Dagens overblik: Partifæller støtter Anna Mee – men sagen kan forstærke vælgerflugt

POLITISK OVERBLIK: Selvom der er intern opbakning til Anna Mee Allerslev (R), peger forsker på, at sagen om lån af Københavns Rådhus kan forstærke radikal vælgerflugt. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Kasper Løftgaard
Cecilie Gormsen

Godmorgen, og velkommen til første dag efter efterårsferien.

Vi lægger ud med sagen om den radikale spidskandidat Anna Mee Allerslevs private brug af lokalerne på Københavns Rådhus, der fortsat kører.

Med under en måned til kommunalvalget kunne timingen dårligt være værre for beskæftigelses- og integrationsborgmesteren og resten af Radikale i København.

Sagen forstærker nemlig udsigten til et dårligt kommunalvalg for Radikale, vurderer Rune Stubager, der er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

”Det kan få den ultimative konsekvens, at Radikale Venstre står med endnu færre medlemmer i borgerrepræsentationen efter valget. Partiet må i forvejen regne med en tilbagegang, fordi Alternativet for første gang stiller op til et kommunalvalg,” siger Rune Stubager til DR Nyheder.

Anna Mee Allerslev valgte efter kritik i sidste uge at betale 65.000 kroner til Københavns Kommune for leje af rådhushallen til sin bryllupsreception tilbage i august. Her holdt hun en privat bryllupsreception, hvor lokalet blev stillet til rådighed kvit og frit.

Men ifølge Rune Stubager kan det være for sent, at beskæftigelses- og integrationsborgmesteren først i sidste uge tilbød at betale de 65.000 kroner, som det ville have kostet en almindelig borger at leje rådhuslokalerne.

Læs hele historien her.

Radikal opbakning til Anna Mee Allerslev
Men selvom sagen om Anna Mee Allerslevs private brug af lokalerne på Københavns Rådhus ifølge Rune Stubager kan koste radikale stemmer til kommunalvalget, så bakker alle på nær én på Radikales kandidatliste til kommunalvalget i København op om spidskandidaten. Det viser en optælling, som Ritzau ifølge Jyllands-Posten har lavet.

Ritzau har været i kontakt med 12 kandidater, som alle bakker op om deres spidskandidat. Det er dog de færreste af dem, der har ønsket at kommentere, om sagen om gratis leje af rådhusets hal til borgmesterens bryllupsreception var udtryk for god dømmekraft.

Den radikale kandidat Randi Hjortsholm, der er nummer fire på Radikales kandidatliste til kommunalvalget i København, trak i weekenden sin støtte til Anna Mee Allerslev.

”Min grænse er nået, og jeg vil ikke gå til valg på, at jeg støtter den måde Anna Mee Allerslev, vores spidskandidat i København, forvalter sine muligheder og magt på,” skrev Randi Hjortholm på Facebook fredag aften.

Danmark giver 32 mio. kr til Rohingya-flygtninge
Danmark er klar med et nyt millionbidrag til Rohingya-flygtninge, der er flygtet fra Myanmar til Bangladesh. Det oplyser udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der kalder situationen kritisk.

”Det er uhyre vigtigt, at det internationale samfund støtter op om de mange flygtninge og berørte lokalsamfund i det sydlige Bangladesh, der lige nu har akut brug for hjælp. Derfor har jeg besluttet at give en ny bevilling på 32 mio. kr. til UNHCR’s indsats for de mest nødlidende,” siger Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse.

De seneste måneder er flere end 580.000 statsløse rohingyaer flygtet fra Myanmar til Bangladesh, siden volden eskalerede i staten Rakhine i Myanmar i slutningen af august. Danmark har siden da øget den humanitære bistand med i alt 52 millioner kroner. Det nye bidrag kommer oven i det beløb, ligesom regeringen også har givet tilsagn om at give yderligere 32 millioner kroner i løbet af efteråret eller i det nye år.

Højesteret skal afgøre omstridt treårsregel
Mandag behandler Højesteret en sag om de danske regler for familiesammenføring, hvor en syrisk læge har lagt sag an mod den danske stat.

Den syriske læge Mosalam Albaroudi kom til Danmark i sommeren 2015 i en lastbil fra Grækenland og ønsker at opnå familiesammenføring med sin hustru, som befinder sig i Damaskus i Syrien.

