Dagens overblik: Pia Allerslev købte ydelser hos Løkkefonden og fik statsministeren som taler

POLITISK OVERBLIK: Ny sag sår tvivl om den skarpe opdeling mellem privat-Løkke og statsminister-Løkke, og fagforeninger opfordrer til frivilligt arbejde under konflikt. Få overblik over morgenens nyheder her.

Foto: Jesper Ludvigsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til morgenoverblikket på en torsdag, hvor der blandt andet er nyt om Løkkefonden.

BT har nemlig søgt aktindsigt i fakturaer, e-mails og notater hos Københavns Kommune. Og det tyder på, at der ikke er helt vandtætte skotter mellem privatpersonen Lars Løkke, som er engageret i Løkkefondens arbejde, og statsministeren Lars Løkke, som ikke har noget med fonden at gøre.

Løkke har ellers tidligere slået fast, at de to er helt adskilt.

Dokumenterne viser, at daværende børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev (V) købte konsulentydelser af Løkkefonden for at udbrede læringsmetoder fra fondens DrengeAkademi til københavnske folkeskoler.

Senere sendte Allerslev et brev adresseret til ‘Statsminister Lars Løkke Rasmussen’ og inviterede ham til en ceremoni på rådhuset.

Her holdt han tale og uddelte diplomer til folkeskoleelever, der havde deltaget i projektet.

”Når Lars Løkke Rasmussen deltager som statsminister, viser det et andet billede end det, som Lars Løkke Rasmussen har tegnet fra starten - at han kun var med i fonden som privatperson. Her har vi et eksempel på, at han deltager i rollen som statsminister,” siger chefforsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch og tilføjer:

”Det er selvfølgelig en stor fordel, hvis man ved at købe ydelser hos Løkkefonden kan få adgang til statsministeren.”

S og DF vil tvinge skilsmissepar til rådgivning
DR og andre medier fortæller her til morgen, at Socialdemokratiet har et forslag om tvungen skilsmisserådgivning på bordet i forhandlingerne om et nyt skilsmissesystem. Alle forældre skal senest tre måneder efter en skilsmisse deltage i mindst én times rådgivning med en psykolog eller socialrådgiver hos det offentlige.

”Så kan det da godt være, at nogle forældre synes, at det er spild af tid, men det overlever man nok, hvis en masse børn får en mere nænsom skilsmisse, end de ellers ville have haft,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som bakkes op af Dansk Folkeparti.

Spørgsmålet om mere eller mindre obligatorisk skilsmisserådgivning på det offentliges regning er et klassisk stridspunkt mellem liberale og andre partier.

Regeringspartiet Venstre er da også lodret imod forslaget, fastslår partiets socialordfører Carl Holst.

”Vi taler om voksne mennesker, og nogle skilsmisser er altså uproblematiske. De skal ikke påduttes tvungen skilsmisserådgivning. Der må være grænser for, hvad staten skal blande sig i, siger han til DR.

Fagforening opfordrer til frivilligt arbejde under konflikt
Mens vi venter på at se, om forligskvinden kan få de stridende parter til at mødes om nye overenskomstaftaler for landets offentligt ansatte, opfordrer en af de centrale fagforeninger nu sine medlemmer til at arbejde frivilligt under en eventuel konflikt. Det skriver Altinget.

Frivilligt arbejde under lockouten kan nemlig være med til at vise, hvad de offentlige medarbejdere kan, mener Djøf.

“Vi arbejder lige nu på en række aktiviteter, der skal vise danskerne det gode arbejde, vi gør for samfundet, og hvor meget vi brænder for den offentlige sektor,” siger formand for Djøf Offentlig Sara Vergo.

Hun tilføjer, at man ”selvfølgelig” ikke skal arbejde, når man er i konflikt.

”Men tiden kan jo godt bruges på både på at deltage i konfliktaktiviteter og engagere sig som frivillig i lokalmiljøet.”

Ungdommens Røde Kors arbejder med en plan for, hvordan det kan føres ud i livet.

Lunde Larsen: Pesticidfund i drikkevand truer ikke helbredet
Danskerne behøver ikke være bekymrede for at drikke vandet fra hanen.

Det fastslår miljø- og fødevareministeren over for Altinget, selvom det onsdag kom frem, at der er fundet pesticidrester over grænseværdierne i en række drikkevandsboringer.

"Det er vigtigt at understrege, at stofferne ikke er sundhedsskadelige i de mængder, der er fundet,” siger Esben Lunde Larsen (V) i en skriftlig kommentar.

Politikerne har besluttet, at der maksimalt må være 0,1 mikrogram pesticidrest per liter i grundvandet. Men onsdag viste en screening fra Miljøstyrelsen, at det ikke er overholdt for det omdiskuterede stof desphenyl-chloridazon, som har været forbudt siden 1996.

”Det er voldsomt og helt uacceptabelt,” sagde Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, til Altinget onsdag.

Den skal du have med fra i går
Den danske regering overvejer nu en dansk reaktion over for Rusland, efter nervegiftangrebet på en russisk tidligere dobbeltagent og hans datter i Storbritannien.
Det skriver Jyllands-Posten.

Angrebet har affødt en hård retorik fra premierminister Theresa May, og attentatet kan også få betydning for forholdet mellem Danmark og Rusland, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

”Det er dybt kritisabelt, det der er foregået fra russisk side, og det skal selvfølgelig have en reaktion.”

”Vi skal selvfølgelig vise, at vi står på briternes side,” siger han.

Tirsdag udtrykte også statsminister Lars Løkke Rasmusen sin støtte til briterne.

”Vi vil i tæt dialog med vores britiske allierede overveje, hvilke modforanstaltninger det her giver anledning til," siger Løkke til Ritzau ifølge blandt andre BT

Mette Frederiksen ignorerer klima og konkurrencestat
Altinget afslutter i dag serien om, hvad socialdemokraterne vil med magten, hvis de vinder den næste gang.

Det gør vi med en opsamling af alle interview med ordførere. Og med denne analyse, hvor Jakob Nielsen blandt andet hæfter sig ved, at Mette Frederiksen ikke talte om klima i interviewet med Altinget.

Og at hun helst ikke ville tale om den konkurrencestat, som ifølge daværende finansminister Bjarne Corydon (S) er kommet for at blive.

Læs også

Det sker i dag

I Folketingssalen bliver en række lovforslag behandlet, blandt andet om øget selvbestemmelse for patienter, der vil fravælge behandling og oprettelse af medicinfrie behandlingstilbud i psykiatrien.

Der er også en forespørgsel til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om tobaks konsekvenser for folkesundheden.

Natos årsrapport bliver offentliggjort klokken 12.30, og der er Rådsmøde i EU med fokus på socialpolitik.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i samråd klokken 15 om de nye kampfly med fokus på piloternes arbejdstid og støjvurderinger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00