Dagens overblik: Regeringen vil have mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark

POLITISK OVERBLIK: Regeringen vil lancere en ny strategi for at rekruttere mere udenlandsk arbejdskraft. Derudover er partierne blevet rigere og rigere. Få overblikket her.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil have flere udlændinge til at arbejde i Danmark. 
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil have flere udlændinge til at arbejde i Danmark. Foto: /ritzau/Mathias Svold
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik!

Vi starter med et problem, som regeringen vil løse.

Der mangler nemlig arbejdskraft, og det begynder at koste danske arbejdspladser, lyder det ifølge Finans fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

”Flere og flere virksomheder siger nej til ordrer. Nogle begynder at overveje, om deres virksomhedsudvidelse skal ligge i Danmark. Vi er der, hvor manglen på arbejdskraft begynder at koste danske arbejdspladser, og det må Folketinget forholde sig til,” siger Troels Lund Poulsen.

Han bebuder en ny strategi for international rekruttering, der både skal lette adgangen til det danske arbejdsmarked for borgere fra lande uden for EU og tiltrække arbejdstagere fra EU.

Siden valget i 2015 har Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne gennemtrumfet det stik modsatte. Og ingen af partierne ønsker da heller ikke at være med.

Flere penge i dansk politik 
Hvis Folketingets partier var et land, ville økonomer klappe i hænderne og hylde dem for at være inde i en historisk lang højkonjunktur – men nok kun indtil de hørte, at væksten mest byggede på ny støtte fra staten.

Således er de opstillingsberettigede partier til Folketinget i perioden 2001 til 2016 tilsammen vokset med cirka 20 procent, viser Altingets gennemgang af alle deres regnskaber – og i 2017 blev der lagt 52 millioner fra statskassen oveni til partierne. Samlet set omsatte partierne for knapt 300 millioner kroner i 2016.

“Det er da selvfølgelig en behagelighed, at vi har fået flere ansatte til at hjælpe os. Men jeg synes ikke, at vi skal have flere penge. Jeg synes faktisk, at vi har rigeligt nu. Der er også blevet lidt trængsel på Christiansborg," siger Bertel Haarder til Altinget.

Vestager: Demokratiet må træde i karakter
Konkurrencekommissær Margrethe Vestager er fornylig gået i kødet på møbelgiganten Ikea for muligvis at have ulovlige skattefordele i Holland. Og nu advarer hun i Altingets EU-podcast ’Parlamentet’ om, at borgerne vil føle sig stadig mere magtesløse, hvis ikke lovgiverne og de politiske ledere forsvarer fællesskabet.

”Problemet med magtesløshed er jo, at det kan føre til frustration og vrede,” siger hun til Altinget og fortsætter:

”Der er brug for, at vores demokrati træder i karakter og siger: Det er jo det, vi er her for. Det er sådan set at sørge for, at rammerne om vores samfund er sådan, at borgerne føler, de har kontrol over det, de gerne vil, så de kan skabe sig et liv selv.”

Danmark stemmer mod Trump
Trods hård retorik og trusler om repressalier fra USA’s præsident Donald Trump stemte Danmark torsdag for en FN-resolution, der går stik imod USA’s beslutning om at flytte landets ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Resolutionen fastslår, at en enhver handling, der ændrer på Jerusalems status, er ugyldig. Sammen med 128 lande stemte Danmark for resolutionen:

”Vi stemte ja, fordi resolutionen ligger helt på linje med tidligere resolutioner om Jerusalems status. Nemlig at den skal afgøres mellem de to parter i konflikten,” siger Ib Petersen til Ritzau.

Tre hurtige fra i går:
- LA's ungdomsparti (LAU) vil have moderpartiet med Anders Samuelsen i spidsen til at træde ud af VLAK-regeringen, efter de droppede at få en skatteaftale igennem inden jul, skriver Jyllands-Posten

- Det var en fejl, da Liberal Alliances Joachim B. Olsen truede med, at hans parti ikke ville stemme for den finanslov, de ellers netop selv havde indgået. Det erkender Joachim B. Olsen over for TV 2: "Nu er det jo alt sammen historie, og vi må videre. Men hvis jeg kunne gå tilbage til den fredag, så havde jeg ikke lavet den opdatering."

- Enhedslisten kritiserede kraftigt i 2015 Venstres Carl Holst for at modtage eftervederlag fra Region Syddanmark, mens han også var minister. Nu står partiets egen afgående københavnerborgmester Morten Kabell til at få både eftervederlag og løn fra nyt job. Det bør han "overveje" rimeligheden i, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, til DR.

Det sker i dag:
Kl. 8: Ændringsforslagene til finansloven for 2018 skal behandles i Folketingssalen – læs dem her. Det er også tredjebehandling af hele finansloven. Den forventes vedtaget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00