Dagens overblik: Per Stig kritiserer Løkke for udlandsrejser under finanslovsdrama

POLITISK OVERBLIK: Socialdemokraterne vil stemme regeringens finanslov igennem, og en tidligere formand for Konservative langer ud efter statsministeren. Her er dit nyhedsoverblik torsdag morgen.

"Jeg synes personligt, at han har haft for mange udlandsrejser,” siger den tidligere minister Per Stig Møller (K) om statsministeren i et interview på TV 2. Her deler han også hovedpersonerne i det aktuelle drama op i "resultat-politikere" og "ramasjang-politikere".
"Jeg synes personligt, at han har haft for mange udlandsrejser,” siger den tidligere minister Per Stig Møller (K) om statsministeren i et interview på TV 2. Her deler han også hovedpersonerne i det aktuelle drama op i "resultat-politikere" og "ramasjang-politikere".Foto: /ritzau/Anders Rye Skjoldjensen/arkiv
Kristine Korsgaard

Det mildt sagt usædvanlige forhandlingsforløb mellem regeringen og Dansk Folkeparti fylder fortsat nyhedsbilledet, og nu blander både arbejdsmarkedets parter og en tidligere K-formand sig i debatten.

Der er også plads til et par andre nyheder i dag, men vi starter med den seneste udvikling i finanslovsspillet.

S parat til at stemme for regeringens finanslov
Hvis Liberal Alliance ender med at gøre alvor af truslen om ikke at stemme sin egen regerings finanslov igennem Folketinget, kan regeringen i stedet hente sit flertal hos Socialdemokratiet.

Partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, siger til Jyllands-Posten, at S vil stemme for den borgerlige finanslov, når den skal færdigbehandles på fredag i næste uge.

Det er forrykt, hvis Socialdemokratiet vil sikre regeringen et flertal.

Pelle Dragsted (Enh.)
Finansordfører

”Statsministeren har sagt, at den samlede regering stemmer for finansloven. Det lægger vi til grund. Og derudover er den socialdemokratiske holdning velkendt. Vi stemmer som ansvarligt parti for finansloven ved tredjebehandlingen.”

Enhedslisten er ikke begejstrede.

"Det er forrykt, hvis Socialdemokratiet vil sikre regeringen et flertal," siger finansordfører Pelle Dragsted (EL).

Per Stig: Løkke har haft for mange udlandsrejser
At forhandlingerne mellem DF og regeringen overhovedet er kørt så meget af sporet, skulle statsministeren have forsøgt at forhindre tidligere i forløbet. Han burde være blevet hjemme fra nogle af de udlandsrejser, han har været på, mens finanslovsdramaet har udspillet sig herhjemme.

Sådan lyder kritikken fra tidligere formand for Konservative og tidligere minister Per Stig Møller i det politiske talkshow Lippert på TV 2 onsdag aften.

”Jeg synes personligt, at han har haft for mange udlandsrejser,” siger Per Stig Møller.

Den tidligere minister i VK-regeringen under Anders Fogh Rasmussen (V) mener, at Lars Løkke Rasmussen (V) har et ansvar for at blive hjemme og få styr på situationen.

”Det er statsministeren, der skal samle trådene,” siger han.

Løkke var blandt andet i Indonesien som del af et erhvervsfremstød i de sidste dage i november, og han har deltaget i møder i EU-regi.

”EU-rejserne ligger på et fast tidspunkt, men tager man et erhvervsfremstød som besøget i Indonesien... der tænkte jeg, det er nok ikke det rigtige sted at være,” lyder kritikken.

Per Stig Møller siger også i interviewet, at han skelner mellem ”resultat-politikere” og ”ramasjang-politikere”. Han betegner formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, som den første type og formanden for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, som den anden.

Tusindvis af cpr-numre, lønoplysinger og it-koder lækket
Og så til Vestsjælland, hvor tusindvis af borgeres og ansattes cpr-numre, lønoplysninger og administratorkoder til it-systemer ved en fejl er blevet lækket. Det fortæller Børsen.

Det skyldes en it-sikkerhedsbrist i Kalundborg Kommune.

