Dagens overblik: Regeringen beder FN om at få kvoteflygtninge til Danmark igen

NYHEDSOVERBLIK: Allerede i 2019 kan Danmark være klar til at modtage kvoteflygtninge igen, lyder det fra minister. Derudover vil politisk flertal give unge mulighed for juridisk kønsskifte. Få dit politiske overblik her.

I 2016 droppede den borgerlige regering i forbindelse med flygtninge- og migrantkrisen at modtage nye kvoteflygtninge fra FN. Det laver S-regeringen nu om på.
I 2016 droppede den borgerlige regering i forbindelse med flygtninge- og migrantkrisen at modtage nye kvoteflygtninge fra FN. Det laver S-regeringen nu om på.Foto: © UNHCR/Diego Ibarra Sánchez
Kasper Frandsen

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik.

Det var ventet, at den nye S-regering − efter især hårdt pres fra sine støttepartier − ville genoptage den danske tradition med at modtage kvoteflygtninge, efter at den borgerlige regering i 2016 slog bremsen hårdt i.

Men det var ikke ligefrem noget, S-regeringen reklamerede for i store vendinger til vælgerne, da det første skridt blev taget.

I stedet fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Politiken, at han 11. juni orienterede FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, om, at Danmark igen vil tilbyde kvoteflygtninge genbosættelse i Danmark

”Her meddelte jeg, at Danmark ønsker at tage imod en mindre gruppe af særligt behandlingskrævende kvoteflygtninge allerede i 2019,” lyder fra ministeren.

Men det er ifølge ministeren for tidligt at sige noget om, hvornår det sker i 2019, og hvor mange man vil tage imod.

DF betragter det som et løftebrud, fordi Socialdemokraterne igen og igen har sagt, at partiet vil fastholde den stramme udlændingepolitik.

Læs mere her, hvor Politiken går bag om om sagen om kvoteflygtninge.

Flertal vil give unge mulighed for juridisk kønsskifte
Også når man er under 18 år, skal man have mulighed for et juridisk kønsskifte.

Det mener et politisk flertal i Folketinget bestående af Enhedslisten, Radikale, Socialdemokratiet og Venstre, skriver Kristeligt Dagblad.

"Vi ved, at det betyder meget for de børn, der ikke identificerer sig med det køn, der står på deres cpr-nummer. Det medfører ubehagelige oplevelser for dem," siger ligestillingsordfører hos Enhedslisten Mai Villadsen til avisen.

Enhedslisten har dog ikke lagt sig fast på en aldersgrænse, men ifølge Villadsen kunne det være "interessant" at se til Norge, hvor man siden 2016 har tilladt børn, der er fyldt seks år, at foretage et juridisk kønsskifte.

Udsigt til en god høst
Landmændene ser i år anderledes lyst på høsten efter sidste års ringe høst, der udløste statsstøtte.

Lige nu tegner det til en tidlig og god høst ude på markerne, hvor mejetærskerne er i fuld gang med at hive høsten i hus, skriver Ritzau ifølge BT.

"Vejret betyder, at de fleste nok lige nu kan finde noget, der er egnet til at høste, mens solen stadig skinner," siger Jens Elbæk, der er afdelingschef for Planteinnovation hos landbrugets rådgivningscenter, Seges.

Generelt tegner høsten langt bedre end med den ekstraordinære tørkesommer sidste år, hvor landbruget ifølge Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi tabte cirka 4,1 milliarder kroner i forhold til et normalt år.

50 år i dag og i en politisk midtvejskrise?
Under valget i 2015 red DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der fylder 50 år i dag, på en bølge af succes. Men nu ser det meget anderledes ud. To politiske eksperter ser fremad og giver deres bud på, hvor de næste store udfordringer ligger. 

”Politik er sådan, at succes avler succes og fiasko avler fiasko. Når man først er på vej ned ad, som han har været i løbet af valgkampen, så skal der rigtig meget til at vende den udvikling,” siger Benny Damsgaard, der politisk kommentator og tidligere kommunikationschef for Konservative, til Altinget.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00