Dagens overblik: Regeringen spiller ud med grøn skattereform uden generel CO2-afgift

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen er klar med et bud på sin første grønne skattereform. Og kommuner erkender ulovligt brug af konsulenter til at spare på hjælpen til udsatte borgere. Få de vigtigste politiske nyheder for mandag morgen her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, her er den hurtige gennemgang af nyhederne i dansk politik.

Vi begynder med regeringens længe ventede udspil til en grøn skattereform, som nu er klar. Det samlede udspil får vi at se klokken 10, når skatteminister Morten Bødskov (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterer det ved et pressemøde. Men hovedelementerne er ude på forhånd:

I første omgang vil Bødskov & co. give erhvervslivet rabat på nye investeringer for i alt 5,2 milliarder kroner for derefter at hæve afgifterne på fossile brændsler for erhvervslivet fra 2023. 

"Dansk økonomi er presset. Derfor kommer der afgiftslettelser nu, som betyder, at investerer virksomhederne i grønne løsninger, så får de afgiftslettelser. Og først om nogle år begynder vi at tage fat på de afgiftsstigninger, som skal gøre, at vi sammen kan nå de klimamål, vi har sat os i Folketinget," siger skatteminister Morten Bødskov (S) til DR.

Kritik: Mangler CO2-afgift
Selv om både Klimarådet, de økonomiske vismænd og en række partier i Folketinget har anbefalet, at man indfører en markant afgift på generel udledning af CO2, så vi kan nå klimamålet i 2030, er der ingen CO2-afgift i regeringens udspil.

Det får stærk kritik fra blandt andre Enhedslisten, Radikale og Danmarks Naturfredningsforening.

 

 

I P1 Morgen siger formanden for Klimarådet, Peter Møllgaard, at regeringens version af en grøn skattereform ikke i sig selv vil bringe Danmark i mål med 70-procents reduktion, men at han opfatter regeringens meldinger sådan, at der kommer en grøn skattereform mere. Klimarådet vil ikke fælde dom, før det ser den samlede pakke.

Brugte sparekonsulenter ulovligt
En række udsatte borgere får nu genoptaget deres sag, fordi flere kommuner brød loven ved at hyre konsulenter på resultatløn til at finde besparelser.  

Det viser Altingets gennemgang af de redegørelser, som 30 kommuner har oversendt til Ankestyrelsen om deres samarbejde med konsulenter på socialområdet.

Ud af de 30 kommuner har i hvert fald Silkeborg, Holstebro og Kerteminde valgt at lade en del af de borgersager, som konsulenterne har været inde over, gå om.

Forløbet startede, da Altinget sidste år kunne afsløre, at en række kommuner samarbejdede med konsulenter på resultatkontrakter om at finde besparelser i borgersager på socialområdet.

Læs om den nyeste udvikling her:

Læs også

Ny minister får tung opgave
Landets nye minister for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen (S), skal løfte en kerneopgave for regeringen: At finde et land, der vil lægge jord til en modtagelejr for flygtninge og migranter.

"Det er en rigtig vigtig prioritering for regeringen, og det er en af de opgaver, jeg skal spænde mig for fra starten af, og finde ud af, hvordan får vi det her gjort," siger Flemming Møller Mortensen i et interview med Altinget.

Læs det hele her.

Tre hurtige fra weekenden
Har du holdt politik-fri i weekenden, får du tre vigtige historier her:

  • Venstres næstformand, Inger Støjberg, vakte opsigt, da hun lørdag ved en demonstration imod regeringen holdt tale og brugte et klassisk Trump-udtryk: "Dræn sumpen". Det fik Jakob Ellemann til at gå ud og sige, at det ikke er Venstres politik at skifte statsadministrationen ud, og kommentatorer taler om, at et opgør mellem Ellemann og Støjberg snart må begynde at tage form. Læs mere hos blandt andre TV 2.

  • Natten til lørdag indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale, der skal sikre flere praktikpladser til elever på erhvervsuddannelser, så unge ikke må opgive deres uddannelse, fordi de ikke kan finde en læreplads. "Det har været et gigantisk spild af ressourcer og talent, som jeg håber, vi nu bliver kvit," siger FH-formand Lizette Risgaard. Læs Ritzaus historie i Berlingske.

  • Venstre melder sig ind i debatten om næste års finanslov og foreslår skattelettelser for borgere og virksomheder for over to milliarder kroner i 2021. Det skal hjælpe Danmark igennem coronakrisen, lyder det. Læs mere hos Ritzau på Politiken her.

 

Det sker i dag

  • Klokken 10: Skatteminister Morten Bødskov og klimaminister Dan Jørgensen præsenterer regeringens udspil til en grøn skattereform.
  • Klokken 13: DR holder onlinepressemøde om dansk kulturindhold med fokus på historie og dansk kulturarv. Der vil både blive præsenteret kommende historiske satsninger og nye historiske dramaserier.

Læs også dagens debatindlæg DR-general præsenterer nye tiltag: Det er tid til at stå sammen om det danske indhold

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)









0:000:00