Dagens overblik: Regeringen vil bruge 600 millioner på ny it i Skat og sætter Tour de France på finansloven 

POLITISK OVERBLIK: Der er brug for 10 milliarder til at udskifte forældet it i Skat, siger ekspert. Løkke satser på Tour de France i København, og Tommy Ahlers sprænger ny liste over ministrenes økonomiske interesser. Her er dit morgenoverblik. 

<div>Hovedstadens overborgmester Frank Jensen (tv.) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) satser på, at Tour de France skal begynde i København i 2012. Nu vil regeringen afsætte penge på finansloven til formålet. Nr. 2 og 3 fra venstre er hhv. den franske ambassadør Fran<a href="https://www.scanpix.dk/spdk/index.pl?cache=251003799922049.34#" target="" rel="">ç</a>ois Zimeray og præsident Emmanuel Macron.</div>
Hovedstadens overborgmester Frank Jensen (tv.) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) satser på, at Tour de France skal begynde i København i 2012. Nu vil regeringen afsætte penge på finansloven til formålet. Nr. 2 og 3 fra venstre er hhv. den franske ambassadør François Zimeray og præsident Emmanuel Macron.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Vi indleder onsdagens overblik over de vigtigste politiske nyheder med finansloven. For siden i går er der kommet en række flere historier frem om, hvad regeringens forslag til næste års finanslov vil indeholde.

Det samlede forslag bliver præsenteret i morgen torsdag klokken 11.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fortæller til Politiken, at regeringen vil bruge 600 millioner kroner over fire år på ny it i Skat.  
Det seneste år har en særlig arbejdsgruppe nemlig kulegravet en stor del af Skats 200 it-systemer. Konklusionen er, at 70 af dem er så forældede, at de skal skiftes ud. 

“Mange af de her systemer har jo deres udspring helt tilbage i 1960'erne og 70'erne og repræsenterer et teknologisk efterslæb, som vi er nødt til at rette op på nu,” siger Karsten Lauritzen til avisen. 

Jeg tror fuldt og fast på, at det kommer til at ske. Jeg bliver i hvert fald svært skuffet, hvis det ikke bliver tilfældet.

Lars Løkke Rasmussen (V)

Et medlem af udvalget vurderer, at den samlede plan vil koste op mod 10 milliarder kroner over de næste 15 år. 

Løkke vil have Tour de France til København 
På finansloven er også det stort eksponerede cykelløb Tour de France, som den danske regering og hovedstaden har satset stort på at få til København i 2021. Selv om der ikke er nogen aftale i hus, afsætter regeringen nu 17 millioner kroner til at kunne holde løbet. 

“Jeg tror fuldt og fast på, at det kommer til at ske. Jeg bliver i hvert fald svært skuffet, hvis det ikke bliver tilfældet,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til DR

Mere finanslov: Arveafgift, vaccine og el i sommerhuse 
De foreløbig sidste af de offentliggjorte brikker til finanslovsudspillet lyder på: 

  • Ingen sænket arveafgift. Regeringen må opgive at komme igennem med ønsket om at sænke afgiften på arv, bekræfter skatteminister Karsten Lauritzen over for Børsen.
  • Regeringen foreslår at afsætte godt 40 millioner kroner om året til at udvide tilbuddet om hpv-vaccine til piger til også at omfatte drenge. Det skriver JP.
  • Og så vil regeringen bruge knap 200 millioner kroner på at sænke elafgiften på opvarmning af sommerhuse, fortæller TV 2.

Vi har samlet alt, hvad vi nu ved om det kommende forslag til finanslov her: 

Læs også

Frank Jensen vil forbyde brændeovne
Det er ikke kun staten, der er ved at lægge budget for næste år. I landets hovedstad er forhandlingerne også så småt i gang, og overborgmester Frank Jensen spiller nu ud med sin erklærede “signatursag”: ren luft i København. 

Han foreslår blandt andet at forbyde nye brændeovne i boliger med fjernvarme, at stille miljøkrav til tung trafik og persontrafik på diesel, at udfase den sidste dieselbus i 2025 og at undersøge muligheder for at stille miljøkrav til krydstogtsskibe, der anløber København.

“Jeg vil fastholde den nye miljø- og fødevareminister på, at vi har brug for at kunne stille miljøkrav til alle køretøjer, der skal køre rundt inde i København. Både til de tunge køretøjer og til personbiler på diesel, siger overborgmesteren i en pressemeddelelse. 

Ahlers stikker ud på liste over ministrenes penge 
Statsministeriet har opdateret den liste, som blotlægger ministrenes private økonomiske interesser – eller i hvert fald dem, som ministrene selv har opgivet. 
Og listen domineres denne gang af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers. Hans virke som iværksætter afspejles i en længere række af anparter og obligationer i virksomheder via hans holdingselskab The New Black.

Se den fulde liste her

Det sker i dag 

  • 09.25 Macron afslutter besøg i Danmark. Den franske præsident, Emmanuel Macron, afslutter i dag sit to-dages besøg i Danmark. Han besøger blandt andet Dansk Industri og mødes med kulturminister Mette Bock (LA).
  • 11.00 Løkke taler ved mindehøjtidelighed. Det er 75-årsdagen for afslutningen på den danske samarbejdspolitik med det nazistiske Tyskland. Statsministeren holder tale ved en højtidelighed i Holmens Kirke, hvor han sammen med blandt andre Claus Hjort Frederiksen og Pia Kjærsgaard mindes ordren til flådens sænkning 29. august 1943. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00