Dagens overblik: For 13,5 milliarder vil regeringen udvide motorveje og lave ny limfjordsforbindelse

Regeringens nye udspil lægger op til den største udvidelse af motorvejene i mange år. Lars Løkke Rasmussen præsenterer ny sekretariatschef i hans politiske netværk. Politisk komet kan blive Grønlands yngste landsstyreformand. Få morgenoverblikket.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) præsenterer sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) torsdag regeringens bud på en infrastrukturplan, der skal sætte kursen for næste årtis offentlige transportprojekter.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) præsenterer sammen med finansminister Nicolai Wammen (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) torsdag regeringens bud på en infrastrukturplan, der skal sætte kursen for næste årtis offentlige transportprojekter.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik denne torsdag.

Som tidligere varslet præsenterer Lars Løkke Rasmussens nu en ny sekretariatschef for hans politiske netværk.

Det bliver tidligere folketingsmedlem i Venstre Jakob Engel-Schmidt, som fra den 1. maj indtager rollen. Det fortæller de to tidligere venstre-politikere i en video på Facebook onsdag aften.

I oktober 2017 forlod Jakob Engel-Schmidt sin plads i Folketinget til fordel for en stilling som direktør på uddannelsesinstitutionen Niels Brock. Før Folketinget var han blandt andet formand i Venstres Ungdom fra 2009 til 2011.

Til Ekstra Bladet fortæller Jakob Engel-Schmidt, at hans nye job bliver en blanding af politisk iværksætteri og organisationsudvikling.

Regeringen satser på stor udvidelse af E45 motorvejen og ny Limfjordsforbindelse

Torsdag præsenterer regeringen et udspil til fremtidens infrastruktur, og her lægger de op til den største udvidelse af motorvejen i mange år. Det skriver Jyllands-Posten.

For 6,5 milliarder kroner vil regeringen udvide motorvej E45 gennem Jylland, så den på flere strækninger mellem Kolding og Randers bliver seks- eller ottesporet. For 7 milliarder kroner vil regeringen bygge en tredje Limfjordsforbindelse. Man vil også undersøge muligheden for at bygge en ny Vejlefjordbro.

Regeringen skal nu forhandle med Folketinget om det nye udspil, og her møder de udfordringer. Blandt andet fra Enhedslisten som slet ikke vil bruge flere penge på nye motorveje. Læs alle partiernes ønsker til den nye infrastrukturplan på Altinget Transport.

Det endelige udspil bliver præsenteret torsdag klokken 12 på et pressemøde, som du kan se følge her på Altinget, hvor du allerede nu kan se en oversigt over alt, hvad vi ved om regerings udspil.

Regeringen overvejer at hjemhente 4-årig dansk pige i Syrien

På forsiden af Politiken kan man i dag læse, at regeringen overvejer at hente en 4-årig dansk pige, som lider af ptsd, hjem fra Al-Roj lejren i Syrien. 

Faktisk har man overvejet at evakuere hende siden februar. Det viser et regeringsnotat fra et lukket samråd, hvor Jeppe Kofod (S) præsenterede en vurdering af pigens sundhedsmæssige tilstand, som var foretaget af en dansk ekspert i børnepsykiatri. 

”På den baggrund er det Udenrigsministeriets vurdering, at pigen falder inden for regeringens linje for, hvornår en eventuel medicinsk evakuering til Danmark skal overvejes,” sagde udenrigsministeren på samrådet.

Det kan ikke udelukkes, at pigens 31-årige danske mor skal med hjem, skriver avisen.

Politisk komet kan blive Grønlands yngste landsstyreformand

Tirsdag blev det venstreorienterede parti IA den helt store vinder af det grønlandske parlamentsvalg.

Og hvis det lykkes den 34-årige formand Múte B. Egede at danne en regeringskoalition, bliver han Grønlands yngste landsstyreformand. Det skriver Altinget Arktis.

På trods af at partiet IA fik hele 12 af de 31 pladser i det grønlandske parlament, står Múte B. Egede foran svære forhandlinger om en regeringskoalition, da de andre partier langt fra er enige med partiets retning. Læs mere om det på Altinget Arktis.

I 2015 stillede Múte B. Egede for første gang op for IA til det danske Folketing, men fik i stedet en plads i det grønlandske parlament. I to år var han landsstyremedlem for råstoffer, indtil han i 2018 overtog formandsposten for IA.

Det sker i dag:

  • Klokken 10.15: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om offentlighedsloven på baggrund af anbefalinger fra blandt andet Grønnegaard-udredningsgruppen.
  • Klokken 10.15: Åbent samråd med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og minister for ligestilling Peter Hummelgaard (S) om LGBTQ+ elevers trivsel i grundskolen.
  • Klokken 10.30: Folketingets Skatteudvalg har skatteminister Morten Bødskov (S) i åbent samråd for at redegøre for, hvorfor Folketinget fik vildledende og misvisende oplysninger om den nye udbyttemodel.
  • Klokken 11: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri holder en offentlig høring om nye planteforædlingsteknikker. Høringen har til formål at kaste lys på potentialet i de nye teknikker på området og diskutere den fremtidige regulering af området.
  • Klokken 11: Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde om blandt andet situationen i og omkring lejrene i det nordøstlige Syrien. Fra regeringen deltager udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).
  • Klokken 12: Finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde om regeringens nye plan for investeringer i dansk infrastruktur. Transportminister Benny Engelbrecht og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek deltager også.
  • Klokken 13.30: Folketingets Social- og Ældreudvalg har social- og ældreminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om forholdene på de danske opholdssteder og institutioner for anbragte børn.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

0:000:00