Dagens overblik: Regeringens flertal for et burkaforbud smuldrer

OVERBLIK: Flertallet af Liberal Alliances folketingsgruppe vil stemme imod regeringens burkaforbud, og Socialdemokratiet vil ikke garantere, at partiet vil redde regeringen ved at stemme for. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: /ritzau/Jens Nørgaard Larsen
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik.

Blot få timer efter justitsminister Søren Pape Poulsen (K) præsenterede det endelige lovforslag til et maskeringsforbud, begynder flertallet bag forslaget nu at smuldre.

Det skriver DR Nyheder.

Liberal Alliance har nemlig valgt at fristille sine folketingsmedlemmer, således at de har lov til at stemme imod regeringens forslag. Og den mulighed har et flertal af folketingsgruppen tænkt sig at gøre brug af. Det er kun Liberal Alliances ministre samt folketingsmedlemmet Henrik Dahl, der vil stemme for.

Partiets integrationsordfører Laura Lindahl er en af dem, der vil stemme imod maskeringsforbuddet.

"Det gør jeg, fordi jeg synes, at det er absurd, at staten skal blande sig i, om man tager et klæde på hovedet eller ej. Jeg tror heller ikke på, at man hjælper de kvinder, som man gerne vil hjælpe med det her forbud," siger Laura Lindahl til DR.

S i tænkeboks
Selvom der ikke længere er et blåt flertal bag forslaget om et maskeringsforbud, har Socialdemokratiet også udtrykt et ønske for at få et såkaldt burkaforbud.

Dog vil partiet ikke garantere, at de vil sikre regeringen et flertal for det nuværende forslag. Det siger partiets retsordfører Trine Bramsen til DR Nyheder.

"Jeg undrer mig dybt over, at regeringen ikke engang har sig selv på plads og ikke har kunnet stille et lovforslag, der samler dem selv. Og det er klart, at vi kommer til at stille krav om, at der også er sociale indsatser med, og at man ikke bare får udstukket en bøde. Det undrer mig meget, at regeringen ikke har indkaldt os til drøftelser om det her forslag, når de ikke selv er enige," siger Trine Bramsen til DR Nyheder.

Økonomer: Kun lille effekt af skatteaftale
Foruden et lovforslag til et maskeringsforbud bød tirsdag eftermiddag også på en skatteaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Aftalen indebærer skattelettelser for fem milliarder, men det er en væsentlig mindre aftale end den skattereform, som regeringen oprindeligt havde lagt op til.

Ifølge Berlingske vil aftalen blot få 1.350 ekstra i beskæftigelse frem mod 2025, hvor effekten af regeringens skatteudspil fra efteråret 2017 ville være 14.800 personer.

Den mindre aftale får økonomer til at tvivle på effekten.

"Når det er så små ændringer for den enkelte, så er risikoen bestemt til stede for, at folk finder gevinsten for lille til, at man gider arrangere sit arbejdsliv anderledes. Så man kan godt forestille sig, at der stort set ingenting kommer ud af aftalen i forhold til job, i hvert fald ikke på den korte bane," siger Bo Sandemann Rasmussen, der er økonomiprofessor på Aarhus Universitet, til Berlingske.

Dansk nej til transnationale lister
Europa-Parlamentet skal i dag stemme om, hvad der skal ske med briternes 73 pladser i parlamentet, når de forlader EU i foråret 2019. Et af forslagene lyder på at lade nogle af pladserne gå til en såkaldt transnational liste, hvilket vil give politikere mulighed for at optræde på alle europæernes stemmesedler til europa-parlamentsvalget.

Det skriver Altinget.

Men det forslag bliver klart afvist af de danske medlemmer af Europa-Parlamentet, hvor blot tre ud af 13 støtter idéen.

"Jeg kan kun betragte det som et ideologisk tankespind, som de føderale partier har fundet på i frustration over, at Unionen stadig ikke er trængt helt ind i sjælen på europæerne," siger Morten Messerschmidt (DF) til Altinget.

Læs hele historien her.

Venstre-profil taget for narkotikakørsel
Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt, der i øjeblikket er på orlov fra Folketinget, blev i juli sidste år anholdt for at køre bil med narkotika i blodet.

Det oplyser han selv på Facebook.

Jakob Engel-Schmidt forlod folketinget 1. oktober og har siden arbejdet som direktør for erhvervsuddannelser på uddannelsesinstitutionen Niels Brock.

Det sker i dag
Ældreminister Thyra Frank (LA) får besøg af Norges nye ældreminister Åse Michaelsen, der gerne vil lære af danske erfaringer. De to ministre mødes til et frokostmøde på et plejecenter i København.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) gæster Københavns Lufthavn, hvor den nye sikkerhedskontrol åbner.

Udenrigsminister Anders Samuelsen fortsætter sit besøg i Rusland, mens miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) også rejser til Rusland, hvor han skal deltage i Ruslands største landbrugsmesse Agrofarm.

Der er også et enkelt samråd på tapetet i dag. Det er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der er kaldt i åbent samråd. Han skal kommentere på en undersøgelse fra Cepos, der handler om kontanthjælpsloftet og integrationsydelsens betydning for fattigdommen og arbejdsløsheden.

Derudover er der møde i folketingssalen, hvor ministrene vil svare på spørgsmål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)









0:000:00