Dagens overblik: Regeringen vil udflytte uddannelser til provinsen

POLITISK OVERBLIK: Regeringen vil flytte uddannelsespladser ud af hovedstaden i den kommende udflytningsrunde, og så genopstiller EU-modstandens danske frontkvinde. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Cecilie Gormsen

Det er ikke nok kun at udflytte statslige arbejdspladser.

Det mener regeringen, der også vil flytte uddannelsespladser ud af hovedstaden, når den nye udflytningsplan snart bliver fremlagt. Det skriver Avisen Danmark.

Det betyder, at det nye udspil også vil omfatte uddannelsesinstitutioner, fortæller beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

”Vi forsømte noget i den første udflytning: Uddannelserne,” siger Troels Lund Poulsen til Avisen Danmark.

”Efter første runde er det gået op for mig, at der er et massivt behov for, at vores erhvervsrettede uddannelser kommer tættere på de virksomheder, der efterspørger arbejdskraften.”

Den nye udflytningsplan ventes at blive præsenteret i løbet af ugen.

Læs også

Nyt udspil skal holde borgerne væk fra hospitalet
Regeringen, KL og Danske Regioner offentliggør i dag en ny strategi for digital sundhed. Den rummer 27 initiativer, der skal gøre sundhedsvæsenet mere smidigt for både borgere og dem, der arbejder i det. Det skriver ugebrevet Mandag Morgen.

Målet er at begrænse antallet af indlæggelser, og et af de nye initiativer er app'en Lægen i lommen, der skal give borgerne et samlet overblik over alle sundhedsdata samt overblik over eksempelvis aftaler med læger eller specialister på sygehuset.

Eks-borgmestre hæver eftervederlag, selvom de har fået nyt job
Mindst 33 borgmestre har i de seneste tre valgperioder kunnet forlade deres poster som fuldtidspolitikere og umiddelbart efter fået nyt arbejde og samtidig hævet eftervederlag, hvis størrelse varierer efter længden af borgmesterperioden. Det viser en optælling, som Politiken har foretaget.

Det er helt efter reglerne, og tidligere radikal beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Klaus Bondam er en af de borgmestre, der har modtaget eftervederlag, da han byttede borgmesterposten ud med en stilling som direktør for Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles 1. januar 2010.

Eftervederlaget var på 455.000 kroner, og ifølge Bondam var det rimeligt:

”Der er kun én ting at sige: Eftervederlaget var en del af den aflønning, som borgmestre, inklusive mig, modtog,” siger han til Politiken.

Læs mere her.

EU-modstandens danske frontkvinde genopstiller
Rina Ronja Kari genopstiller for Folkebevægelsen mod EU ved Europa-Parlamentsvalget i 2019. Det fortæller hun på sin facebookprofil, hvor hun også fortæller, at hun har haft mange overvejelser i forbindelse med beslutningen.

”På den ene side er det helt afgørende for mig, at jeg ikke må gro fast som levebrødspolitiker. At være folkevalgt er en stor ære og noget, man skal omgå med respekt – og i mine øjne noget man skal gøre i en periode, men ikke hele livet,” skriver Rina Ronja Kari og fortsætter:

”På den anden side står Danmark og EU virkelig ved en skillevej, hvor de helt grundlæggende diskussioner kommer i spil: Skal Danmark være med i udviklingen mod et Europas Forenede Stater eller skal vi have et DAXIT?”

Rina Ronja Kari har har siddet i Europa-Parlamentet siden 2014.

3 HURTIGE FRA WEEKENDEN

Pape vil begrænse retten til frit at vælge forsvarer
Straffesager skal hurtigere gennem retssystemet. Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der i weekenden fremlagde otte initiativer, der skal hjælpe til dette.

Et af de nye initiativer går ud på, at en sigtet fremover kun kan vælge en forsvarer med tid i kalenderen. Læs mere her.

Danmarks Watergate fylder 25 år
Søndag var det præcis 25 år siden, højesteretsdommer Mogens Hornslet afleverede sin beretning om tamilsagen i Statsministeriet. Altinget har rekonstrueret forløbet og snakket med involverede. Læs det her.

Ministerium får ny kritik i sag om udbytteskat
I en omfattende advokatundersøgelse af udbyttesagen, der blev afleveret til Folketingets partier kort før jul, beskrives en lang række svigt i både Skat og Skatteministeriet. Det skrev Politiken søndag.

Blandt andet kendte Skatteministeriet til store huller i kontrollen med udbytteskat, otte år før at danmarkshistoriens største bedragerisag med svindel for 12,3 milliarder skattekroner kom for dagens lys.

Det sker i dag
Kl. 10.30: Danmarks første mobile politistation bliver præsenteret af Midt- og Vestjyllands Politi med deltagelse af justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Kl. 15.00: EU's plenarmøde i Strasbourg begynder og vil fortsætte indtil torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00