Dagens overblik: Personalemangel tvinger coronamistænkte sundhedsfolk på arbejde

NYHEDSOVERBLIK: Selvom sundhedspersonale har haft kontakt med covid-19-smittede, skal de fortsat tage på arbejde, mens hospitalerne stadig foretager planlagte ikke-akutte operationer. Få dit overblik over morgenens politiske nyheder her.

Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

I går præsenterede Folketingets partier den femte hjælpepakke, der skal afbøde konsekvenserne af coronavirussen.

I regeringens oprindelige oplæg var der afsat 40 milliarder kroner til at kompensere for de små virksomheders tab. Det beløb er hævet til over 50 milliarder kroner med den nye aftale – og kan uden et egentligt loft ende med at koste et trecifret milliardbeløb.

Læs mere om aftalen her, eller få her det fulde overblik over alle regeringens fem krisepakker, siden coronasmitten lammede det danske samfund.

Udlandet afgør Danmarks økonomiske skæbne
Ifølge økonom og lektor ved Københavns Universitet Søren Hove Ravn er der tale om fornuftige initiativer i den nye pakke. Det siger han til Altinget.

"Både virkemidler og omfanget giver god mening, selvom det er rigtigt, rigtigt store beløb. Man kan se af statistikkerne, at aktiviteten i samfundet virkelig er på retur, og derfor er det også den helt store kasse, man har fat i her,” siger Søren Hove Ravn, men påpeger samtidig, at udviklingen i udlandet bliver helt afgørende.

"I Danmark sender vi rundt regnet halvdelen af vores varer til udlandet i form af eksport. Så den danske stat kan bruge nok så mange penge på at afbøde krisen – og det er vigtigt, den gør det – men den kan ikke holde hånden under hele verden. Så hvis vi ser en stor global økonomisk nedtur efter krisen, vil det også ramme Danmark, uanset hvad regeringen gør,” forklarer han.

Læs interviewet her.

Læs også

Kulturens freelancere ånder lettet op
Dagen forinden var der ellers stor uro i kulturlivet, da de selvstændige uden cvr-nummer ikke stod til at få kompensation i regeringens første udspil til hjælpepakken.

Men med den endelige aftale om en hjælpepakke er de selvstændige og freelancere uden cvr-nummer også omfattet af pakken, hvilket har fået kulturlivet til at ånde lettet op.

"Det er en stor sejr for kulturbranchen, at der nu også er sikret en kompensation til dem, der arbejder freelance, og som ikke har et cvr-nummer. Stor ros til kulturpolitikerne og kulturministeren for indsatsen,” siger Lena Brostrøm, formand for Dansk Artist Forbund, i en pressemeddelelse.

Tvivlende sundhedsfolk tager på job
Læger, sygeplejersker og hjemmehjælpere skal møde på arbejde, selv om de har haft nærkontakt med en coronasmittet borger – så længe de ikke selv har symptomer.

Det skriver Jyllands-Posten, der også melder om, at flere hjemmehjælpere, der har haft kontakt med coronabekræftede borgere, har måttet besøge flere ældre borgere efterfølgende.

Sektorformand for FOA, Torben Klitmøller Hollmann, forklarer til avisen, at han får ”hundrede mails” og opkald om dagen fra tvivlende medlemmer.

”I starten skulle man blive hjemme og være i karantæne i 14 dage, så man kunne begrænse spredningen. Det kan vi ikke mere, for så skulle vi sende rigtig mange medarbejdere hjem. Det har vi ikke mandskab til. Derfor er proceduren, at man går på arbejde,” siger han til Jyllands-Posten.

Overlæger: Aflys ikke-akutte operationer
På landets hospitaler gennemføres der fortsat planlagte og ikke-akutte operationer, selvom Sundhedsstyrelsen har anbefalet at udskyde dem.

I dagens Politiken råber Overlægeforeningen nu op i forsøget på at fremskynde processen, da det giver unødig risiko for smittespredning af coronavirus. Foreningen har derfor en opfordring til de danske regioners ledelse om at følge anbefalingerne.

”Vi har behov for at sikre såvel patienter som læger og andre medarbejdere mod at blive udsat for smittefare i en situation, hvor vi står over for en snarlig storm,” siger Lisbeth Lintz, der er formand i Overlægeforeningen, til Politiken.

Karin Friis Bach (R), der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, skriver i en skriftlig kommentar til Politiken, at hun er enig i, at coronaberedskabet skal prioriteres, men påpeger, at situationen ikke er ens rundtom i landet.

”Hvis man som læge er i tvivl, vil jeg opfordre til, at man tager dialogen med sin ledelse på hospitalet,” skriver hun til Politiken. 

København efterlyser flere hænder
Københavns Kommune har brug for ekstra hænder til at hjælpe ældre og svage københavnere igennem coronakrisen. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse. 

Kommunen opfordrer alle med en sundhedsfaglig eller pædagogisk uddannelse til at søge – det gælder også studerende og pensionerede – til at søge de ledige job i kommunen. 

"Vi skal sammen igennem denne krise, og vi har brug for al den hjælp, vi kan få. Det kan være sundhedsfaglige, som laver noget andet i dag, eller som måske er gået på pension, men som gerne vil hjælpe og gøre en forskel," siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) i en pressemeddelelse.

Det sker i dag

  • Klokken 14.00: Flere myndigheder giver en status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19. Det sker ved et pressemøde, som ventes omkring klokken 14.00 i København.
  • Klokken 14.00: EU's erhvervsministre holder videokonference om coronavirus.
  • Klokken 16.00: Verdenssundhedsorganisationen, WHO, holder pressemøde om coronasituationen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00