Dagens overblik: Radikale går ind i valgkampen med ultimativt krav

Radikale vil ikke støtte en regering, der går videre med planerne om et asylcenter i Rwanda. En række økonomer advarer om blå bloks forslag om at sænke elafgiften. Og så venter vi stadig på et resultat af det svenske riksdagsvalg. Få dagens overblik her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Godmorgen og velkommen til endnu et kort overblik over de vigtigste politiske nyheder på denne tirsdag, hvor vi fortsat venter på et endeligt resultat af det svenske valg, der blev afholdt søndag.

I dag skal vi forbi både et ultimativt krav fra et af regeringens støttepartier, en budgetaftale på Frederiksberg og en advarsel fra en række økonomer.

Men vi begynder lige med en kort status på det svenske valg, hvor det er historisk tæt. I øjeblikket tyder det på en borgerlig sejr, men der bliver fortsat talt stemmer op fra blandt andre udlandssvenskere, så endnu er intet afgjort.

Med cirka 95 procent af stemmer talt op fører den borgerlige blok med cirka 47.000 stemmer, skriver den svenske avis Aftonbladet mandag aften. Det svarer til, at blå blok har fået 49,7 procent af stemmerne, mens rød blok har fået 49,0 procent.

Ifølge den svenske valgmyndighed kan vi formentlig først forvente, at der ligger et endeligt valgresultat klar torsdag.  

Ultimativt krav fra Radikale

Og nu tilbage til dansk politik.

Hvis Radikale Venstre skal støtte en socialdemokratisk regering – eller en hvilken som helst regering den sags skyld – er det et ultimativt krav, at alle planer om at flyve asylansøgere til Rwanda bliver droppet.

Sådan lyder det fra Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Radikale Venstre har tidligere meldt ud, at man ville vælte regeringen, hvis planerne om et asylcenter i Rwanda blev realiseret.

Men den melding skærpes altså nu, så det er et krav, en kommende regering end ikke må arbejde videre på projektet, sådan som den hidtil har gjort, fortæller Andreas Steenberg til Jyllands-Posten.
 
Du kan læse hele Jyllands-Postens historie her.

Budgetaftale på plads på Frederiksberg

Mens Socialdemokratiet og Enhedslisten ikke kunne blive enige om et budgetforlig i Københavns Kommune, står det anderledes til i nabokommunen Frederiksberg.

Her er Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre og SF med borgmester Michael Vindfeldt (S) i spidsen mandag blevet enige om en aftale, som blandt andet indebærer en skattestigning på 0,67 procent, en lang række besparelser og salg af flere kommunale ejendomme.

Det eneste parti, der ikke er med i aftalen, er Konservative, som allerede i weekenden meldte sig ud af forhandlingerne, fordi partiet ikke ville acceptere en skattestigning. Det er første gang i 112 år, at Konservative står uden for budgetforliget på Frederiksberg.

Ligesom i Københavns Kommune fik Enhedslisten på Frederiksberg for første gang flere stemmer end Socialdemokratiet ved det seneste kommunalvalg, men det var altså kun på Frederiksberg, at de to partier kunne enes om en aftale. Og det får da også Enhedslistens Pelle Dragsted, der er valgt ind på Frederiksberg, til at sende en lille stikpille i retning af nabokommunen:

Du kan læse mere om Frederiksbergs budgetaftale her. 

Og hvis du vil vide mere om, hvad der skete, da Socialdemokratiet og overborgmester Sophie Hæstorp Andersen havnede uden for døren i Københavns Kommune, kan du lytte til Altingets podcast Ajour, hvor Altingets hovedstadsredaktør, Søren Dahl, forklarer.

Økonomer advarer mod blå partiers plan

Vi runder denne tirsdag politiske overblik af med en historie fra Altinget, hvor en række økonomer advarer mod de blå partiers forslag om at sænke elafgiften til EU’s minimumniveau.

For selvom det er sympatisk at ville give en økonomisk håndsrækning i en krisetid, er det er ikke uden problemer at banke elafgiften i bund under en energikrise, sådan som en samlet blå blok foreslår i et brev til statsminister Mette Frederiksen mandag.

Hvis man sænker elafgiften, puster det nemlig til forbruget at strøm, lyder det blandt andet fra Ulrik Beck, der er cheføkonom i Kraka.

Du kan læse hele historien hos Altinget lige her.

Det sker i dag:

  • Alternativet holder sommergruppemøde. Partiets pressemøde bliver afholdt onsdag.
  • FN's 77. generalforsamling går i gang i New York.
  • 13.30: Møde i Granskningsudvalget, hvor miljøminister Lea Wermelin deltager.
  • 15.00: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skal i samråd om behandlingen af ukrainske flygtningen med handicap.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)









0:000:00