Dagens overblik: Regeringen vil lempe planloven for at tillade store erhvervsområder i hovedstaden

NYHEDSOVERBLIK: Med en liberalisering af planloven vil regeringen skabe op til 50.000 private arbejdspladser i hovedstadsområdet. Dansk politi har i 2018 brugt Europol mere end nogensinde før. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Regeringen lægger op til at lempe planloven for at give kommunerne i hovedstaden bedre mulighed for at bygge nye, store erhvervsområder. Arkivfoto.
Regeringen lægger op til at lempe planloven for at give kommunerne i hovedstaden bedre mulighed for at bygge nye, store erhvervsområder. Arkivfoto.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens næstsidste politiske nyhedsoverblik.

Dansk politik står i dag i hovedstadens tegn. Tre af regeringens ministre vil klokken 9 præsentere et nyt hovedstadsudspil, der skal sikre flere arbejdspladser og boliger i hovedstadsområdet.

Ifølge TV 2 lægger regeringen i forbindelse med udspillet op til at liberalisere planloven for at give kommunerne tilladelse til udbygning af nye, store erhvervsområder i hovedstadsområdet.

Det skal være med til at skaffe op til 50.000 private arbejdspladser og betyder blandt andet, at Helsingør, Hillerød, Frederikssund, Roskilde, Køge og Høje-Taastrup i fremtiden får lov til at bygge massivt erhvervsbyggeri op til 1.000 meter fra togstationen i de fem byer.

Foruden en lempelse af planloven foreslår regeringen også at opsætte 360 hektar ekstra grønne kiler omkring hovedstaden, der skal være med at klimasikre byerne i hovedstadsområdet.

Dansk politi bruger Europol som aldrig før
2018 var det første hele år, hvor Danmark ikke var medlem af det europæiske politisamarbejde, Europol.

Alligevel har dansk politi i 2018 brugt Europols forbryderdatabase mere end nogensinde før.

Det viser en ny opgørelse, som Rigspolitiet har lavet for Radio24syv ifølge Berlingske.

Ifølge opgørelsen foretog politiet 159.326 søgninger i databasen i løbet af 2018. Til sammenligning var der blot tale om 88.000 søgninger i 2017.

Børns mistrivsel på Sjælsmark mangedobler sagsudgifter
Børn af afviste asylansøgere mistrives i en sådan grad på Udrejsecenter Sjælsmark, at sagsbehandlerne bruger mere og mere tid på sagsbehandlingen.

Det skriver Altinget.

Altinget har fået aktindsigt i dokumenter fra Hørsholm Kommune, der viser, at mængden af tid, kommunen bruger på blandt andet børnefaglige undersøgelser, forebyggelsestiltag og anbringelsessager fra Udrejsecenter Sjælsmark, er steget fra 300 timer i 2017 til mere end 1.350 timer i 2018.

Derudover er antallet af underretninger fra Udrejsecenter Sjælsmark nu oppe på 56 mod 51 underretninger i slutningen af december.

Læs hele artiklen her.

Læs også

Paradigmeskifte kan afskære flygtninge fra hjælp
Regeringens varslede stramninger på udlændingeområdet kan ende med at fjerne flygtninges økonomiske hjælp til medicin og tandlægebesøg.

Det frygter en lang række organisationer ifølge Jyllands-Posten.

Organisationerne advarer mod, at regeringen ændrer på en nuværende ordning, der giver kommuner mulighed for at give særlige tilskud til konkrete udgifter for de flygtninge, der er allermest økonomisk trængte.

"Det vil påvirke en gruppe, der i forvejen er presset til det absolut yderste økonomisk," skriver Røde Kors i dets høringssvar til lovforslaget ifølge Jyllands-Posten.

Læs mere her.

Danmark støtter Venezuelas oppositionsleder 
Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaido, har onsdag under en demonstration udnævnt sig selv som midlertidig præsident i landet.

Forsøget på at fravriste den siddende præsident, Nicolás Maduro, magten får officiel opbakning fra Danmark. Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter.

Foruden Danmark har USA og EU også erklæret deres støtte til Juan Guaido.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) præsenterer regeringens hovedstadsudspil.
  • Klokken 10.30: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er kaldt i samråd om forurening fra Grindstedværket. 
  • Klokken 12.00: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i samråd i Europaudvalget om notifikationsprocedurer for serviceydelser i regioner og kommuner. 
  • Klokken 16.00: Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) gæster Det Udenrigspolitiske Selskab Aarhus og gør status over dansk forsvars- og sikkerhedspolitik med afsæt i det transatlantiske samarbejde og i Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde i Nato, EU og Nordefco.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00