Dagens overblik: Politikere bor langt fra deres valgkreds

POLITISK OVERBLIK: Regeringen vil sikre færre indlæggelser på hospitaler. Og så kan F-35-kampflyet blive yderligere forsinket, mens en tredjedel af Folketingets medlemmer ikke bor i deres valgkreds. Få overblikket her.

Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, der her debatterer i Folketinget, er begge politikere, der ikke bor i deres valgkreds.
Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, der her debatterer i Folketinget, er begge politikere, der ikke bor i deres valgkreds.Foto: Niels Ahlmann Olesen
Kasper Frandsen

Sundhedsvæsenet kan spare milliarder på indlæggelser, der burde have været undgået.

Det konkluderer Sundhedsministeriet i en sundheds- og ældreøkonomisk analyse, skriver Berlingske.

Det koster mellem tre og otte milliarder kroner årligt at indlægge patienter på områder, hvor indlæggelse ikke bør være nødvendig.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder tallene for "bekymrende" og vil med regeringens kommende sundhedsreform tage kampen med problemet.

"Er man diabetespatient, kol-patient eller ældre medborger, skal vi undgå, at vedkommendes sygdom kommer i så fuldt flor, at vedkommende har behov for at blive indlagt," siger ministeren til Berlingske.

Trump-sanktioner rammer dansk forsvar
Præsident Donald Trumps sanktioner mod tyrkisk stålproduktion risikerer at forsinke produktionen af de 27 kommende danske kampfly, Lockheed Martins nye F-35-kampfly, der skal erstatte de udpinte F-17-kampfly. Det skriver Politiken.

En stribe tyrkiske virksomheder er nemlig vigtige underleverandører til det gigantiske kampflyprojekt

"Det vil formentlig tage flere år at erstatte dem, hvis Tyrkiet forlader projektet eller bliver smidt ud," vurderer Gary Schaub, seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, overfor Politiken.

Elbæk korrigerer støtten til Løkke
Det skal ikke hedde sig: Alternativets leder, Uffe Elbæk, ville i første omgang ikke forhindre nogen i at danne regering. Men det vil Alternativets leder nu alligevel.

Elbæks udgangspunkt var ellers at tage sine mandater ”ud af ligningen”. Og det kunne ellers meget vel ende med at sende statsministerposten i hænderne på Venstre og Lars Løkke Rasmussen efter valget. Men før det sker, skal Alternativet først sige god for et nyt regeringsgrundlag, slår han nu fast:

”Hvis regeringsgrundlaget er så markant fra det, vi er enige i, og nogen stiller et mistillidsvotum nede i salen første dag, eller vi kan selv finde på at stille et mistillidsvotum, så vil vi gøre det,” siger Uffe Elbæk i radioprogrammet Slotsholmen på P1.

… men det er måske ligegyldigt
Selvom Uffe Elbæk truer med at tage sine mandater ud af ligningen på den ene eller anden måde, er det måske irrelevant. I hvert fald hvis dagens måling, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten, holder stik helt frem til valget.

Her står Socialdemokraterne nemlig til at kunne danne regering sammen med Radikale, SF og Enhedslisten uden om Alternativets mandater.

Læs også

Mange politikere bor langt fra kredsen
Næsten hvert tredje folketingsmedlem bor ikke i den kreds, som politikeren er valgt i, viser opgørelse fra Kristeligt Dagblad.

Ud af 168 folketingspolitikere med kendt folkeregisteradresse boede 50 ved folketingsvalget i 2015 i en anden storkreds end den, de blev valgt i.

Begge topkandidater til statsministerposten, Mettte Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, bor i dag uden for deres valgkreds.

"Der er nok gået lidt X Factor i den," mener samfundsforsker og lektor Johannes Andersen fra institut for statskundskab på Aalborg Universitet.

Han ser samtidig de mange ”københavnske” kandidater, der stiller op et andet sted i landet, som et demokratisk problem.

Det sker i dag
Kl. 12:00:
Venstre holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde. Her bliver valgkampen et tema for V-formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen, der også snart skal præsentere blandt andet finanslovsudspil, klimaudspil og sundhedsreform.

Kl. 16:00: Alternativet afslutter sit sommergruppemøde med et pressemøde. Partiet har i den seneste uge præsenteret nye tanker om en eventuel dronningerunde og næsten fuldstændig omlægning af ministeriernes ressortområder. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00