Dagens overblik: Regeringen vil leje fængselspladser i udlandet

Radikale Venstre vil redde lukningsramte ambassader. Praktiserende læger undrer sig over at stå uden for vaccineudrulningen. Og regeringen foreslår at leje 300 fængselspladser i udlandet. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Placeholder image
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

God morgen og velkommen til Altingets overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder med sagen om Statsminister Mette Frederiksens (S) slettede sms-beskeder.

Regeringens støttepartier kommer nu med kritik af, at statsministeren ventede til efter kommunalvalget med at tjekke, om politiet var lykkedes med at genskabe beskederne.

Tirsdag forklarede statsministeren over for flere fremmødte medier på Christiansborg, at hun har været optaget af andre ting i valgkampen, og derfor ikke tjekkede oplysninger, så snart hun fik adgang til dem.

Men den forklaring møder i DR kritik fra SF’s retsordfører, Karina Lorentzen.

”Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg ikke, begrundelsen holder. Jeg er godt klar over, at man som statsminister har rygende travlt i en valgkamp, men den her sag har der været så mange spekulationer om, og jeg synes bare, man gør ondt værre, når man ikke som det første går ud og fremlægger resultatet,” siger hun til DR.

Også Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, kritiserer prioriteringen og mener, at offentligheden skulle have haft adgang til oplysningen inden valget.

Hvem bliver DF’s nye formand?

Formandsposten i Dansk Folkeparti er kommer i spil efter kommunalvalget, hvor partiet gik markant tilbage og mistede 60 procent af sine byrådsmedlemmer.

Det fik nemlig afgående formand Kristian Thulesen Dahl til at meddele at han påtager sig ansvaret for nederlaget og indkalder ekstraordinært landsmøde med henblik på at få valgt en ny formand.

Især fire navne kan komme på tale, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Hør hans bud i Altinget Ajour her.

Radikale Venstre vil redde lukningsramte ambassader
Som led i finanslovsforhandlinger for 2022 foreslår Radikale Venstre at styrke Udenrigstjenesten med ti millioner kroner ekstra om året i fem år, skriver Altinget.

Det kan for eksempel gå til at redde ambassaderne i Argentina og Tanzania, lyder det fra partiets udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

“Vi anerkender, at regeringen har stoppet nedslagtningen af Udenrigstjenesten ved at droppe omprioriteringsbidraget og ved at lave en større omstrukturering, som vi sådan set har stor sympati for, men den omstrukturering har også vist, at vi har måtte foretage nogle virkelig, virkelig svære valg og har måtte lukke flere ambassader, som vi egentlig ikke synes, vi er tjent med at lukke,” siger han.

Regeringen foreslår at leje 300 fængselspladser i udlandet
Ifølge et forhandlingsnotat, som Politiken har læst, foreslår regeringen at leje 300 fængselspladser i udlandet.

Det vil ifølge notatet komme til at koste omkring en milliard over fire år og skal aflaste de danske fængsler, som får flere fanger, mens et stigende antal fængselsvagter forlader jobbet.

Venstre, Konservative og DF er positive over for idéen, mens regeringens støttepartier er mere forbeholdne.

”Det her forslag om leje af fængselspladser i udlandet vil være absolut sidste løsning for Radikale Venstre,” siger retsordfører Samira Nawa (R) til Politiken.

Praktiserende læger ønsker at hjælpe med vaccineudrulning
De praktiserende læger undrer sig i Jyllands-Posten over, at de ikke bidrager med udrulningen af det tredje vaccinestik.

Regionerne har for nylig besluttet at skrue kraftigt op for revaccinering af særligt borgere over 65, men mangler personale for at hæve vaccinekapaciteten.

Formand i Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) har derfor efterspurgt hjælp fra sundhedsfaglige, der er gået på pension, studerende eller andet sundhedsfagligt personale med mulighed for at hjælpe.

Men der er altså ikke blevet rakt ud til de praktiserende læger, som eller står klar, lyder det fra Jørgen Skadborg, formand for Praktiserende Lægers Organisation.

”I den allerførste runde var vi en del af vaccinationsindsatsen, for det var i høj grad praktiserende læger, der førte nålen på plejehjem, bosteder og hos ældre, som var bundet til hjemmet. Siden er vi skrevet ud af ligningen, og man har valgt ensidigt at fokusere på vaccinationscentre. Det undrer os ærligt talt,” siger han til Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Statsrevisorerne holder møde
  • Klokken 9: Der er procedurer i rigsretssag mod Inger Støjberg

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser