Dagens overblik: Regeringen vil give alle lov til at have peberspray

POLITISK OVERBLIK: Alle skal nu have ret til at have en peberspray i eget hjem, Løkke møder op til samråd, og Merete Riisager skifter kurs over for firmaer, der hjælper til eksamenssnyd. Her er dit morgenoverblik.

"Min
bekymring går på, at hvis man ikke rammer gerningsmanden, så bliver
det angreb, man bliver udsat for, endnu mere voldsomt," siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt til TV 2. Han advarer imod justitsminister Søren Pape Poulsens (tv.) forslag om at tillade peberspray for alle.
"Min bekymring går på, at hvis man ikke rammer gerningsmanden, så bliver det angreb, man bliver udsat for, endnu mere voldsomt," siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt til TV 2. Han advarer imod justitsminister Søren Pape Poulsens (tv.) forslag om at tillade peberspray for alle.Foto: /ritzau/Henning Bagger
Kristine Korsgaard

Det er regeringen, der sidder på dagsordenen denne morgen. Og så dræber vi myten om, at nordjyderne skulle være ringere stillet end alle andre, når det handler om statslige arbejdspladser.

Først til justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som vil gøre det lovligt for alle personer over 18 år at have peberspray i sit eget hjem uden at skulle søge om tilladelse. Regeringen fremsætter forslaget til efteråret. Det fortæller TV 2.

Politiet skal også kunne give personer tilladelse til at bære peberspray på offentlige steder, hvis de har et særligt behov, for eksempel har været udsat for overfald tidligere.

Søren Pape siger i en pressemeddelelse, at han ”er glad for, at Dansk Folkeparti har været med til at sætte sagen på dagsordenen, så vi nu kan give ofrene en ekstra beskyttelse”.

Hvis du ikke rammer med en peberspray, så står du i stedet med en gerningsmand, som kan gå fuldstændig amok, fordi han bliver rasende.

Claus Oxfeldt
Formand for Politiforbundet

Men Det Kriminalpræventive Råd og politiet advarer imod forslaget, fordi det kan optrappe konflikter.

”Hvis du ikke rammer med en peberspray, så står du i stedet med en gerningsmand, som kan gå fuldstændig amok, fordi han bliver rasende,” siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt til TV 2 News.

Løkke stiller op til samråd om kvotekonger
Der har været usikkerhed om, hvorvidt han ville gøre det eller ej. Men nu har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddelt, at han stiller op til nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger.

Det gør han i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, skriver Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

Sagen handler kort fortalt om, at Lars Løkke Rasmussen har fået et sommerhusophold i fødselsdagsgave af en meget omtalt dansk storfisker – en såkaldt kvotekonge. Flere oppositionspartier har bedt om at få Løkke i samråd om sagen, men de skal ikke forvente at få svar på alle deres spørgsmål.

Statsministeren oplyser nemlig i brevet, at han kun er klar til at svare på spørgsmål om sit forhold til kvotekongerne. Han vil ikke svare på spørgsmål om gaver, fordi det hører ind under "private forhold".

Ekstra Bladet skriver, at Løkke desuden har deltaget i samme kvotekonges firmafest. Det kan man se på en video, hvor statsministeren er på dansegulvet med sin kone, Sólrun Løkke Rasmussen.

Læs også

Minister vil forbyde salg af færdige skoleopgaver
”Det er stærkt provokerende og ødelæggende for vores uddannelsessystem, at man kan købe sig til sine karakterer.”
Det siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) til Berlingske.

Hun er nu klar til forbyde firmaer som FixMinOpgave, der tilbyder, at elever på landets gymnasier kan købe sig til en færdig opgave til en aftalt karakter. Og hun har et bredt flertal med sig.

”Når jeg kigger på den stigende aktivitet, FixMinOpgave har, må jeg bare konstatere, at det her er så alvorligt, at vi bliver nødt til at se på, om vi kan lave et forbud," siger Merete Riisager.

Dermed skifter ministeren kurs i spørgsmålet.

Allerede i juni erklærede et flertal i Folketinget sig nemlig parat til at forbyde FixMinOpgave og andre lignende foretagender – men dengang modsatte Merete Riisager sig det, skriver TV 2.

Det ville være ren "symbolpolitik", fordi hjemmesiderne på ingen tid ville finde en vej uden om et forbud, lød det dengang.

Nordjyderne var skuffede over statsjob, men de ligger i forvejen i top
Og så til mytedræberen.

For da regeringen i sidste uge præsenterede sin store plan for flytning af statslige arbejdspladser, var nordjyderne stærkt utilfredse med, at de fik for få.

Nordjyderne er blevet ”nedprioriteret” og ”sorteper” lød det fra flere borgmestre. Regionsrådsformand i Nordjylland Ulla Astman (S) sagde, at regionen ”bliver snydt” og at man bør fordele de statslige arbejdspladser mere ligeligt.

Men ser man på fordelingen af statslige arbejdspladser i forhold til indbyggertallet, så er nordjyderne faktisk nogle af dem, der i forvejen er bedst stillet. Det viser Altingets analyse.

Kun Region Hovedstaden ligger højere end Nordjylland. Men Ulla Astman fastholder, at hendes region er ringere stillet end andre. Det er nemlig ikke de rigtige statsjob, der findes i Nordjylland

”Jeg tror, det ville se anderledes ud, hvis I rensede for forsvarsarbejdspladserne, som vi har mange af i regionen,” siger hun.

Klik rundt på danmarkskortene her og se, hvor mange statslige arbejdspladser der er i din kommune i forhold til indbyggertallet, og se hvor mange nye, der er på vej.

Det sker i dag

World Economic Forum mødes i Davos.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) i Strasbourg. Det sker som led i det danske formandskab for Europarådet, som Danmark overtog i november. Løkke vil tale om hovedprioriteten for det danske formandskab – en reform af det europæiske menneskerettighedssystem. Blandt andet skal det være lettere at udvise udlændinge.

Tidligere beskæftigelsesborgmester i København Anna Mee Allerslev (R) giver sin version af forløbet, der væltede hende op til kommunalvalget i efteråret. Det er i Talkshowet Lippert på TV 2 News klokken 18.20.

En undersøgelse frikendte for nylig Allerslev for inhabilitet i sagen om Øens Murerfirma, fortalte blandt andre TV 2.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00