Dagens overblik: Regeringen vil forkorte universitetsuddannelser

Halvdelen af alle universitetsuddannelser skal beskæres med et år, hvis det står til S-regeringen, der i dag præsenterer et nyt stort uddannelsesudspil. Her er dagens politiske overblik.

Der var fint besøg på Syddansk Universitet, da statsministeren i april slog vejen forbi filialen i Esbjerg. I dag holder hun pressemøde om regeringens nye uddannelsespolitik.
Der var fint besøg på Syddansk Universitet, da statsministeren i april slog vejen forbi filialen i Esbjerg. I dag holder hun pressemøde om regeringens nye uddannelsespolitik.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til en ny uge i den valgkamp, der længe har været i gang, men som endnu ikke er udskrevet.

Det var i hvert fald den fornemmelse, man sad tilbage med, hvis man læste Politiken søndag.

Avisen kunne nemlig beskrive endnu et regeringsudspil. Denne gang er det universiteterne og uddannelserne, der står for tur. Forslaget bliver præsenteret i dag kl. 11 i Statsministeriet.

Med den såkaldte "Danmark kan mere III" foreslår regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) en reform, der skal skære et år af halvdelen af alle kandidatuddannelser, så tusindvis af studerende fremover skal tage fire års uddannelse i stedet for fem. Det er især uddannelser på samfundsvidenskab og humaniora, der skal være kortere.

“Det handler om at sikre mere kvalitet i uddannelse, der hvor den unge er. Måske har vi i lidt for høj grad tænkt, at det var længden, der definerer kvaliteten. Men man kan også gøre en uddannelse lang, men med så sparsom undervisning undervejs, at kvaliteten ikke er fulgt med”, siger Mette Frederiksen i Politiken.

Den ene af de to milliarder, som forslaget frigiver, skal blandt andet omfordeles til erhvervs- og velfærdsuddannelser.

Forslaget har både mødt ros og kritik. Du kan orientere dig i denne i DR-artikel.

Skal regeringen til VM?

Der blev skruet væsentligt op for VM-feberen, da det danske fodboldlandshold i går vandt 2-0 over de franske verdensmestre.

Men selvom der kun er under to måneder til den kontroversielle VM-slutrunde i Qatar, har den danske kulturminister Ane Halsboe Jørgensen endnu ikke besluttet sig for, om hun vil rejse ned til oliestaten som repræsentant for Danmark.

Det skriver Politiken.

"Det handler om, at jeg gerne vil have den mest opdaterede viden dernedefra. Men det handler også om, at jeg har et øje på, om der kan laves alliancer med nogle af mine ministerkolleger fra andre europæiske lande, eller om jeg står alene som dansk repræsentant", siger Ane Halsboe-Jørgensen.

VM i Qatar har især mødt hård kritik, fordi slutrunden allerede nu har kostet livet for tusindvis af de migrantarbejdere, der har bygget de arenaer, hvor kampene skal spilles.

Rød kritik af Støjberg

Vi fortsætter med Berlingske, der har en historie om, at en række af de røde partier er dybt kritiske overfor Inger Støjbergs melding om, at hun gerne vil være minister i en eventuelt kommende blå regering.

"Hun skal ikke være minister. En ting er, at vi er politisk uenige med Støjberg på store områder. Men det ville også kræve, at vi kan være sikre på, at hun ikke vil bryde loven igen. Det har vi ikke tillid til, så det bliver et klart nej tak herfra," siger Andreas Steenberg, politisk ordfører for Radikale Venstre.

Han henviser til, at Inger Støjberg sidste år modtog en dom i Rigsretten for at have brudt ministeransvarsloven. Det skete, da hun som udlændinge- og integrationsminister for Venstre igangsatte en ulovlig adskillelse af unge asylpar.

Her på Altinget kan du i øvrigt læse et interview med Socialdemokratiets politiske ordfører Rasmus Stoklund om netop Inger Støjberg. Indtil videre har regeringspartiet, der har mistet godt 54.000 vælgere til Danmarksdemokraterne, afholdt sig fra at gå i rette med hende.

Men sådan forholdet det sig ikke længere.

"Hun næres af falske modsætninger mellem at have velfungerende storbyer og landområder. Det er med til at polarisere den politiske debat, hvor der bliver talt nogle modsætninger op, som ikke er relevante," lyder det blandt andet.

Læs også

Færre sygeplejersker

Vi går til Jyllands-Posten, der har kastet et kritisk blik på regerigens 2019-valgløfte om 1000 flere sygeplejersker.

Ifølge nye tal går det ikke ligefrem godt med ambitionen. Omvendt viser det sig, at regeringen kommer længere og længere væk fra at opfylde det løfte.

I juni 2022 var der ifølge nye data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) 713 færre sygeplejersker ansat i regionerne opgjort i fuldtidspersoner, hvis man sammenligner med maj 2019, som var måneden, før regeringen tiltrådte.

"Som mange andre lande har vi skullet kæmpe gevaldigt med corona, som har lagt et pres på hele sundhedssystemet og især sygeplejersker. Det har været en mavepuster. Ovenpå lægger sig også sygeplejerskestrejken," siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff.

Seneste nyt fra Rådhuspladsen

Vi slutter med den seneste udvikling i føljetonen om budgetforliget på Københavns Rådhus:

Skattelettelserne fra aftalen, der blev indgået udenom Socialdemokratiet og SF, bliver væsentligt dyrere, end partierne bag aftalen ellers havde forventet.

En ekstraregning, som der nu skal findes midler til andre steder i det københavnske budget.

Det afslører et nyt notat fra Indenrigs- og Boligministeriet og en aktindsigt, som Altinget har fået fra ministeriet.

I dokumenterne kan man læse, at det statslige tilskud, som kommunen får til at dække regningen for skattelettelsen, bliver i alt 56 millioner kroner lavere, end rådhuspolitikerne ansøgt om. Et tal, som kommunens økonomiforvaltning bekræfter.

Du kan læse hele historien her.

Det sker i dag

  • Regeringen præsenterer reformudspillet ”Danmark kan mere III”. Det sker på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet kl. 11.
  • På fagforeningen 3F's kongres i Aalborg holder statsminister Mette Frederiksen (S) tale. Det er klokken 15.50.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00