Dagens overblik: Regeringen vil halvere Rigspolitiets størrelse  

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen er klar med en spareplan, der vil berøre 900 årsværk i politiet. Øvelsen skal blandt andet finansiere 20 nye nærpolitistationer og flere landbetjente. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Regeringen vil halvere Rigspolitiet. Øvelsen skal finansiere første skridt mod nærhedsreform, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
Regeringen vil halvere Rigspolitiet. Øvelsen skal finansiere første skridt mod nærhedsreform, siger statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik på Altinget.

Vi starter med en nyhed om, at regeringen er klar til at halvere Rigspolitiets størrelse.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske.

Folketingets partier forhandler lige nu om ny flerårsaftale for politiet. Spareøvelsen, som statsministeren lægger op til, vil komme til at berøre 900 årsværk. Det skal blandt andet betale for 20 nye nærpolitistationer og flere landbetjente.

I sin åbningstale i oktober løftede statsministeren sløret for planer om en nærhedsreform for den offentlige sektor. Spareøvelsen i Rigspolitiet er første store skridt i den retning, siger statsministeren til Berlingske.

"Min påstand er, at centraliseringen ikke kun har fundet sted for at få flere muskler til at bekæmpe nye kriminalitetsformer. Noget er sket som led i en generel samfundsudvikling, vi ikke bare skal acceptere," siger hun til avisen.

Banker er enige: Andelsboliger taber værdi efter ny boligaftale
I sidste uge lykkedes det boligminister Kaare Dybvad (S) at samle flertal om en ny boligaftale, der skal holde aggressive udenlandske investorer ude af Danmark.

Men boligaftalen kan få negative konsekvenser for landets andelshavere. Sådan lyder vurderingen fra flere banker, der forventer et prisfald på landets andelsboliger.

Blandt andet har Jyske Bank regnet på bankens egne udlån til andelsboligforeninger. Her er konklusionen klar, udtaler boligøkonom i banken Mikkel Høegh til Altinget:

"Vores analyse viser os, at andelsboligerne kommer til at falde i pris på det her. For vi kommer til at vurdere ejendomme lavere. Det betyder, at man kan låne færre penge til at købe ejendomme for, og det plejer at presse prisen ned."

Han bliver bakket op af boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

"Jeg har også en forventning om, at det prisfald, der vil være tale om, vil blive større end det, som regeringen selv lægger op til," siger hun til Altinget.

Men bankerne bør vente med deres prisfaldsprofetier. Det mener boligminister Kaare Dybvad.

"Det er vigtigt at slå fast, at vi har Finanstilsynets ord for, at den karensperiode, vi har på fem år, hverken vil ramme andelsboligernes prissætning eller belåning," siger Kaare Dybvad til Altinget By og Bolig.

Overraskende føring til Pete Buttigieg i vigtig delstat
Vi skal til USA og den vigtige delstat Iowa, hvor Det Demokratiske Parti i nat afholdt primærvalg. Med knap to tredjedele af stemmerne optalt fører kandidaten Pete Buttigieg med 26,8 procent af de delegerede kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Bernie Sanders har næststørst opbakning med 25,2 procent, mens Joe Biden er på en foreløbig fjerdeplads med 15,4 procent. Elizabeth Warren har foreløbigt fået 18,4 procent af de delegerede.

Skat inddrager ni udenlandske banker i udbyttesag
Skattestyrelsen rejser nu erstatningskrav mod ni udenlandske banker i udbyttesagen. Bankerne har ifølge Skattestyrelsen hjulpet den canadiske pensionskasse Health Care of Ontario Pension Plan (HOOPP) med at få udbetalt uretmæssig refusion af udbytteskat for 900 millioner kroner i perioden 2011 til 2014.

Det skriver Finans.dk.

De ni banker bliver inddraget i sagen, efter at Kammeradvokaten har gennemgået forløbet.

Skattestyrelsen stævnede i 2018 den canadiske pensionskasse og i 2019 Nordea for et tilsvarende beløb.

"Der er derfor ikke tale om 'nye penge'; det er en vigtig pointe. Vi rejser erstatningskrav mod de ni banker for de samme forhold, som den udenlandske pensionskasse og banken allerede er sagsøgt for – ud fra princippet om solidarisk hæftelse," siger fagdirektør for Selskab i Skattestyrelsen Kenneth Joensen til Finans.dk.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Sundheds- og Ældreudvalget holder en åben høring om et behandlingsråd. Formålet med høringen er at få belyst fordele og ulemper ved oprettelsen af et behandlingsråd, der skal tage stilling til, hvilke behandlinger der kan tilbydes i det danske sundhedsvæsen.
  • Klokken 10: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i åbent samråd om midlerne til talentindsatsen i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.
  • Klokken 12: Åbent samråd med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om behandlingen af en borger i jobcenteret i Hedensted Kommune.
  • Klokken 13: Møde i Folketingssalen.
  • Klokken 14:  Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) er i samråd. Her skal ministrene redegøre for, i hvilket regi regeringen mener, at fængslede bandemedlemmer, der enten er psykisk syge eller skal udredes for en psykisk sygdom, skal opholde sig under udredning og eventuel behandling.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00