Dagens overblik: Pind i debat om borgerforslag – vil lade Højesteret bestemme Løkkes løn

POLITISK OVERBLIK: Søren Pind er gået i heftig debat med Berlingske om, hvorvidt politikere skal tage borgerforslag alvorligt – også når de handler om politikeres løn og pension. Der er ikke aftalt nye møder om OK18, og købmænd er klar til at gemme tobak under disken. Her er dit morgenoverblik.

Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Kristine Korsgaard

Godmorgen, og velkommen til dit morgenoverblik på 50-årsdagen for mordet på Martin Luther King.

Vi lægger ud med en slags dansk frihedskæmper, forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind (V). Han vil i hvert fald gerne være fri for visse borgerforslag, og det går han i dag i kontant debat med Berlingske om.

I en leder forleden skrev avisen, at Pind og regeringen bør overveje et borgerforslag om at afskaffe en særlig pension for ministres børn. Og at Folketinget i det hele taget skal tage borgerforslagene alvorligt.

”Det vil jeg ikke,” lyder svaret fra Søren Pind i et debatindlæg i dag.

Debatten kommer, efter at et borgerforslag om at lade folketingsmedlemmers pensionsvilkår følge pædagogernes overenskomst på få uger har samlet langt over 50.000 underskrifter. Dermed er forslaget nu klar til at gå i folketingssalen.

Pind foreslår i sit indlæg, at man enten overlader det til Højesteret at vurdere, hvad statsministeren skal have i løn og pension. Eller at ministre som fast regel får en krone mere end departementschefen.

Læs hele indlægget og Berlingskes replik her.

Også Christine Antorini (S) forsøger at lægge en dæmper på folks forventninger til borgerforslag. "Vi risikerer, at mange vil synes, det her er den største narresut," sagde hun tirsdag aften i en debat med Alternativets Carolina Maier i Deadline.

Knald eller fald for OK18-forhandlingerne
Tirsdagens forhandlinger om de næste års overenskomster for de offentligt ansatte varede kort. Og der er ikke sat nye møder i kalenderen endnu. Det skriver flere medier.

Kort efter klokken 18.00 gik parterne hver til sit uden at være kommet nærmere en endelig aftale om, hvor meget de ansattes løn skal stige over de kommende år.

”Vi har fået at vide, at vi bliver indkaldt igen, når det er hensigtsmæssigt," siger FOA's formand, Dennis Kristensen, til Avisen.dk.

Til TV 2 News siger han, at kommunerne nu skal overveje, om de vil rykke sig i forhold til fagforeningernes lønkrav. Og at pausen i møderækken må ses som enten den sidste stilhed før en endelig aftale. ”Eller før forligsmanden siger: Jeg giver op.”

Vurderingen er, at forligsmanden nu vil se på de øvrige knaster som lærernes arbejdstid og forholdene på det regionale og statslige område, inden man vender tilbage til forhandlinger om det kommunale lønniveau.

Købmænd klar til at gemme tobak under disken
Og så til nyheden om, at danske købmænd og supermarkeder er klar til at gemme cigaretterne under disken. Altinget kan fortælle, at De Samvirkende Købmænd i dag fremlægger 12 forslag til initiativer, der skal sikre en røgfri generation i 2030.

For eksempel skal tobakken være dyrere, butikkerne skal have licens til at sælge tobak, og så skal pakkerne altså være skjult under disken. Kræftens Bekæmpelse tager mildt sagt godt imod købmændenes forslag til, hvordan man når regeringens mål om en røgfri generation.

”Det her kommer til at have en stor effekt, og jeg er jublende glad for det her udspil,” siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

Se alle de 12 forslag her.

K vil sikre Radio24syv i København
Det bliver ikke med De Konservatives gode vilje, at Radio24syv bliver flyttet til Aarhus. Det foreslog DF ellers i sidste uge op til forhandlingerne om et medieforlig.

”Det, der har givet radioen succes, er, at den ligger centralt placeret i forhold til beslutningstagerne. Vi frygter, at en udflytning vil smadre radiostationen,” siger medieordfører Naser Khader (K) til Jyllands-Posten.

”Vi vil kæmpe for at beholde Radio24syv i København. Alle partier har nogle mærkesager. Det her er en mærkesag for os,” siger han til avisen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har kaldt flytningen af Radio24syv "et meget vigtigt krav". 

Flertal for ny skat for kvotekonger
Indtjeningen på fiskeriet er fordoblet på få år, og nu foreslår et flertal uden om regeringen en ekstra skat for de såkaldte kvotekonger. Det fortæller DR.

”Det er jo en slags topskat. De største virksomheder er også dem, som har langt de største overskud. Og det er dem, som i tidernes morgen fik foræret de her værdier. Nu kommer de så til at bidrage en lille smule mere til ting som uddannelse og praktikpladser,” siger fiskeriordfører Ib Poulsen (DF).

Pengene fra skattestigningen skal blandt andet gå til skærpet kontrol efter flere meget medieomtalte sager om mangel på kontrol med fiskeriet.

Konkret vil S, DF, Enhedslisten, SF og Alternativet hæve den såkaldte promilleafgift, som fiskere i dag betaler. Den skal hæves mest for dem med størst indtjening. 

Folketingspolitiker tilbageholdt i Bahrain
MF'er Lars Aslan (S) var onsdag morgen på sjette time tilbageholdt i lufthavnen i Bahrain. Det oplyser han selv til Ritzau ifølge Berlingske og andre medier.

Aslan er taget til landet for at besøge den fængslede danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja.

"Jeg spillede med åbne kort i paskontrollen og fortalte, hvorfor jeg var her. Så fik jeg at vide, at jeg var en sikkerhedsrisiko, og mit pas blev taget," siger politikeren.

Formålet med besøget var at tilse den livstidsfængslede politiske aktivist Abdulhadi al-Khawaja, der er dansk statsborger.

Han er angiveligt alvorligt syg i fængslet, og besøget skulle derfor virke som politisk pres for at sikre den fængslede adgang til medicin.

Iværksættere: For stramme regler for udenlandsk arbejdskraft
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil undersøge, om han kan forkorte den ventetid, udlændinge oplever, når de skal have godkendt deres ansøgning om at kunne arbejde i Danmark.

Det siger han til Berlingske Business. Avisen har nemlig gennemført en rundringning til en række it-startupvirksomheder i København, som har svært ved at skaffe medarbejdere, der er dygtige nok.

København er for lille, og når man vil hente folk i udlandet, er de danske regler for at få dem hertil for stramme.

For eksempel skal virksomheden give mindst 35.000 kroner i løn til en medarbejder fra et ikke-EU-land, for at vedkommende kan komme ind under den såkaldte beløbsordning og få lov at arbejde i Danmark. Iværksætterne vil have beløbet ned, og det ville ministeren egentlig også gerne.

"Vi har bare den udfordring, at der er et politisk flertal imod os, men jeg vil gerne se på, hvordan man sikrer en kortere ventetid," siger han. DF vil sætte beløbet op.

Det sker i dag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om afskedigelse af arbejdsmiljørepræsentanter. En afgørelse i Højesteret viser nemlig, at de ikke altid er beskyttet mod fyring.

I folketingssalen er der spørgetid med ministrene. Her skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) svare på, om han mener, at ministre er ministre døgnet rundt.

Der bliver også behandlet lovforslag, blandt andre Alex Ahrendtsens (DF) forslag om at afskære statsstøtte til visse friskoler, hvor halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00