Dagens overblik: Regeringen kommer med udspil til grønne reformer og et farvel til russisk gas

I Spejlsalen præsenterer statsministeren nyt reformudspil. Sager om udvisning af syrere bliver i stigende grad omgjort af Flygtningenævnet. Dit politiske overblik er parat.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen!

Og et varmt velkommen tilbage til Altingets daglige overblik over dansk politik oven på en håndfuld påskedage, hvor asyllejre i Rwanda, Rasmus Paludans indtog – og den voldelige reaktion på det – i Sverige samt regeringens bebudede reformudspil har fyldt i overskrifterne.

Sidstnævnte har fået det mundrette navn "Danmark kan mere II" og bliver præsenteret på et pressemøde i dag, tirsdag, klokken ni.

Og det er første nedslag i dagens overflyvning.

Det ved vi om "Danmark kan mere II"

Udspillet skal sætte skub i den grønne omstilling og gøre os hurtigere fri af russisk gas.

Og allerede nu ved vi, at regeringen frem mod 2030 vil foreslå en firedobling af produktionen af grøn strøm fra solceller og vindmøller på land. Det siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til DR.

"Jeg tror, at vi må forberede folk på, at vi kommer til gøre ting, vi ikke har gjort tidligere," siger han.

Udspillet ser også til at rumme en form for hjælp til "især pensionister", som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen på grund af de stigende prisen oven på Ruslands invasion af Ukraine.

Det har finansminister Nicolai Wammen (S) varslet i et interview med Jyllands-Posten, hvor han udtaler, "der er behov for mere" end den varmecheck, som er på vej til husstande med en årsindkomst på under 650.000 kroner.

Og ifølge TV 2's oplysninger vil alle husejere med gas- eller oliefyr senest ved årsskiftet vide, om de kan få fjernvarme eller ej. 

Ifølge brancheorganisationen Dansk Fjernvarme vil omkring to tredjedele af de cirka 400.000 private husstande, som har gasfyr – det vil sige over 250.000 – kunne få tilbud om fjernvarme. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

De resterende 150.000 husstande vil kunne købe en varmepumpe, som regeringen "højst sandsynligt" vil hjælpe med gennem en tilskudsordning, lyder det fra TV 2.

Mediet erfarer også, at kommunerne i år skal udarbejde planer for grøn varme i de områder, der nu er forsynede med gas.

Beslutninger om hjemsendelse af syrere omgøres i stigende grad

Sager om syrere, der af Udlændingestyrelsen har fået at vide, at de skal rejse tilbage til Syrien, omgøres i stigende omfang af Flygtningenævnet. Det skriver Politiken på baggrund af tal fra nævnet, som avisen har fået indsigt i.

Thomas Gammeltoft-Hansen, juraprofessor og migrationsforsker, kalder i avisen antallet af omgørelser for "markant".

I 2021 blev over halvdelen af Udlændingestyrelsens beslutninger om at inddrage opholdstilladelsen fra syriske borgere omgjort. Og i 2022 er andelen af sager, der omstødes, foreløbigt vokset. Her har Flygtningenævnet omgjort beslutningen om at udvise syrere i 35 sager, mens det i otte sager har stadfæstet Udlændingestyrelsens vurdering.

Regeringens støttepartier, SF, Enhedslisten og Radikale, er i Politiken kritiske over for udviklingen, som ifølge SF’s udlændingeordfører, Carl Valentin, "kan være en del af beviset på, at vi simpelthen presser hjemsendelsescitronen til sit yderste i øjeblikket".

Imens mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, "ikke, at ministeren kan leve med, at så mange afslag bliver gjort om". Du kan læse hele historien her.

Mette Frederiksen har mere at tabe end at vinde i EU-afstemning

Danmark skal ligesom "alle andre medlemslande" have muligheden for "at tage ansvar og bidrage på forsvarsområdet" i Den Europæiske Union.

Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i et debatindlæg hos Altinget, dagen før afstemningen om at afskaffe Danmarks forsvarsforbehold åbner med muligheden for at brevstemme.

Og selv om hele fem partier står sammen om ja-kampagnen, er det er frem for alt statsministeren, som skal "kæmpe et ja hjem i et socialdemokratisk vælgersegment, der næppe har skiftet holdning til EU i samme takt som hende selv". Det skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i en analyse.

Her lyder konklusionen, at Mette Frederiksen har kastet sig ud i en afstemning, "hvor hun har langt mere at tabe end at vinde". Årsagerne til den analyse finder du her.

Regeringen varsler klimamærke på fødevarer

Det skal være nemmere at tage et klimavenligt valg i supermarkedet. Sådan lyder det fra regeringen, der nu melder sig klar til at indføre et statskontrolleret klimamærke på fødevarer.

Det sker efter flere måneder med pres fra en lang række aktører, eksperter og en god håndfuld partier fra begge sider af Folketinget, skriver Altinget.

”Det skal være ét samlet mærke, som forbrugerne kan have tillid til, så vi undgår en skov af mærker, der bare forvirrer,” udtaler fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

Det kan du læse mere om her.

Det sker i dag

  • Klokken ni præsenterer statsminister Mette Frederiksen (S) reformudspillet "Danmark kan mere II" i Statsministeriets spejlsal. Regeringen vil blandt andet præsentere sit bud på, hvordan Danmark hurtigere kan blive uafhængig af russisk gas.
  • Klokken 13 er der møde i Folketingssalen. Her vil der blandt andet være tredjebehandling af et lovforslag, som skal skabe mere ligelig kønsfordeling i virksomheders øverste ledelsesorganer.
    Også et forslag om styrket grænseoverskridende håndhævelse over for tjenesteudbydere etableret i øvrige EU-lande vil blive behandlet i salen.
  • Klokken 14 er der åbent samråd om, hvordan modtagelsen af ukrainske flygtninge finansieres. Her vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) deltage.
  • Der er også samråd om Hjemrejsestyrelsens manglende tilsyn med afviste udlændinge på udrejsecentre. Mattias Tesfaye skal redegøre for, hvorfor Hjemrejsestyrelsen siden august 2020 ikke har ført kontrol med med afviste udlændinges meldepligt.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Thomas Gammeltoft-Hansen

Professor og leder af Grundforskningscenter for Global Mobilitetsret (MOBILE), Det juridiske fakultet, Københavns Universitet
master i flygtningestudier (Oxford Uni. 2003), cand.scient.pol. (København Uni. 2005), ph.d. i jura (Aarhus Uni. 2009)

0:000:00