Dagens overblik: Regeringen vil give én milliard til børn fra sårbare familier

POLITISK OVERBLIK: Regeringen præsenterer en plan for at hjælpe udsatte familier, som blandt andet skal støttes med flere pædagoger. Og så har Udenrigsministeriet brugt ulandsbistand til løn i strid med reglerne, mens kun få politikadetter er blevet uddannet. Få overblikket her. 

Næsten 500 ekstra pædagoger vil regeringen kunne finansiere med en ekstra milliard til udsatte familier. 
Næsten 500 ekstra pædagoger vil regeringen kunne finansiere med en ekstra milliard til udsatte familier. Foto: /ritzau/Anders Rye Skjoldjensen/arkiv
Kasper Frandsen

Velkommen til dagens politiske overblik.

Regeringen foreslår at afsætte en milliard kroner til institutioner med børn fra sårbare familier, skriver Politiken. Det skal give dem en bedre start på livet.

Blandt andet skal 760 millioner kroner bruges til flere pædagoger i daginstitutioner med mange børn i alderen nul til to år fra sårbare familier.

Det skulle give cirka 450 daginstitutioner mulighed for at ansætte en til to uddannede pædagoger. I alt svarer det til cirka 460 fuldtidsstillinger.

"Vi ved, at hvis vi skal ændre de mest udsattes livsbane, så skal vi gøre det tidligt i livet," siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) til Politiken.

Sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer hun regeringens "1000-dages-program – en bedre start på livet" i dag, fredag 24. august.

Læs hele aftalen her.

Ulandsbistand betaler job i ministerium
Udenrigsministeriet har brudt reglerne ved at have taget 47,1 millioner kroner ekstra fra udviklingsbistanden og brugt dem på løn til medarbejderne i Udenrigsministeriet, skriver Altinget.

Og det møder kritik fra Statsrevisorerne, som finder det "utilfredsstillende". Statsrevisor Klaus Frandsen (R) finder manøvren stærkt bekymrende og vil ikke afvise, at man har været i ond tro.

“Når ministerierne bliver pressede på driftsbudgettet, så øger det tilskyndelsen til at forsøge sig med forskellige julelege,” siger han til Altinget.

Men sådan har Udenrigsministeriet gjort siden 2001 efter aftale med Finansministeriet, lyder det fra økonomichef Erik Brøgger Rasmussen, der fortæller, at ministeriet har lavet en aftale med Finansministeriet om at sikre hjemmel i loven til det fremadrettet.

Få uddannede politikadetter
De skulle have været 345 kadetter. Men 126 kadetter har færdiggjort uddannelsen, og 84 gør i dag tjeneste, skriver Jyllands-Posten.

Politikadetterne med den relativt korte uddannelse skulle ellers sikre tryghed ved at aflaste den hårdt pressede politistyrke, lovede regeringen for mindre end to år siden.

Søren Pape Poulsen (K) har ikke taget stilling til, om kadetuddannelsen skal fortsætte efter 2020.

"Vi indførte den for at løse et her og nu-problem. I min verden skal politikadetterne ikke fortsætte til evig tid. Bestemt ikke," siger Søren Pape Poulsen,

Men det møder modstand fra Dansk Folkeparti. Her kalder retsordfører Peter Kofod Poulsen det "afgørende" at få flere kadetter igennem uddannelsen.

Manu Sareen til stort mediehus
For første gang siden 1997 er tidligere minister Manu Sareen ikke medlem af et parti, skriver Altinget

Han har netop meldt sig ud af Alternativet – partiet, han ellers gik over til fra Radikale Venstre i 2016.

Manu Sareen skal fra nytår arbejde for et stort dansk mediehus og ønsker i den forbindelse at fremstå partipolitisk neutral.

"Jeg har meldt mig ud af Alternativet. Det er første gang siden 1997, at jeg ikke er medlem af et parti. Jeg må indrømme, at det er en lidt mærkelig følelse," skriver Manu Sareen på Facebook.

"Jeg skal bruge meget af min tid i et stort dansk mediehus fra 1. januar 2019 og vil i denne forbindelse gerne starte uden politiske bånd og blot være mig selv."

Pape skræver svar om slettede filer
Justitsminister Søren Pape Poulsen vil have et klart svar på fra Rigspolitiets ledelse om, hvorfor politiet pludselig i 2015 ændrede praksis og begyndte at slette radiokommunikation mellem politifolk og de overordnede.

Derfor han har derfor bedt om en redegørelse, siger han til DR Nyheder.

”Jeg har bedt om en redegørelse af det her. Hvad det var for en beslutning, der blev truffet, hvornår den blev truffet og hvorfor. Før jeg har redegørelsen, skal jeg passe på med at udtale mig om det. Sagligt set skal man kende fakta,” lyder det inden dagens samråd om emnet.

Beslutningen om at ændre praksis om lagring af lydfiler med radiokommunikation skete blot en måned efter en opsigtsvækkende afgørelse i Østre Landsret.

Det sker i dag:

  • Kl. 16:00: Kristendemokraterne holder pressemøde efter partiet sommergruppemøde
  • Kl. 10:30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) præsenterer regeringens børneudspil. 
  • Kl. 13:00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i åbent samråd blandt andet redegøre for, hvorfor en mailkorrespondance ikke er blevet udleveret til Tibetkommissionen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00