Dagens overblik: Radikale stiller ufravigeligt klimakrav til ny S-regering

NYHEDSOVERBLIK: Hvis Mette Frederiksen vil regne med Radikales mandater efter et valg, skal hun lave et forpligtende reduktionsmål for 2030. Og så har en tidligere V-minister fået nyt job. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger fra start med et ufravigeligt krav fra Radikale til S-formand Mette Frederiksen. Hun skal sætte et forpligtende mål for, hvor meget CO2-udledningen i Danmark skal være reduceret i 2030.

Hvis hun ikke gør det, vil Radikale ikke støtte en S-regering.

Det siger Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i et interview med Information.

Kravet kommer i kølvandet på en udtalelse fra Mette Frederiksen i samme avis, hvor hun ikke ville lægge sig fast på et konkret reduktionsmål for Danmarks CO2-udledning i 2030.

"Det overraskede mig meget. Jeg bruger sjældent det begreb, men lige på klimaområdet er det nødvendighedens politik. En ny regering skal sætte et forpligtende klimamål, og hvis ikke Mette Frederiksen vil det, så vil vi være imod, at hun danner regering," siger Morten Østergaard til Information.

Læs hele interviewet her.

Danmark beder EU om udskyde vandmiljø-deadline
Endnu en gang beder de danske myndigheder EU-Kommissionen om at udskyde deadlinen for overholdelse af EU-kravene til det danske vandmiljø.

Det skriver Berlingske.

Den første deadline var i 2009, den blev udskudt til 2015 og senere forlænget til 2021, og det forventes nu, at den vil blive udskudt til 2027.

Men ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er det ikke muligt for Danmark at nå det inden 2027, og derfor beder de danske myndigheder allerede nu EU-Kommissionen om en yderligere fristforlængelse. I et høringssvar til EU-Kommissionen skriver Miljø- og Fødevareministeriet, at det bliver svært for Danmark at opfylde EU's målsætninger inden 2027 på grund af "tidsmæssige, naturgivne, praktiske og økonomiske udfordringer".

Ønsket om fristforlængelse møder skarp kritik fra SF og Radikale, mens Socialdemokratiet opfordrer regeringen til at indkalde Folketingets partier til drøftelser om vandmiljøet:

"Vi er ikke afvisende over for at drøfte, om der eventuelt kan være behov for en ekstra planperiode. Der vil uundgåeligt være en række udfordringer forbundet med det – ikke mindst af teknisk karakter – men jeg vil da anbefale regeringen at indkalde til drøftelser af sagen," siger Socialdemokratiets medlem af Miljø- og Fødevareudvalget Simon Kollerup til Berlingske.

Løkke lover at frede sygehuse
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) garanterer i et interview med Mandag Morgen, at han ikke vil lukke landets 21 akutsygehuse.

"Når jeg kommer rundt i landet, oplever jeg, at borgerne er bange for, at deres lokale sygehus lukker. Men der er jo ingen af de 21 akutsygehuse, der nu kan lukkes. Jeg kommer til at cementere deres eksistens. For når jeg bygger hele det nære sundhedsvæsen op omkring de 21 sygehuse og laver en politisk struktur, hvor vi vælger nogle borgmestre, udvalgsformænd, læger og andre mennesker ind, får jeg skabt et ambassadørkorps omkring det sygehus. Hvis der sidder nogle folk på et sundhedsministerkontor med nogle tanker om lige at vifte for eksempel Thisted Sygehus væk, vil det aldrig ske," siger Lars Løkke Rasmussen til Mandag Morgen. 

Læs hele det store interview med Lars Løkke Rasmussen hos Mandag Morgen, hvor han også fortæller om flere hårde prioriteringer med oprettelsen af nyt behandlingsråd.

76.400 lever i parallelsamfund i Danmark
Regeringen er i dag vært for et topmøde om parallelsamfund, der afholdes på Marienborg. I forbindelse med topmødet vil den første årlige redegørelse om parallelsamfund også blive præsenteret.

Den viser, at 76.400 personer i 2015 levede i såkaldte parallelsamfund. Det er 3.100 flere end i 2010, men det skal ses i lyset af, at antallet af personer med ikkevestlig baggrund i samme periode er steget med 60.000.

De nye tal i rapporten sætter rammen for, hvilke udfordringer Danmark har med parallelsamfund, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til Ritzau ifølge DR Nyheder i forbindelse med udgivelsen af rapporten:

"Det er et element, der skal give os en mulighed for løbende at diskutere ud fra de samme tal og finde politiske løsninger i stedet for at skændes om, hvilke tal vi skal tage udgangspunkt i," siger han.

Det er en del af regeringens ghettoudspil fra sidste år, at der årligt skal laves en rapport, der holder øje med udviklingen og dermed måler effekten af de mange forslag, som udspillet indeholdte.

Peter Christensen har fået nyt job
Det er gået en smule under radaren, men den tidligere V-minister Peter Christensen har fået et nyt job.

Han skal fra 1. april være økonomidirektør i Refshaleøens Ejendomsselskab.

Det skriver Børsen.

Han har tidligere siddet på posten som sekretariatschef i samme selskab og forklarer til avisen, at det nye job byder på ansvar for hele økonomien som den daglige drift og årsregnskaber.

Peter Christensen sad i Folketinget for Venstre fra 2001 til 2015. Her har han blandt andet været skatteminister, og da Carl Holst forlod posten som forsvarsminister i 2015, overtog Peter Christensen hans plads samt ministerposten for nordisk samarbejde. I forbindelse med regeringsudvidelsen i november 2016, hvor Liberal Alliance og Konservative trådte ind, var Peter Christensen en af de V-ministre, der måtte gå af for at give plads til de nye partier.

Det sker i dag

  • Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg skal vælge kommunens nye borgmester, da Jørgen Glenthøj (K) har valgt at stoppe. Det forventes, at 31-årige Simon Aggesen overtager borgmesterkæden.
  • Klokken 9.30: Demokratikommissionen mødes i dag, og her deltager blandt andre minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V). 
  • Klokken 10.00: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og kronprinsesse Mary lancerer i dag Green Challenge, som er en ny forskningskonkurrence, der skal bidrage med nye, innovative og banebrydende løsninger inden for tre store samfundsudfordringer. 
  • Klokken 11.00: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) indvier i dag et nyt energilager, der kan lagre energien fra vind og sol i 600 grader opvarmede sten. Det foregår på DTU's campus i Roskilde.
  • Klokken 11.25: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mødes i dag med en bred vifte af de største aktører fra detailhandlen og fødevarebranchen for at finde løsninger på, hvordan forbrugerne kan træffe bedre oplyste klimavalg, når de handler ind. 
  • Klokken 13.00: Som led i strategien mod parallelsamfund holder regeringen i dag et topmøde om parallelsamfund. Det foregår på Marienborg.
  • Klokken 16.30: JURI-udvalget i EU-Parlamentet stemmer om at ophæve europaparlamentarikeren Jørn Dohrmanns juridiske immunitet på anmodning fra danske myndigheder i sag om sammenstød med fotograf.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Ugen i dansk politik: 1.500 politikere skal til topmøde i Aalborg Ugen i dansk politik: 1.500 politikere skal til topmøde i Aalborg Næste artikel Moderniserings­styrelsen lover kursskifte væk fra detailstyring Moderniserings­styrelsen lover kursskifte væk fra detailstyring