af genåbningen.
Partiledere lytter til statsministeren præsentere aftalen om fase to af genåbningen.Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik hos Altinget på denne solbeskinnede store bededags-morgen.

Torsdag aften indgik alle Folketingets ti partier en aftale om anden fase af genåbningen af samfundet. Og efter yderligere forhandlinger kunne partierne fredag morgen præsentere en aftale om tredje og fjerde fase af genåbningen af samfundet.

Anden fase vil blive rullet ud fra på mandag og blandt andet indebære en genåbning af detailhandlen, og at 6.-10. klasses eleverne skal tilbage i skole. Få overblikket her.

Tredje fase vil blive rullet ud fra 8. juni og vil blandt andet betyde, at forsamlingsforbuddet hæves fra de nuværende 10 personer til 30-50 personer. Læs mere her

Solidt politisk håndværk
De politiske kommentatorer har været flittige og flere af dem fokuserer på statsminister Mette Frederiksens håndtering af forhandlingerne.

I Altinget hæfter Erik Holstein sig ved at Mette Frederiksen fastholdt ”indtrykket som den suveræne kaptajn”. Og trods en vis irritation så ”lykkedes det at holde alle Folketingets ti partier sammen om næste genåbningsfase. Det er solidt politisk håndværk,” skriver Holstein i sin analyse.

Læs også

I Politiken peger Kristian Madsen på, at statsministerens sejr også betyder, at det er hende, der sidder med ansvaret, hvis genåbningen må rulles helt eller delvist tilbage.

”Statsministeren afviste på pressemødet at tale om vindere og tabere i den politiske forhandling. Men virkeligheden er, at statsministeren står tilbage som vinderen af hele forløbet. Virkeligheden er også, at statsministeren står tilbage med ansvaret, hvis smittekæderne igen finder samfundssindets svageste led, og genåbningen må tilbagerulles,” skriver Kristian Madsen.

Mens Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, torsdag aften forhandlede på Marienborg, så nåede Venstres folketingsmedlem Marie Bjerre og De Konservatives Rasmus Jarlov begge at kritisere indholdet af aftalen om fase to, inden aftalen om fase tre faldt på plads. En aftale, der imødekom de to politikeres kritik.

 

 

Fælles tilgang
I Syd- og Sønderjylland er man bekymrede over, at en genåbning af grænserne ikke er med i aftalerne. I aftalen om fase to står der blot, at ”Partierne noterer sig, at regeringen aktuelt er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger. Regeringen melder ud herom senest den 1. juni 2020.”

Vardes borgmester og formand for Partnerskab for Vestkystturisme, Erik Buhl (V), mener, det er alt for ukonkret.

”Jeg kunne ønske mig at få lavet en konkret aftale med Tyskland om, hvordan man får en fælles tilgang til de åbne grænser,” siger Erik Buhl til Jydske Vestkysten med henvisning til, at Tyskland har igangsat en trinvis genåbning af den tyske grænse fra den 15. maj.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 1,2 millioner færre overnatninger i danske feriehuse i april 2020 sammenlignet med april 2019. 

Malet et skønmaleri
Alt handler dog ikke om genåbningen af samfundet. I hvert fald ikke i Gentofte, hvor borgmester Hans Toft (K) stadig har granatchok oven på tirsdagens aftale om en ny kommunal udligningsmodel. Forligspartierne i Folketinget har malet et skønmaleri med resultaterne i udligningsaftalen, mener Hans Toft.

Han bedyrer i Berlingske, at regningen for kommunens borgere bliver mange millioner kroner højere end anslået fra næste år. Men den udlægning afviser Social- og Indenrigsministeriet pure.

Forlængelse udløber
Partierne i postforligskredsen tror ikke længere på et nyt postforlig, inden den nuværende postaftale udløber 1. juli, skriver Finans. Derfor kan endnu en midlertidig forlængelse være på vej.

Den gamle aftale udløb 1. januar i år, men den blev forlænget midlertidigt i et halvt år, fordi partierne ikke mente, de havde haft tid nok til forhandlingerne. Derfor fik Postnord 110 millioner kroner for at fortsætte omdelingen frem til 1. juli i år.

En ny permanent aftale skulle efter planen være forhandlet på plads i marts. Det er er endnu ikke sket. Og hverken Venstre, De Konservative, De Radikale, Dansk Folkeparti eller SF tror længere på, at det sker, inden den midlertidige forlængelse udløber. 

Sverige bliver hårdere ramt
Til sidst skal vi lige forbi Sverige. For til trods for Sveriges lempelige coronastrategi viser økonomiske analyser, at Sverige står til at blive hårdere ramt af krisen end nabolandene Danmark og Norge. Det fremgår af EU–Kommissionens forårsprognose for den økonomiske udvikling i Europa.

Ifølge prognosen står Sverige over for et fald i BNP på 6,1 procent i år. Til sammenligning står BNP til at falde 5,9 procent i Danmark og 5,5 procent i Norge. Desuden ventes arbejdsløsheden at stige til 9,7 procent i Sverige i 2020, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

I dag mødes uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen også med uddannelsessektoren for at tale om, hvordan genåbningen af de videregående uddannelsesinstitutioner, hvor fysisk fremmøde er nødvendig, skal foregå.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00