Dagens overblik: Politikere bruger mindre tid på at forberede nye love, og regeringen overvejer fodlænker til tiårige børn

Hvad bringer det nye år? Altingets fagredaktører guider. Regeringen overvejer fodlænker til børn ned til ti år, og så er der en rekordbevilling på vej til det forhenværende nedskæringsramte Skat. Få overblikket over dagens nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja HagedornNickolaj Storgaard Oksen

En ny politisk halvleg skal fløjtes i gang oven på juleferien, der som vanligt sluttede med den årlige nytårstale fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Inden vi runder talen og dagens største nyheder, begynder vi med et overblik over hængepartier, politiske sværdslag og bundne opgaver de kommende måneder.

Altingets nicheredaktører ser frem mod udspil til et nyt kontanthjælpssystem, flere embedsmænd i vidneskranken og jagten efter et svar på, hvordan landet får mere kvalificeret arbejdskraft.

Få hele overblikket med minianalyserne her.  

Politikerne bruger mindre tid på at forberede nye love

De folkevalgte på Christiansborg bruger i dag mindre tid på at forstå og forberede de lovforslag, de vedtager, end deres forgængere gjorde for 40 år siden. Samtidig bruger de i dag meget tid på sociale medier og interviews.

Det skriver Politiken på baggrund af et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet, der har undersøgt, hvad folketingsmedlemmerne bruger deres arbejdsdag på, og sammenlignet 1980. 

Konkret betyder det, at politikerne i dag bruger mindre tid på at læse høringssvar og notater fra ministerierne, når de skal behandle lovforslag. Og det er bekymrende for selve demokratiet, mener forskeren bag projektet, Helene Helboe Pedersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

"Hvis politikerne ikke sætter sig godt ind i de beslutninger, der bliver taget, er der mindre demokratisk kontrol med de love, der regulerer vores samfund, og så får lovene mindre demokratisk legitimitet," siger hun til avisen.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), mener dog, at folketingspolitikerne også i dag sætter sig godt ind i lovgivningsarbejdet, siger han til Politiken.

Regeringen overvejer igen fodlænke til tiårige

Den socialdemokratiske regering overvejer at genindføre fodlænker til børn helt ned til tiårsalderen. Det skriver Information på baggrund af to dokumenter fra Justitsministeriet. Det var ellers den tidligere S-justitsminister Karen Hækkerup, der afskaffede ordningen med ordene:

“Der er intet bevis for, at det virker. Der er heller ikke nogen, der tror, at det virker, i hvert fald ikke nogen af dem, der arbejder med kriminalitetstruede børn og unge.”

Nuværende justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser dog over for avisen, at regeringen umiddelbart står overfor en genindførsel. Men han vil ikke afvise, at der foregår drøftelser om sagen. 

Udgifterne til Skat sætter rekord i 2022

På fem år er udgifterne til skattevæsenet steget med 50 procent, og de forventes i 2022 at sætte rekord. Prisen for skatteforvaltningen i Danmark ventes i år at lande på 9,9 milliarder kroner. Det skriver Finans.

Siden de store omlægninger og massive besparelser af Skat i 00'erne har skiftende regeringer forsøgt at få det skandaleramte skattevæsen på ret kurs. Men forskere advarer nu om, at den store bevilling i 2022 ikke nødvendigvis løser problemerne.

"Vi har i dag et skattevæsen, som er væsentligt dyrere end det, vi havde i udgangspunktet, men problemerne er stadig ikke løst. Der er sket fremskridt, men det er værd at stoppe op og spørge, om man skal se på, om der er andre mere grundlæggende ting på spil," siger professor emeritus Jørgen Grønnegaard Christensen til mediet.

Statsministeren valgte klima – ikke sundhed – 1. januar

Og så er vi fremme ved Mette Frederiksens nytårstale.

Med talen førte hun ”langt om længe sit parti ud på den vej, hvor det bliver konfronteret med det dilemma mellem arbejdspladser på den ene side og den grønne omstilling på den anden, som indtil videre har lagt en dæmper på regeringens grønne ambitioner”, skriver Altingets politiske redaktør i sin analyse.

Dermed har statsministeren valgt den ene af de to absolut vigtigste emner på vælgernes dagsorden. Det betyder, at ”det, man skal holde øje med de kommende måneder, er, hvem der lykkes bedst med at gøre klima eller sundhed til dansk politiks mest højspændte emne. Får vi et klimavalg står regeringen og centrum-venstre uhyre stærkt. Får vi et sundhedsvalg bliver det anderledes tæt og spændende,” lyder det i analysen, som du finder her.

Det sker i dag:

Ikke rigtigt noget. Men det varer sikkert ikke længe.

Godt nytår. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)









0:000:00