Dagens overblik: Regeringen udflytter fond uden at have fået lov

POLITISK OVERBLIK: Lønmodtagernes Garantifond flyttes som en del af regeringens nye udflytningsplan til Frederikshavn, selvom regeringen ikke har magt til det. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Cecilie Gormsen

Da regeringen i januar præsenterede sin nye plan for udflytning af arbejdspladser, var det ikke kun statslige arbejdspladser, der blev flyttet.

Lønmodtagernes Garantifond (LG) med dertilhørende 31 arbejdspladser skal flyttes fra Hillerød til Frederikshavn. Det selvom beskæftigelsesministeren ikke har formel magt over LG, der er en selvstændig og selvejende institution, som er selvfinansieret via løbende bidrag fra de private arbejdsgivere. Det skriver Politiken.

LG administreres ved lov af ATP, og ifølge Politiken er det kun ATP’s og LG’s bestyrelse eller repræsentantskab, der kan træffe den beslutning.

ATP-formand Jørgen Søndergaard, der gik af onsdag, siger til Politiken, at udflytningen ikke er noget, som er opfundet af Lønmodtagernes Garantifond, men at det ”er et ønske fra regeringen”.

”Da vi fik orientering om, at det her var regeringens plan om udflytning, besluttede ATP’s (og LG’s, red.) forretningsudvalg, at det tog vi til efterretning,” siger Jørgen Søndergaard til Politiken.

Onsdag blev udflytningen formelt vedtaget af ATP-bestyrelsen, dog under forudsætning af, at staten skal betale alle merudgifter forbundet med beslutningen om at flytte LG.

Ifølge Politiken tager ingen medarbejdere med til Frederikshavn.

Regeringen dropper omstridt loft over børnepenge
Børnefamilier med tre eller flere børn kan ånde lettet op. Regeringens ambition om at indføre et loft over børnepengene blev ikke en del af skatteaftalen. Det skriver Altinget.

Regeringen foreslog i august at barbere børnechecken for barn nummer tre til 75 procent og fjerne ydelsen for barn nummer fire og opefter. Det ville kunne frigøre 400 millioner kroner, som i stedet kunne bruges til skattelettelser.

Men forslaget er taget af bordet, bekræfter Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.

”Tanken var jo, at de fleste mennesker ville blive kompenseret gennem indkomstskattelettelser. Men efterhånden som skatteudspillet er blevet mindre, kan vi heller ikke kompensere dem i samme grad, så derfor har vi droppet det," siger hun til Altinget.

Flertal af forældre i ghettoer lever uden arbejde
Seks ud af ti fædre i de største ghettoområder er hverken i arbejde eller under uddannelselse. Det viser en analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet ifølge Berlingske.

For mødrene gælder det, at én ud af fire er i beskæftigelse, og samlet set står mere end to ud af tre af børnenes forældre uden en erhvervskompetencegivende uddannelse.

”Det viser tydeligt, at vi har problemer med parallelsamfund i Danmark, og vi ser nu, at det har konsekvenser for børnene, der vokser op i parallelsamfund,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til Berlingske.

Analysen fokuserer på børn og unge, der gennem de sidste 25 år er vokset op i Vollsmose, Gellerup og Tingbjerg, der er de tre største almennyttige boligområder på ghettolisten. Tilsammen huser områderne omkring 22.000 beboere.

Engel-Schmidt: For tidligt at sige, hvad der sker efter orlov
Efter at det tirsdag aften kom frem, at Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt i sommer blev taget for at køre bil med kokain i kroppen, beder politikeren nu om ro, mens han får styr på sin situation. Det skriver han på Facebook.

Jakob Engel-Schmidt tog i efteråret orlov fra Folketinget for at blive udviklingsdirektør på Niels Brock. Venstres gruppeformand, Søren Gade, har sagt, at han ikke ser Engel-Schmidt vende tilbage til Folketinget, og dermed er fremtiden uklar.

”Hvad der skal ske, når den orlov på et tidspunkt ophører, er alt for tidligt for mig at tage stilling til nu, men indtil videre beder jeg om respekt for, at jeg har brug for hjælp og ro for at få styr på min situation,” skriver Jakob Engel-Schmidt.

TRE HURTIGE NYHEDER

1. Kriminelle skal kunne miste retten til deres børn
Hvis en forælder er dømt for alvorlig kriminalitet, skal man miste retten til delt forældremyndighed, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K). Det skriver Ekstra Bladet.

Mercado nævner en række eksempler på, hvilke forbrydelser der skal svække forældres rettigheder til myndighed over deres barn, og det gælder for eksempel pædofili, drab og med få undtagelser drabsforsøg.

2. Ændrede krav til at få ægtefællen til Danmark
Regeringen landede onsdag en ny aftale med DF og S om ægtefællesammenføring. Ud over at skulle leve op til en stribe krav skal parrene også opfylde fire ud af seks såkaldte integrationsrelevante betingelser.

”Det er en måde at give udlandsdanskeren en fordel over for pakistaneren," lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Læs mere her.

3. Venstre bliver ikke fritstillet i burkaafstemning
Mens Liberal Alliance har fritstillet sine folketingsmedlemmer i afstemningen om regeringens burkaforbud, bliver det ikke tilfældet i Venstre, slår gruppeformand Søren Gade fast over for DR.

V-politikeren Eva Kjer Hansen har dog tænkt sig at gå imod Søren Gade og partiet, da hun fortsat vil stemme imod. Syv LA'ere stemmer også imod regeringens burkaforbud.

Det sker i dag
Initiativgruppen bag forsøget på at få et Formel 1-grandprix til København i sommeren 2020 mødes med regeringen og Københavns myndigheder, heriblandt Kristian Jensen (V), Brian Mikkelsen (K) og Mette Bock (LA) samt med overborgmester Frank Jensen (S) og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Kl. 10.00: Møde i salen, hvor Folketinget blandt andet skal førstebehandle et forslag om modregning i eftervederlag til borgmestre og regionsrådsformænd.

Kl. 11.00: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i åbent samråd om regeringens plan for byggeriet af den nye Storstrømsbro.

Kl. 12.00: Cepos holder energikonference på Christiansborg. Hovedtaler er finansminister Kristian Jensen (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00