Ifølge loven skal flygtninge med ret til såkaldt midlertidig beskyttelse vente tre år, før de kan få deres familie til Danmark. Men det er for lang tid og en overtrædelse af Menneskerettighedskonventionen, mener både Albaroudis advokat, Christian Dahlager, og Institut for Menneskerettigheder, som er gået ind i sagen for at støtte Albaroudi.

Østre Landsret afgjorde i maj, at den danske treårsregel ikke er i strid med menneskerettighederne, men Albaroudi og Christian Dahlager valgte at gå videre til Højesteret, som i dag behandler spørgsmålet. Afgørelsen kommer dog først på et senere tidspunkt.

Tre, du skal have med fra weekenden

1. Røde partier har flest kvindelige kandidater
De røde partier har en markant højere andel af kvindelige kandidater til byrådene end de blå, viser en opgørelse, som Altinget har lavet.

Mens kun godt hver femte af Liberal Alliances kandidater til byrådene er kvinde, gælder det næsten halvdelen af SF's kandidater.

Også Enhedslisten og Alternativet ligger højt, mens Konservative og Venstre ligger i bunden. Samlet set er 68 procent af alle kandidater mænd og 32 procent kvinder.

Ifølge Christina Fiig, lektor i køn og europæisk politik ved Europastudier på Aarhus Universitet, står det særligt slemt til i Danmark, når man taler ligestilling i lokalpolitik.

”I forhold til kommunalpolitik er Danmark den nordiske bagtrop, fordi vi ikke har en tradition for at italesætte det her som et problem. Det er en diskussion, der burde udspille sig mellem valgene og ikke kun op til valgene. For det er jo en generel problemstilling om mangfoldighed i byrådene,” siger hun.

Se kønsfordelingen for alle partier her.

2. Ruslands ambassadør langer ud efter anti-russiske Danmark
Den danske modstand mod en udvidelse af den russiske gasledning, Nordstream 2, der løber ud for Bornholms kyst, er baseret på mangelfulde og sågar løgnagtige oplysninger.

Det mener den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Valentinovich Vanin, der i et interview i Berlingske lørdag kaldte de danske myndigheder og dele af Folketinget for direkte "anti-russiske".

Han beskylder blandt andre forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at lyve om en stor russisk militærøvelse i sidste måned.

”Den danske forsvarsminister har igen og igen fremlagt det som et faktum, at Rusland i strid med internationale aftaler ikke inviterede observatører fra andre lande med på øvelsen,” siger ambassadøren til Berlingske og fortsætter:

”Men det er ikke sandt, og Danmark blev også inviteret. Øvelsen blev observeret af Danmarks militærattaché i Moskva.” 

3. Ny bog: Politikere, lær af Pind, Elbæk og Dan Jørgensen
Det går ikke uden følelser. 

Det fortalte kommunikationsrådgiver, ekstern lektor på CBS og forfatter Kresten Schultz Jørgensen i et interview i weekenden, efter hans bog Følelsernes politik udkom i sidste uge. Her kommer han med sit bud på, hvordan politikerne vinder befolkningens tillid tilbage.

Brexit, valget af Trump og nej’et ved den danske folkeafstemning om retsforbeholdet var nemlig en foreløbig kulmination på 25 års stigende afstand mellem eliten og folket, mener han. 

”De klassiske partier og institutioner er i frit fald. Det, vi ser nu, er en gigantisk fuckfinger til det politiske establishment. Trump, Macron og Uffe Elbæk herhjemme rider på bølger af vrede og foragt og håb. Populismen er en følelsesdrevet modreaktion mod eliten, som har rottet sig sammen i alt for mange år,” sagde han til Altinget.

Læs interviewet her.

Det sker i dag
I Aarhus starter HK/Danmarks kongres, som fortsætter frem til 25. oktober. Temaet er Sammen for fremtiden. Der kommer omkring 370 delegerede, som blandt andet skal træffe beslutninger om mål for arbejdet i HK de næste fire år.

Og i den gode sags tjeneste skal det nævnes, at Knæk Cancer-ugen begynder i dag til fordel for Kræftens Bekæmpelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Mee Allerslev

Fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (R), Københavns Kommune
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.jur. (Københavns Uni. 2016)

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00