Dagens overblik: Læk viser regeringens ni skatteforslag til DF

POLITISK OVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen varsler stramninger i udlændingepolitikken, og Politiken har fået fat i regeringens skatteudspil til DF. Her er dit overblik over morgenens politiske nyheder.

Nu bliver timerne talt ned frem til mandag, som er deadline for at få en finanslovsaftale igennem Folketinget inden jul. Og her til morgen er det også nyhederne om regeringens møde med Dansk Folkeparti onsdag aften, der fylder det politiske nyhedsbillede.

Regeringen kører hårdt på for at få finansloven i hus sammen med en aftale om skat og udlændinge, selv om Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti har gjort det meget klart, at de vil have finansloven adskilt fra de andre aftaler.

Onsdag aften sad statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) selv for bordenden ved et forhandlingsmøde med støttepartiet. 

Og i dagens Politiken kan man få indblik i noget af det, som formentlig er blevet diskuteret på mødet. Avisen er nemlig kommet i besiddelse af det skatteudspil, som regeringen gav DF i sidste uge, og som stadig ligger på bordet til forhandlingerne.

Her er regeringens skatteudspil til DF
Aftaleudkastet til en skattereform indeholder blandt andet en dramatisk beskæring af DR på 12,5 procent og en afskaffelse af medielicensen i dens nuværende form. I stedet skal medielicensen finansieres ved, at folk får et lavere personfradrag end i dag, skriver Politiken.

Dansk Folkeparti har dog tidligere foreslået at beskære DR med helt op til 25 procent.

Regeringen lægger også op til at indføre et nyt jobfradrag for de lavestlønnede, at sænke bundskatten med mindre end 1 promille og at forhøje loftet over beskæftigelsesfradraget til en indkomstgrænse svarende til omkring 510.000 kroner.

Regeringens ønske har ellers været helt at afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget.

Ifølge udkastet vil man også sænke elafgiften for både erhvervsliv og privatpersoner. Initiativerne skal ifølge planen indfases over en femårig periode frem til 2023.

Analyse: Skattelæk tyder på kaos i regeringen
I Jyllands-Posten vurderer avisens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, at lækket af skatteudspillet til Politiken er rigtig uheldigt for statsministeren:

”Lækket sker på det værst tænkelige tidspunkt for Løkke, fordi finanslovs- og skatteforhandlingerne i forvejen er kørt i grøften. Politikens læk gør bare ondt værre,” siger hun.

Gjertsen vurderer, at lækket ødelægger tilliden mellem regeringen og DF, fordi alle vil mistænke hinanden for at have gjort det. Særligt DF kan opleve det som et forsøg på at presse dem til en aftale.

Hvis lækket stammer fra et af de tre regeringspartier, tegner det et billede af et dysfunktionelt samarbejde, hvor nogen internt har haft en interesse i at skade nogle andre, siger analytikeren.

Løkke varsler stramninger i udlændingepolitikken
Den anden store nyhed fra mødet i Statsministeriet er, at Lars Løkke Rasmussen ved et pressemøde efter forhandlingerne varslede markante ændringer i udlændingepolitikken.

”Jeg vil holde møder i Statsministeriet for at se, om vi kan lave et paradigmeskift for de personer, som er midlertidigt beskyttet i Danmark,” siger statsministeren.

Han taler om de 4.200 syrere, som har fået tildelt midlertidig beskyttelse i Danmark.

Regeringen åbner nu for at se på, om Danmark kan hjælpe dem hjem til Syrien.

Det fortæller flere medier. Se tv-klippet med statsministeren her.

Efter mødet var statsministeren optimistisk i forhold til at lande både en finanslov, en aftale om lavere skat og en aftale om hjemsendelser af flygtninge. Forhandlingerne fortsætter i dag.

”Det kan være, at en af boldene kommer i mål torsdag – eller måske alle tre,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Støjberg åben for at anbringe asylansøgere på øde øer
Et af de andre forslag, der muligvis er på bordet i forhandlingerne om en udlændingeaftale, er en gammel sag fra DF.

Regeringens støtteparti har tidligere foreslået at anbringe afviste asylansøgere på nogle af de 300 øde øer i Danmark, mens de venter på at blive sendt tilbage til hjemlandet.

Og nu siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Berlingske, at hun ikke er afvisende over for forslaget, men at der er udfordringer:

”Jeg er altid klar til at se nærmere på gode ideer til, hvordan vi kan forbedre kontrollen med afviste asylansøgere. Det gælder naturligvis også forslag fra Dansk Folkeparti,” skriver Inger Støjberg i et svar til Berlingske.

”Der kan dog være nogle praktiske og juridiske udfordringer ved at etablere et udrejsecenter på et meget isoleret sted. Og det er de ting, der skal overvejes,” understreger ministeren.

Khader efter møde med Pape: Jeg har fuld opbakning
Og så videre til folketingsmedlem Naser Khader (K), som har været til samtale med sin partiformand Søren Pape Poulsen efter den seneste udvikling i sagen om Exitcirklen.

Khader og den kvindelige imam Sherin Khankan har gennem flere måneder været i strid om et statsligt tilskud til projektet Exitcirklen, som hjælper kvinder ud af æresrelateret vold. I den forbindelse har Khader sendt en sms til Khankan. Hun mener, at beskeden er en slet skjult trussel om at offentliggøre private billeder i strid med straffeloven.

Selv mener Khader, at det er en misforståelse, og han beskylder Sherin Khankan for at handle ”opportunt” i ”en tid med metoo og hævnporno”.

”Det skal ikke opfattes som en trussel. Jeg ville gerne have formuleret det på en anden måde i dag,” siger han i TV2-programmet Lippert ifølge Berlingske.

”Hvis jeg vidste, den skulle ud til offentligheden, havde jeg formuleret mig meget mere præcist. Så det, jeg beder hende om, er at lade være med at afspore debatten. Det handler om noget helt andet. Det handler om hendes syn på islamisme, sharia og alle de her ting,” siger Naser Khader.

Han har nu været inde og forklare sig hos Søren Pape Poulsen.

”Jeg kan sige med sindsro, at jeg har fuld opbakning fra mit eget parti. Både fra gruppen og baglandet. Det har jeg fået bekræftet,” siger Khader i Lippert.

Det sker i dag:

10.30 Ole Birk og Kristian Jensen i samråd om PostNord
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) skal i samråd om redningsplanen for PostNord. De skal blandt andet svare på, om tilførslen af kapital kan bruges til at udkonkurrere private aktører.

13.00 Åbent samråd om kampfly
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er i dag kaldt i samråd om Rigsrevisionens kritik af beslutningsgrundlaget for anskaffelse af F35 som nyt kampfly. 

14.00 Fødselsdagsreception for Søren Krarup
På Christiansborg er der fødselsdagsreception for tidligere folketingsmedlem for DF Søren Krarup, som fylder 80 år den 3. december.

Forrige artikel Voldsofre venter markant længere tid på at få erstatning Voldsofre venter markant længere tid på at få erstatning Næste artikel Ambitiøs plan om EU-finansminister udfordrer Danmark Ambitiøs plan om EU-finansminister udfordrer Danmark