En af de mere end 50.000 lækkede filer rummer eksempelvis 42 sider med flere tusinde navne og CPR-numre på modtagere af integrationsydelse, kontanthjælp og uddannelseshjælp i kommunen.

"Vi er dybt kede af det her og skal selvfølgelig beklage mange gange. Straks vi blev opmærksomme på problemet, har vi trukket stikket på den berørte server," siger kommunaldirektør i Kalundborg Kommune Jan Lysgaard Thomsen.

Regeringen vil lade staten høste persondata fra nettet
Vi bliver ved persondata. For erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil gøre det muligt for staten at køre en række registre med persondata sammen med oplysninger om borgerne fra det åbne internet. Det skriver Politiken.

Formålet er at spotte, hvem der har afvigende mønstre og derfor kan tænkes at have intentioner om at begå økonomisk kriminalitet.

Men Advokatrådet og erhvervslivet er bekymrede for det, de ser som konturerne af en overvågningsstat.

"Det her er en form for masseovervågning og profilering af et stort antal skatteydere med henblik på at identificere de få, som sandsynligvis vil begå svig. Den offentlige sektor vil fremstå som et samlet datavarehus, hvor personlige oplysninger givet i en helt anden sammenhæng vil blive brugt til alle mulige formål," siger Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening.

Udflytning af arbejdspladser udskudt til efter jul
Landets kommuner og borgmestre må se langt efter den tidlige julegave, regeringen ellers havde lovet dem.

For mens regeringen og Dansk Folkeparti fortsat bøvler med at få landet en skattereform og en udlændingepakke, bliver den næste etape af udflytningen af flere tusinde statslige arbejdspladser sat på pause. Det skriver Altinget og andre medier.

"Vi har sigtet efter, at planen skulle præsenteres i december, men vi må konstatere, at der stadig udestår det sidste arbejde med udspillet. Derfor bliver det nu januar," siger minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

Soldater klager over arbejdsforhold
Forsvarschef Bjørn Bisserup modtager i dag klokken 16 et åbent brev underskrevet af 300 utilfredse soldater, fortæller DR.

 

Soldaterne føler sig dårligt behandlet af forsvarets ledelse og stiller i brevet tre krav:

En højere løn, så den står mål med opgaven om at aflaste politiet med at bevogte grænser og terrormål. Erstatningen til familier i tilfælde af dødsfald skal være større. Og dræbte soldater skal have mulighed for at få plads på mindetavlen i Kastellet.

"Vi synes, vi løser en opgave i København og ved grænsen, som er meget lig de opgaver, vi også udfører i udlandet," siger fællestillidsmand og overkonstabel af første grad Michael Høy Nedergaard.


Den skal du have med fra i går

LO og DA advarer Løkke: Rør ikke ved aftale om flygtningejob
Mens regeringen er presset af interne uenigheder, høje krav fra Dansk Folkeparti og en tidsfrist for finansloven, der hedder inden jul, bliver den nu også presset af arbejdsmarkedets parter.

Lønmodtagerne i LO og arbejdsgiverne i DA blander sig nemlig i de vigtige forhandlinger om skattelettelser og udlændingestramninger, skriver DR.

I et brev advarer organisationerne regeringen om, at det vil være et klart brud på trepartsaftalen, hvis der bliver ændret på den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU).

Brevet er en reaktion på, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har bekræftet, at IGU'en er på bordet i forhandlingerne med Dansk Folkeparti. Uddannelsen skal få flygtninge ud på arbejdsmarkedet, men DF ønsker ikke at integrere flygtninge, fordi det gør det sværere at sende dem tilbage til hjemlandet.

LO-formand Lizette Riisgaard kalder det "fuldstændig vanvittigt", hvis regeringen ikke holder fast i IGU'en.

Det sker i dag
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) samler op på forhandlingerne sammen med Dansk Folkeparti og regeringstoppen i Statsministeriet torsdag formiddag. 

Finansudvalget forventes på et møde klokken 13.00 at godkende den formelle anmodning fra Forsvarsministeriet om 16,37 milliarder kroner til indkøb af 27 F-35 kampfly.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00